Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
mam wystawioną ofertę https://allegro.pl/oferta/mandala-4-m-80cm-szablon-wielorazowy-tynki-stiuki-12530891597, jesteśmy producentem i wystawiamy pod swoim brandem na allegro i nie sprzedajemy produktów do dalszej odsprzedaży. Dziś zauważyłem że z moim produktem jak wejdziemy w "Inne oferty produktu", są połączone identycznie wyglądające oferty jak nasza (zdjęcia, opisy, MARKA PRODUKTU jest także nasza) od chińskich sprzedających. Konta są nowe, mają miesiąc. Co więcej jak wejdziemy w dane firmowe tych kont (o sprzedającym) to są informacje typu:
"xiangyangshixiangzhouqumeihuixiaoshoupu(gerenduzi)
hubeishengxiangyangshixiangzhouquxinfadinongpishichang21dongbochuangchanyeyuanX-36(zhusuoshenbao)
41000 hubeisheng"
To są dane firmowe.
Zgłosiłem sprawę do allegro, opisałem całą sytuację i wiecie co ? i nic. Otrzymałem odpowiedź że konta pod nazwą "juyumeipl1", "XiziobbgwL", "CLcLlcl4", "XiziobbgwL", które mają wystawiona nasze PODRÓBKI, o danych sprzedawcy jak powyżej, mają po 20tyś ofert i ani jednej oceny, są jak to napisał konsultant z allegro:
"Nie udzielamy informacji na temat szczegółów naszej weryfikacji.
Konta zostały szczegółowo zweryfikowane i nie mamy podstaw do podjęcia działań."
Czyli konta są POZYTYWNIE ZWERYFIKOWANE". Ręce mi opadły.
Identycznych problemów zgłoszono tutaj już wiele.
Nie rozumiem co tutaj się dzieje, ci ludzie sprzedają produkty, których fizycznie nie posiadają.
Masa ludzi nie otrzymuje przesyłek, mają utrudnione zakładanie sporów, tzw "potykacze" jak tu jedna z moderatorek dziś napisała.
Dane ich firm są z dooojpy, trefne, ale Allegro twierdzi, że wszystko jest ok.
Poważnie, nie mam pojęcia co tutaj się dzieje.
@swiatakwarium-pl przykro mi, jednak zgodnie z wiadomością otrzymaną e-mailowo nie możemy udzielać informacji na temat weryfikacji oraz innych kont. Jeśli sprzedający oferują dokładnie takie same produkty, to mogą korzystać z danych udostępnionych w ramach katalogu Allegro.
Jeśli jako producent chcesz zgłosić naruszenie, możesz to zrobić w ramach Programu Współpracy w Ochronie Praw.
Cytowany przez Ciebie adres danych firmowych po przetłumaczeniu to:
Meihui Xiaoshoupu, Xiangzhou District, Xiangyang City (jednoosobowa działalność gospodarcza)
X-36, Dong Bo Chuang Industrial Park, 21 Xinfadi Agricultural Wholesale Market, Xiangzhou District, Xiangyang City, Hubei Province (declared by the main office).
Szanowna Pani,
napisała Pani: " Jeśli sprzedający oferują dokładnie takie same produkty, " to proszę mi odpowiedzieć, jak może jakiś chiński sprzedawca oferować produkty mojej firmy, mojej marki DEKOEFEKT ? Nadmieniłem że nie mamy żadnej dystrybucji (a tym bardziej w Chinach) swoich produktów. Czy to że ktoś oferuje nasze podróbki nie jest pretekstem do choćby odpięcia jego produktów od naszej marki ? Poza tym rozumiem że wg. Was dopuszczalne jest także także skopiowanie 1:1 naszego opisu i zdjęć ?
@la_nika co to znaczy "po przetłumaczeniu"? Czemu te dane są ukryte, nie są dostępne dla wszystkich, tylko trzeba je sobie tłumaczyć w niewiadomy sposób?
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ napisała Pani: " Jeśli sprzedający oferują dokładnie takie same produkty, " to proszę mi odpowiedzieć, jak może jakiś chiński sprzedawca oferować produkty mojej firmy, mojej marki DEKOEFEKT ? Nadmieniłem że nie mamy żadnej dystrybucji (a tym bardziej w Chinach) swoich produktów. Czy to że ktoś oferuje nasze podróbki nie jest pretekstem do choćby odpięcia jego produktów od naszej marki ? Poza tym rozumiem że wg. Was dopuszczalne jest także także skopiowanie 1:1 naszego opisu i zdjęć ?
Ps. Dlaczego został EDYTOWANY przez WAS tytuł postu który brzmiał :"chiński oszust a allegro nie reaguje" ?
Po pierwsze, jest to legalne,nazwy marek mogą się powtarzać (nie dotyczy to jednak nazw zastrzeżonych). Tak samo jest z wzorem produktu, jak nie masz patentu, to każdy może produkować identyczny produkt.
Po drugie, każdy może kupić od ciebie towar i go sprzedawać dalej. Nie możesz mu tego zabronić.
Wybacz, ale mam bazę klientów i nie widnieje w niej Pan chińczyk który kupił ode mnie 300 szablonów tego wzoru a w zasadzie nie istnieje ani żaden chińczyk, ani klient który zakupił jednorazowo taką ilość. Po drugie, jest to nasz autorski wzór i chroni go prawo autorskie (tak jak utwory muzyczne, prace graficzne, itp), więc wybacz, ale nie jest legalne produkowanie identycznego wzoru. Po trzecie opisy są także chronione prawem autorskim, tak jak i nasze zdjęcia.
@swiatakwarium-pl Proszę, abyś kontynuował korespondencję w tej sprawie drogą mailową. Dzięki czemu sprawa trafi bezpośrednio do zespołu odpowiedzialnego za ten obszar.
Polska ustawa o prawach autorskich nie obowiązuje w Chinach. Natomiast nazwy wyróżniające firm mogą się powtarzać (w Polsce są dwie firmy o nazwie Dekoefekt (druga powstała w 2013 roku, więc to ty zakosiłeś komuś nazwę, bo wg CEIDG założyłeś swoją firmę w 2020)). Oznacza to, że nie masz pierwszeństwa nazwy (czyli nie opatentujesz swojej marki, bo nie wymyśliłeś tego słowa), ale możesz opatentować swoje logo (znak słowno-graficzny) oraz wzory przemysłowe twoich produktów (na chwilę obecną nazwa Dekoefekt nie figuruje jako nazwa chroniona, ani też jako podmiot posiadający jakiekolwiek patenty na wzory produktów). Tak więc Chińczyk nie naruszył twoich wzorów, bo nie są one zastrzeżone na wyłączność. Co ciekawe może on zgłosić wzory swoich produktów do ochrony patentowej, a wtedy to ty będziesz produkował podróbki (tu obowiązuje zasada, kto pierwszy ten lepszy, czyli liczy się, kto pierwszy złoży wniosek do urzędu patentowego).
ps. Opisy i zdjęcia owszem są chronione prawem autorskim, ale tylko na terenie Polski (prawo jednego kraju nie obowiązuje w drugim).
Napisałeś :"Polska ustawa o prawach autorskich nie obowiązuje w Chinach."
Przecież to nie ja sprzedaje w chinach tylko chińczyk sprzedaje w Polsce i jego obowiązuje.
Jeżeli skomponujesz utwór muzyczny to jest on chroniona prawem autorskim ? Jeśli namalujesz obraz to jest on chroniony prawem autorskim ? Jeśli stworzysz wzór graficzny to jest on chroniony prawem autorskim ?
Tak dla jasności wszedłeś w ogóle na konto tych sprzedawców z chin o których pisze ?
Jeśli nie to sprawdź najpierw, może będziesz wiedział o co chodzi. To są scamy.
W ogromnej mierze tak, a wg mnie nawet większość tych "ofert" jest czystym oszustwem i Allegro tutaj wspiera wręcz te oszustwa i oszustów.
Widocznie taka jest "decyzja biznesowa". Muszą mieć na tym jakiś interes.
Kilka razy pytałem, dlaczego dane tych firm są "zaszyfrowane", nawet tutaj o to pytałem, odpowiedzi nie ma.
Ludziom oszukanym Allegro rzuca "potykacze" jak to ostatnio moderatorka określiła w postaci monitu, że nie da się otworzyć sporu. Utrudnia im się drogę do odzyskania pieniędzy.
Producenci skarżą się, że ktoś kradnie im opisy, że te osoby sprzedają produkty, których posiadać nie są w stanie. Sam o tym kiedyś pisałem, odpowiedzi brak. Takich tematów jest tutaj dużo.
Allegro zezwala na kradzież praw autorskich i na to, aby użytkownicy byli oszukiwani.
@Crow_Empire Wyobraź sobie ilość zablokowanych Chińskich kont, pomnóż to przez ilość zablokowanych środków i masz odpowiedz skąd taka "decyzja biznesowa"😉
Po co ich w ogóle dopuszczali? Przecież dziś nie trzeba nawet tworzyć fałszywych stron Allegro i rozsyłać ich gdzieś tam po fejsbókach czyhając na nieuważnego, skoro można to robić "legalnie" na samym Allegro i pod ich bacznym okiem, a ilość oszukanych tu jest większa, niż ilość oszukanych "tam".