Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Co ma znaczyć zdanie napisane przez Waszego doradcę w dyskusji: "Widzę, że prawidłowo wypełnił Pan formularz zwrotny, sprzedająca w przypadka odstąpienia od umowy zwraca koszt zamówienia i przesyłki, oraz najniższy dostępny w ofercie koszt przesyłki zwrotnej."
Stan faktyczny brzmi: Sprzedający zwraca koszt przedmiotu i koszt NAJTAŃSZEJ dostępnej w ofercie formy wysyłki, dodatkowo KUPUJĄCY ponosi koszt zwrotu NIEODEBRANEJ przesyłki do nadawcy.
W tym konkretnym przypadku to KUPUJĄCY musi zwrócił nam bodajże 1,52zł, a nie MY cokolwiek KUPUJĄCEMU.
Pisałem już z 5 razy żeby zamknąć bezpodstawnie otwartą dyskusję to nie dość że przestaliście odpowiadać na moje zgłoszenie, nie dość że w tym zgłoszeniu odpowiadacie mi bzdury, to jeszcze bzdury piszecie w dyskusji z kupującym.
Zamówienie: 0fcd5960-d421-11ef-b059-f7e3cc877e8f
Ticket: 48898061
Może tutaj ktoś odpowie merytorycznie i ZGODNIE Z PRAWEM...
@TechartGSM To skąd osoba pakująca ma się dowiedzieć o anulowaniu przesyłki lub o zwrocie to już problem pakującego i sprzedawcy, nie kupującego. To częściowo problem Allegro ale jak obserwuję to komunikaty Allegro docierają szybko, można powiedzieć błyskawicznie.
Podstawa prawna to ustawa "konsumencka", kupujący ma prawo rozwiązać umowę w każdej chwili nie później niż w ciągu 14 dni od zakupu.
Co tu jeszcze można udowadniać?
Osoba pakująca przesyłkę nie ma dostępu do poczty e-mail. Widzi w zamówieniach to co zostało ANULOWANE przed rozpoczęciem ich realizacji, a nie PO. Co z tego że komunikat Allegro dotrze na @, skoro pracownik nie ma żadnej możliwości go obejrzeć. Kupujący ma prawo rozwiązać umowę w każdej chwili, ale wytłumacz mi dlaczego jeżeli to zrobi przed nadaniem przesyłki, to ma otrzymać całkowity zwrot kosztów i nie wolno go obciążyć kosztami zwrotu nieodebranej przesyłki , a jeżeli zrobi to po wysyłce to zwrot kosztu towaru z najniższym kosztem przesyłki w ofercie? A co jeżeli odstąpi od umowy 5 sekund, tfu! Niech będzie - 3 minuty przed zeskanowaniem przesyłki przez odbierającego przesyłkę kuriera? Sprzedający jest jasnowidzem? Ma nim być w świetle prawa?
@pecela
Anulować etykietę nadawczą, kurier / punkt nie będzie mógł jej zeskanować i odmówi przyjęcia, trudne do wykonania?
@KOGIEL_T bądźmy poważni...
@TechartGSM Osoba pakująca, pracownik nie musi mieć dostępu, ale chyba jakiś nadzorca czy sprzedawca jest na placu. U mnie zawsze smartfon w kieszeni buczy gdy jest wiadomość, może pogadaj z technikami może syrenę strażacką, taką alarmową taki smartfon ci uruchomi?
Tak czy siak to jest twój problem.
ps. przecież paczki nie musisz rozpakowywać. Następny ją kupi, wystarczy nowa etykieta.
@br. No właśnie, mój problem - tylko gdzie ktokolwiek przedstawił podstawę prawną... Potrafisz przedstawić? Samo skanowanie przesyłek np. przez kuriera Inpost który zabiera ode mnie przesyłki trwa 10 minut, przesyłki które dostarczamy do Poczty Polskiej w skanie wskakują po 30min do 1h (okienko dla klientów biznesowych), do innych punktów też dostarczamy przesyłki osobiście. Jaki wpływ na to ma ktoś u kogo smartfon "brzęczy" w kieszeni? Odpowiem Ci: żaden.
@TechartGSM to jest znany błąd allegro, którego serwis nie chce naprawić, anulowanie przez kupującego wysyłki nie wstrzymuje od razy możliwości wysłania towaru przez sprzedawcę.
W normalnym trybie nie da się po czymś takim wysłać przesyłki.
Dokładnie, odstąpienie to nie anulowanie, niech jakiś inteligent z Allegro powie mi (pomijając że czekam cały czas na podanie podstawy prawnej) skąd osoba pakująca przesyłki i odpowiedzialna za ich nadanie ma wiedzieć że ktoś odstąpił od umowy PO zapończeniu etapu przygotowywania przesyłki do wysłania.
allegro ma laga i działa z opóźnieniem - pisałem o tym tutaj wielokrotnie
zgłoszenie zwrotu przesyłki to nie anulowanie wysyłki, tylko zgłoszenie wykonania zwrotu przesyłki
w jaki sposób kupujący, który nie odbiera przesyłki ją zwraca?
@br. popisz się cytując ustawę konsumencką
@RED Nie będę się popisywał, to nic nie da, bo jak wielokrotnie zauważyłem to każdy czyta tylko te fragmenty, sformułowania które akurat jemu sie podobają. Więc takie popisy do niczego nie prowadzą.
Natomiast popieram że powinno możliwe być anulowanie przed wysłaniem przesyłki ale Allegro wspólnie ze sprzedającymi tą formę prawie zlikwidowało.
Wielokrotnie zauwazyłem ze anulowanie znika automatycznie po potwierdzeniu przyjęcia zakupu przez autorespondera. Więc ja na przykład nie mogę pojąć po co sprzedawca o północy, z automatu blokuje możliwość anulowania zakupu, skoro wiadomo że sprzedawca śpi, a firma będzie czynna od godziny 8 lub 9-tej.
Ale skoro tak ustawiacie parametry wysyłek to tak macie, nic dodać....
żeby utrudnić tę czynnośc, zrobić ją na tyle upierdliwą, żeby ciężej było anulować/odstąpić.
@Monika__L Słusznie, ja też o tym wiem, chociaz wydawało mi się że to błąd Allegro. Odpowiedź autorespondera nie powina być traktowana jako ważna informacja blokująca czy cokolwiek innego.
Ale skoro tak myślicie żeby być upierdliwymi, no to kupujący tez mogą to samo, najlepiej anulowac lub klikać zwrot już po wysłaniu paczki. Przynajmniej jest potem o czym pisać.
@br. Popisy? Tak samo jak wszyscy, łącznie z Allegro nie podajesz podstawy prawnej - bo zapewne tak jak ja, nigdzie jej nie widzisz. Allegro odbija temat od jednego do drugiego działu, trwa to chyba trzeci dzień od zgłoszenia ticketu, odpowiedzi nie mam, bo ryją już 100m pod ziemią żeby znaleźć CIEŃ szansy wyjścia z tej sytuacji z twarzą.
Nie korzystam z żadnych autoresponderów, nie zmieniam statusów automatycznie po przyjęciu zamówienia, nie blokuję sztucznie możliwości anulowania zamówienia. U mnie kupujący ma możliwość anulowania zamówienia do momentu REALNEGO ROZPOCZĘCIA JEGO REALIZACJI.
Nie mierz wszystkich swoją miarką...
@TechartGSM Sorry, ale ja te teksty pisałem jako odpowiedź dla innych użytkowników, jasne że nie mierzę wszystkich jedną miarką. Nie kupowałem u ciebie i mam nadzieję że nie będę kupował.
Dobrej nocy życzę
@br. Nie zmuszam do zakupów u mnie. Chciałbym tylko by wypowiedzi w tym wątku były merytorycznie uzasadnione. Moje wypowiedzi staram się uzasadnić jak najlepiej, nie zauważyłem - bynajmniej w mojej ocenie - byś odniósł się merytorycznie do czegokolwiek co napisałem - jeżeli tak było - proszę, popraw mnie.
Miłej nocy życzę 🙂
@br. dlaczego uwłaczasz @TechartGSM ? ja też nie używam autoresponderów.
Kompletnie nie wiesz jak działa allegro, a wypisujesz jakieś bzdury, poproszony o konkrety wymiękasz.
Opisywałem tu podobną sytuację, gdzie zdążyłem spakować i wysłać towar, a Kupujący po tym zdołał anulować wysyłkę.
Taka sytuacja powinna być technicznie niemożliwa, bo po wygenerowaniu listu przewozowego powinien zmienić się status wysyłki ale działa to z opóźnieniem
co więcej powtórzę się - przeczytaj stronę allegro
gdzie jest napisane:
Jeśli realizujesz zamówienia szybko – na przykład w ciągu 24 godzin – Twoim klientom wystarczy jedno powiadomienie o wysyłce.
Allegro jawnie sugeruje by nie zmieniać statusu wysyłki.
Poczytaj co pisze uokik o odstąpieniu od umowy przed wysyłką towaru - nie jest tak jak myślisz
@RED A ty znowu swoje:
Cytat: "ja też nie używam autoresponderów."
A potem dziwisz się że kupujący mógł anulować zamówienie już po wysyłce. Bo powinieneś potwierdzić rozpoczęcie realizacji zamówienia, wtedy Allegro blokuje anulowanie.
Mógł to zrobić za ciebie autoresponder, ale skoro go nie używasz to klient już pewnie zapomniał o zakupie, ale ciągle ma jeszcze możliwość anulowania.
I to tyle na temat bzdur.
Natomiast powiadomienia Allegro dla kupującego niewiele mnie interesują. Zazwyczaj oczekuję powiadomień InPostu, te allegrowe niczego nie wnoszą..
@br. twoja rada nic nie wnosi, jak widzisz allegro sugeruje w podanym linku by tego nie robić
Wygenerowanie listu przewozowego zmienia automatycznie status wysyłki "na w realizacji"
a wysłanie przesyłki dodatkowo "na wysłane"
więc jak kupujący mógł anulować wysyłkę po tym fakcie?
kilka lat temu na tym forum, tuż po wprowadzeniu tej innowacji - sugerowałem, że tak będzie i jest - allegro wie, że to się w czasie nie spina ale olewa temat bo podobno jest incydentalny,
co jest jak widać nieprawdą
podobnie jest w odwrotnej sytuacji o czym pisze @TechartGSM - kupujący anuluje wysyłkę, allegro zmienia status przesyłki na anulowaną i znika możliwość wysyłki towaru.
Ale trwa to w serwisie od 30 do kilku godzin.
od 30 minut do kilku godzin
Najnowszy Update:
Po konsultacji dyskusji z "Działem eksperckim", allegro właśnie powróciło do mnie z odpowiedzią:
"Dzień dobry,
dziękuję za cierpliwość.
Wracam z odpowiedzią i przy odstąpieniu od umowy zwracają Państwo koszty za przedmiot + najtańszą dostawę dostępną w ofercie oraz mogą Państwo odjąć koszty za przesyłkę zwrotną jeśli zostali Państwo obciążeni kosztami za nieodebraną przesyłkę."
@TechartGSM zaczekaj ,aż przesyłka wróci i zostanie naliczony koszt powrotu , zrób i załącz w dyskusji zrzut i podaj numer naliczonego obciążenia .
Tak, wiem. Dokładnie tak zrobię. 🙂
@br. To ja w temacie "bzdur".
Bzdury piszesz. Potwierdzeniem rozpoczęcia realizacji zamówienia jest zmiana jego statusu z "Nowe" na na przykład "w realizacji" lub od razu na "wysłane". To blokuje możliwość anulowania zamówienia i żadne magiczne autorespondery nie są tutaj do niczego potrzebne. Z kolei to że kupujący może anulować zamówienie ze statusem "Wysłane", to nic innego jak błąd w systemie Allegro i czy jakiś autoresponder i podpięty do niego system ten status zmieni, czy zmieni go ręcznie człowiek, nie ma tutaj żadnego znaczenia.
@TechartGSM @br. tu trzeba działać według schematów , pierwszym i koniecznym krokiem w chwili podjęcia zlecenia do realizacji jest zmiana jego statusu blokująca klientowi możliwość anulowania , owszem , może zgłosić zwrot ,ale w związku ze swoja decyzją ponosi konsekwencje finansowe jasno opisane w UK. Ostatnia wypowiedź konsultanta w dyskusji , którą prowadzi @TechartGSM jest zgodna z wytycznymi Ustawodawcy , poprzednie ,które przytoczył autor wątku są jak większość oderwane od rzeczywistości .