Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro wydłuża przewidywany czas dostawy, który widzą kupujący w moich ofertach w weekend.
Czas na wysyłkę mam zadeklarowany na 2 dni roboczy, czyli w weekend kupujący powinni widzieć dostawę na środę dla Inpost i środa-czwartek dla Poczty a widzą czwartek lub czwartek-piątek.
Wszystkie przesyłki wysyłam, nadaję, kurier odbiera-skanuje DRUGIEGO dnia roboczego od otrzymania wpłaty, 0 opóźnień w wysyłkach / 100% nadań w terminie.
O co chodzi, czy ktoś ma ten sam problem? Algorytm ma zmienione parametry na weekend +1 dzień?
Kinga
Obstawiam źle obliczanie algorytmu Allegro, u nas no jakość sprzedaży przez weekend zawsze leci w dół gdyż nie nadajemy przesyłek
Taka dziwna filozofia
A my mamy częste awantury Kupujących domagających się przy zakupach w piątek po południu dostawy w sobotę lub poniedziałek (mamy ustawiony 24h na wysyłkę)
bzdurą jest, że allegro piątku po południu (np: po terminie granicznym) nie traktuje jako weekendu
wychodzi na to że dla allegro czas wysyłki 24h=natychmiast
@diegoaragon Cześć Kinga. 🙂 Przewidywany czas dostawy wyświetlany w weekend jest wyliczany w inny sposób, niż w dni robocze.
Od poniedziałku do piątku bazujemy na informacjach o godzinie wysyłki tego samego dnia, którą deklarujesz. Pod uwagę brany jest nie tylko czas nadania przesyłki, ale także kiedy faktycznie klienci dostają paczki (bazując na danych historycznych).
Przewidywany czas dostawy w weekendy oparty jest na Twoich statystykach wyliczonych na podstawie zamówień złożonych w weekendy. Żeby pokazać kupującemu dostawę na np. wtorek (przy deklaracji wysyłki natychmiast lub w ciągu 24 godzin), to większość zamówień złożonych w weekendy (w ciągu ostatnich 30-90 dni) powinna dotrzeć do klientów w wyznaczonym czasie, czyli paczka musi zostać wysłana w poniedziałek i dojść do klienta zgodnie z czasem przewozu dla konkretnej metody dostawy.
@ko_alka , tak jak podałam deklarowany czas wysyłki w moich ofertach to 2 dni robocze, nie nadaję przesyłek tego samego dnia, nie ma też ustawionej godziny granicznej.
Wszystkie opłacone zamówienie w sobotę i niedzielę wysyłam we wtorek i w środę są u kupujących.
Więc pytam dlaczego Allegro wydłuża przewidywany czas dostawy (+1 dzień roboczy), który widzą kupujący w moich ofertach w weekend?
W statystykach z 30-90 dni nie ma żadnego opóźnienia - do wglądu są przecież raporty ze skuteczności wysyłki.
Kinga
@ko_alka
... weekend i znów mam dodany jeden dzień do czasu dostawy jaki widzą kupujący w moich ofertach.
Dlaczego?
Kinga
@diegoaragon Przewidywany czas dostawy to czas wysyłki + czas przewozu.
W piątek po godzinie granicznej zgodnie z Twoją deklaracją system zakłada, ze paczki nadasz w ciągu 2 dni roboczych, czyli we wtorek. Kolejne dni to czas na przewóz paczki: 2 lub 3 dni (w zależności od Przewoźnika). Czas przewozu jest ustalany na podstawie archiwalnych dostaw u konkretnych przewoźników. Prezentowany czas wysyłki nie opiera się jedynie na deklaracjach, lecz wynika ze statystyk.
Skuteczność i tempo swoich wysyłek możesz samodzielnie zweryfikować pobierając raport tutaj: https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/skutecznosc-wysylki
@ko_alka PRZEPRASZAM, ale odpowiedź nie jest rozwiązaniem - źle coś poklikałam.
1) skuteczność wysyłki ma 100% od zawsze a tempo dostawy to 1 dzień roboczy (99 % przesyłek ma czas przewozu 1 dzień roboczy).
2) wszystkie opłacone zamówienie w piątek, sobotę i niedzielę wysyłam we wtorek i w ŚRODĘ są u kupujących
Dalej nie rozumiem dlaczego Allegro wydłuża przewidywany czas dostawy (+1 dzień roboczy), który widzą kupujący w moich ofertach w weekend?
Kinga
ps. może podesłać raporty https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/skutecznosc-wysylki
z 30-90 dni?
@diegoaragon Musimy rozgraniczyć dwie sprawy: zamówienia w piątek i zamówienia w sobotę/niedzielę.
Dwa dni robocze na wysyłkę dla zamówień z soboty/niedzieli to środa (poniedziałek jest traktowany jako wysyłka tego samego dnia).
Dla zamówień dokonanych w piątek przewidywany czas dostawy powinien wyświetlać się na środę — jeśli masz jakiś przykład zamówienia z piątku, kiedy wyświetliliśmy dostawę w czwartek, to podaj proszę konkretny numer zamówienia i sprawdzę, dlaczego tak się stało.
@ko_alka problem dotyczy wyświetlania przewidywanego czasu dostawy, który widzą kupujący w moich ofertach w weekend (dodany 1 dzień roboczy).
Nie napisałam nigdzie, że piątek wyświetla się też nieprawidłowo/źle.
Zamówień opłaconych w sobotę/niedzielę nie mogę wysłać w środę jak sugerujesz, bo zostaną potraktowane jako wysyłka po terminie. Zgodnie z informacją w https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/skutecznosc-wysylki muszę je nadać we wtorek.
Przykład zamówienia z niedz. 17 września - nadanie w terminie to 19 września, czyli wtorek
Przykład zamówienia z niedz. 24 września - nadanie w terminie to 26 września, czyli wtorek
Kinga
Weekend. Znów mam dodany jeden dzień do czasu dostawy jaki widzą kupujący w moich wszystkich ofertach w weekend, przykład:
Nie otrzymałam odpowiedzi dlaczego (i na jakiej podstawie) Allegro wydłuża przewidywany czas dostawy (+1 dzień roboczy), który widzą kupujący w moich ofertach w weekend?
Kinga
@diegoaragon Jak już wyjaśniła Ola, przewidywany czas dostawy jest obliczany automatycznie na podstawie Twoich historycznych wysyłek. Przewidywany czas dostawy to suma czasu wysyłki oraz czasu dostawy. Najwidoczniej w ciągu ostatnich 30 dni zamówienia z weekendu były dostarczane przez przewoźnika 2-3 dni.
Wskazane na zrzutach numery zamówień są nieczytelne, dlatego nie mogę ich zweryfikować.
@w_kiwi jak już napisałam wcześniej zamówienia opłacone w weekend wysyłam we wtorek i w ŚRODĘ są u kupujących - czy dla udowodnienie ma podesłać raport z skuteczności wysyłki z 30-90 dni?
Natomiast w zrzutach ekranu z raportu skuteczności wysyłki nie chodzi o sprawdzanie numerów zamówień tylko o to, do kiedy muszę wysłać zamówienia opłacone w weekend.
@ko_alka napisała:
"Dwa dni robocze na wysyłkę dla zamówień z soboty/niedzieli to środa (poniedziałek jest traktowany jako wysyłka tego samego dnia). "
co niestety jest niezgodne ze wskazaniami w raporcie skuteczności wysyłki - raport wskazuje wtorek jak dzień do nadań zamówień opłaconych w weekend.
Kiedy w końcu w weekend, kupujący zobaczą w moich ofertach przewidywany czas dostawy:
- środa dla przesyłek Inpost
- środa-czwartek dla przesyłek Poczty Polskie
przy deklarowanym czasie wysyłki 2 dni robocze?
Kinga
Numery zamówień do "zweryfikowania" (?)
f3dbe040-5597-11ee-bd5f-731458c67a79, 30b9f780-5aad-11ee-b672-73ad58670202
Kinga
Jeżeli nadajesz do paczkomatów, to allegro oblicza moment dostawy w upośledzony sposób.
Nie liczy się że przesyłka przykładowo została umieszczona przez kuriera w poniedziałek, liczy się czas kiedy klienci przesyłkę z paczkomatu wybiorą i może to być środa.
Dzięki takiemu "mechanizmowi" obliczania, możesz mieć właśnie te opóźnienia.
@magic-trinkets problem, który opisuję dotyczy tylko złego obliczania przewidywanego czasu dostawy, który widzą kupujący w weekend, mam dodany 1 dzień, czyli w weekend kupujący zamiast widzieć dostawę na środę dla Inpost i środa-czwartek dla Poczty, widzą czwartek dla Inpost lub czwartek-piątek dla Poczty.
W dni robocze jest wszystko ok.
W raportach skuteczności wysyłki Allegro podaje dzień i godzinę dotarcia przesyłki do paczkomatu.
Kinga
Weekend. Znów mam dodany jeden dzień do czasu dostawy jaki widzą kupujący w moich wszystkich ofertach w weekend, przykład:
Kiedy w końcu w weekend, kupujący zobaczą w moich ofertach przewidywany czas dostawy:
- środa dla przesyłek Inpost
- środa-czwartek dla przesyłek Poczty Polskie
przy deklarowanym czasie wysyłki 2 dni robocze?
----
Skuteczność wysyłki ma 100% od zawsze a tempo dostawy to 1 dzień roboczy (99 % przesyłek ma czas przewozu 1 dzień roboczy).
Wszystkie opłacone zamówienie w piątek, sobotę i niedzielę wysyłam we wtorek i w ŚRODĘ są u kupujących
Dalej nie rozumiem dlaczego Allegro wydłuża przewidywany czas dostawy (+1 dzień roboczy), który widzą kupujący w moich ofertach w weekend?
Kinga
@diegoaragon nie jest to błąd i tak jak wskazywała Ola, w przypadku zamówień w weekendy poniedziałek jest traktowany jako wysyłka tego samego dnia, zatem jeśli masz ustawione na wysyłkę dwa dni robocze, to na wysyłkę masz czas do środy włącznie, zatem czwartek/piątek to prawidłowy widok przewidywanego czasu dostawy.
@la_nika , przecież zamówień opłaconych w sobotę/niedzielę nie mogę wysłać w środę jak sugerujesz/sugeruje Ola, bo zostaną potraktowane jako WYSŁANE PO TERMINIE. Zgodnie z informacją w https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/skutecznosc-wysylki muszę je nadać we WTOREK!
Kinga
...przykłady zamówień opłaconych w weekend i wysyłka musi być do wtorku, aby była w terminie