anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego katalog jest aż tak uciążliwy?

KRZAGA_Outlet
#10 Popularyzator

Proszę o wyjaśnienie jakim cudem algorytm uznał, że produkt w katalogu peruka1111.jpgjest jakkolwiek podobny do tego, który próbujemy wystawić? Jakie tam zachodzą procesy?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@KRZAGA_Outlet cześć! Na Twoim zrzucie tego nie widać, natomiast w produkcie w katalogu, który podpowiadamy dla tej oferty, jest dokładnie takie samo zdjęcie jakiego używasz ty. 
Także odpowiadając na pytanie, podpowiedź wynika z użytego zdjęcia: 

Zrzut ekranu 2026-03-10 132142.png

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz

Nie zgadza się EAN, kod producenta - więc może warto się zastanowić nad tym, dlaczego w katalogu są błędne dane? I dlaczego w katalogu są 2 numery EAN dla jednego produktu?

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@maxr01 W takich przypadkach należy zgłosić błąd w produkcie. Oczywiście jeśli sprzedawca jest pewny, że wskazane wartości nie są prawidłowe. 

Natalia
oznacz moderatorów

top-artshop-pl
#9 Pomysłodawca

A co w przypadkach gdzie jak wiadomo firmy mają "tak sam" asortyment gdzie producent branduje produkt dla danego sprzedawcy? Towar sam w sobie jest taki sam, ale są to już inne firmy, może być inna jakość materiału. Przecież nikt nie zabroni im użycia zdjęcia producenta które otrzymują. 
W takim przypadku jak to widzi katalog?

Bo ja mam notorycznie usuwane katalogi ze swoim produktem, gdzie mam swój ean, nawet swoje zdjęcia. Mimo to po jakimś czasie w ofercie podpięty jest katalog innej firmy, a mój znika całkowicie i mogę go od nowa stworzyć. 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@top-artshop-pl Podaj konkretne przykłady produktów (oferty), które są takie same, a różni sprzedawcy wystawiają je jako osobne.

Natalia
oznacz moderatorów

top-artshop-pl
#9 Pomysłodawca

Proszę, 18363980753 nasz katalog nie istnieje, oferta została połączona z innym katalogiem. 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@top-artshop-pl Podałeś tylko przykład swojej oferty powiązanej z produktem z Katalogu. Jeśli jakiś sprzedawca dodaje produkt ze swojej oferty do Katalogu, a Ty następnie wystawiasz ofertę z takim samym towarem, powinieneś ją powiązać z tym samym produktem, co konkurent. Nowy produkt powinieneś tworzyć tylko wtedy, jeśli Twój towar różni się od tego, który jest już dodany do Katalogu.

Jaki konkretnie problem pojawia się w podanym przypadku?

Natalia
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@top-artshop-pl Dziękuję. Poprosiłam o sprawdzenie czy produkty, z którymi są powiązane oferty nie zostały utworzone błędnie. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.

Natalia
oznacz moderatorów

top-artshop-pl
#9 Pomysłodawca

Chyba się nie rozumiemy, 
powyższe oferty są dobrze skatalogowane, mimo że produkt jest taki sam, każdy posiada własny EAN, markę i dokładnie tak to powinno wyglądać że ma też własny katalog. 

Natomiast allegro na siłę czasem próbuje łączyć towary takie jak te w jeden katalog dodając eany z innych ofert do jedenego katalogu. 

I tu rodzi się pytanie, jak ma się to do własności danego podmiotu? Jeśli łączycie to w jeden katalog to w tym momencie np. firma krzak może sprzedawać badziew, który będzie wpływał na ocenę produkt firmy której katalog został na allegro. 

Każdy ean to osobny produkt, widziałaś kiedyś w sklepie produkt który ma na sobie naklejone więcej kodów EAN? 

Przestańcie w końcu łączyć katalogi wg parametrów/zdjęć, jeśli EAN jest inny. 

EAN (European Article Number, obecnie często określany jako GTIN) to unikalny, zazwyczaj 13-cyfrowy kod kreskowy umieszczany na opakowaniach produktów.

UNIKALNY - Więc katalogi też powinny być unikalne. 

oznacz moderatorów

Omeble
#10 Popularyzator

Racja, niesamowicie uciążliwe jest że dla "ułatwienia" katalog oparty jest na porównywarce zdjęć a nie dokładnych legalnych danych, za które jeszcze musimy płacić (EAN).

Trzeba to tutaj w sugestie na forum dodać, może istnieje szansa by zmienili algorytm dopasowywania ofert.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

w tej sytuacji nawala logika algorytmu allegro łączącego produktu

i nie ma tu żadnego wytłumaczenia dla serwisu jeżeli tak będzie się tłumaczył jeżeli ktoś go pozwie o łamanie praw autorskich czy błędne wskazywanie podmiotu odpowiedzialnego.

Rozwiązanie jest prost - zamiast porównywać zdjęcia - serwis powinien porównywać np: dane podmiotów odpowiedzialnych za produkt czyli producentów.

oznacz moderatorów