Proszę o wyjaśnienie jakim cudem algorytm uznał, że produkt w katalogu jest jakkolwiek podobny do tego, który próbujemy wystawić? Jakie tam zachodzą procesy?
@KRZAGA_Outlet cześć! Na Twoim zrzucie tego nie widać, natomiast w produkcie w katalogu, który podpowiadamy dla tej oferty, jest dokładnie takie samo zdjęcie jakiego używasz ty.
Także odpowiadając na pytanie, podpowiedź wynika z użytego zdjęcia:
Nie zgadza się EAN, kod producenta - więc może warto się zastanowić nad tym, dlaczego w katalogu są błędne dane? I dlaczego w katalogu są 2 numery EAN dla jednego produktu?
@maxr01 W takich przypadkach należy zgłosić błąd w produkcie. Oczywiście jeśli sprzedawca jest pewny, że wskazane wartości nie są prawidłowe.
A co w przypadkach gdzie jak wiadomo firmy mają "tak sam" asortyment gdzie producent branduje produkt dla danego sprzedawcy? Towar sam w sobie jest taki sam, ale są to już inne firmy, może być inna jakość materiału. Przecież nikt nie zabroni im użycia zdjęcia producenta które otrzymują.
W takim przypadku jak to widzi katalog?
Bo ja mam notorycznie usuwane katalogi ze swoim produktem, gdzie mam swój ean, nawet swoje zdjęcia. Mimo to po jakimś czasie w ofercie podpięty jest katalog innej firmy, a mój znika całkowicie i mogę go od nowa stworzyć.
@top-artshop-pl Podaj konkretne przykłady produktów (oferty), które są takie same, a różni sprzedawcy wystawiają je jako osobne.
Proszę, 18363980753 nasz katalog nie istnieje, oferta została połączona z innym katalogiem.
@top-artshop-pl Podałeś tylko przykład swojej oferty powiązanej z produktem z Katalogu. Jeśli jakiś sprzedawca dodaje produkt ze swojej oferty do Katalogu, a Ty następnie wystawiasz ofertę z takim samym towarem, powinieneś ją powiązać z tym samym produktem, co konkurent. Nowy produkt powinieneś tworzyć tylko wtedy, jeśli Twój towar różni się od tego, który jest już dodany do Katalogu.
Jaki konkretnie problem pojawia się w podanym przypadku?
To inaczej, z Waszego podejścia te oferty powinny posiadać jeden katalog bo przecież produkt jest taki sam:
https://allegro.pl/oferta/karta-adapter-bluetooth-5-4-usb-nano-mini-do-komputera-nadajnik-odbiornik-...
https://allegro.pl/oferta/karta-adapter-bluetooth-5-4-usb-nano-mini-do-komputera-nadajnik-odbiornik-...
@top-artshop-pl Dziękuję. Poprosiłam o sprawdzenie czy produkty, z którymi są powiązane oferty nie zostały utworzone błędnie. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.
Chyba się nie rozumiemy,
powyższe oferty są dobrze skatalogowane, mimo że produkt jest taki sam, każdy posiada własny EAN, markę i dokładnie tak to powinno wyglądać że ma też własny katalog.
Natomiast allegro na siłę czasem próbuje łączyć towary takie jak te w jeden katalog dodając eany z innych ofert do jedenego katalogu.
I tu rodzi się pytanie, jak ma się to do własności danego podmiotu? Jeśli łączycie to w jeden katalog to w tym momencie np. firma krzak może sprzedawać badziew, który będzie wpływał na ocenę produkt firmy której katalog został na allegro.
Każdy ean to osobny produkt, widziałaś kiedyś w sklepie produkt który ma na sobie naklejone więcej kodów EAN?
Przestańcie w końcu łączyć katalogi wg parametrów/zdjęć, jeśli EAN jest inny.
EAN (European Article Number, obecnie często określany jako GTIN) to unikalny, zazwyczaj 13-cyfrowy kod kreskowy umieszczany na opakowaniach produktów.
UNIKALNY - Więc katalogi też powinny być unikalne.
Racja, niesamowicie uciążliwe jest że dla "ułatwienia" katalog oparty jest na porównywarce zdjęć a nie dokładnych legalnych danych, za które jeszcze musimy płacić (EAN).
Trzeba to tutaj w sugestie na forum dodać, może istnieje szansa by zmienili algorytm dopasowywania ofert.
w tej sytuacji nawala logika algorytmu allegro łączącego produktu
i nie ma tu żadnego wytłumaczenia dla serwisu jeżeli tak będzie się tłumaczył jeżeli ktoś go pozwie o łamanie praw autorskich czy błędne wskazywanie podmiotu odpowiedzialnego.
Rozwiązanie jest prost - zamiast porównywać zdjęcia - serwis powinien porównywać np: dane podmiotów odpowiedzialnych za produkt czyli producentów.