@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dlaczego zostałem ukarany za ponowne wysłanie nieodebranego zamówienia odjęciem 20 pkt w "Wysyłka w terminie"?
Dotyczy zamówienia cd3a2691-f185-11f0-860e-555a9bbed25c z 14.01.2026 z godziny 21:18.
Numer pierwszej przesyłki SMART 666620589693239129400366. Nadana w terminie w dniu 15.01.2026.W paczkomacie odbiorczym 16.01.2026.Nieodebrana powróciła do mnie 20.01.2026.
Po opłaceniu przez klienta ponownej wysyłki nadałem przesyłkę pod numerem 666620979693239023253389 i udostępniłem ten numer poprzez status Allegro.Z tego co widzę, dzisiaj z tego tytułu zostały mi odjęte punkty za nieterminową wysyłkę.
Wygląda na to, że dopisanie drugiego numeru ponownej wysyłki powoduje taki problem.Czy tak ma wyglądać ocenianie sprzedającego za pójście klientowi na rękę?
@gdvorek Dziękuję i czekam.
Wracam z odpowiedzią do Ciebie.
Sprawa wygląda tak, że system jakości zawsze bierze pod uwagę ostatni numer przesyłki przypisany do zamówienia. U Ciebie po dodaniu drugiego numeru (ponowna wysyłka) to właśnie on został użyty do oceny i dlatego poleciały punkty za terminowość.
Nie jest to kara za pomoc klientowi, tylko automat, który nie rozróżnia ponownej wysyłki od pierwszej.
W tej konkretnej sytuacji możemy zgodzić się na wykluczenie z jakości.
Na przyszłość przy ponownych wysyłkach lepiej nie dodawać nowego numeru do zamówienia, tylko wysłać klientowi link do śledzenia w wiadomości.
@gdvorek Dzięki za odpowiedź, tak myślałem.Proszę zatem o wykluczenie tego zamówienia z jakości.
@gdvorek Dziękuję.
@gdvorek Dziękuję za cenną informację, teraz rozumiem dlaczego czasem spada jakość sprzedaży, ale nie jest to jakaś duża ilość aby w moim przypadku prosić o wykluczenie ze statystyk. Jeśli jednak jest tak jak piszesz, to nie warto już informować klienta o tym że nieodebrana paczka wróciła i czekam na wpłatę by ponownie ją wysłać. Jak system rozpatruje w takiej sytuacji zwrot środków, czy to wyklucza już paczkę ze statystyk o terminowość? czy musi być odstąpienie od umowy ze strony klienta?
Jeśli mam takich kilkanaście paczek rocznie to może niepotrzebnie wpływać na obniżenie terminu dostawy.
Sam zwrot pieniędzy niczego nie zmienia w jakości - paczka dalej liczy się do statystyk.
Dopiero zwrot prowizji (formalne odstąpienie/anulowanie transakcji) powoduje, że zamówienie jest wykluczane z jakości i nie wpływa na wskaźniki.
Podsumowując, żeby paczka nie liczyła się do statystyk, musi być wykonana procedura zwrotu prowizji.
ale to jest bez sensu jA TEŻ tak mam jak kient np chce wymienić kolor to robie wysyłke poniwnie z allegro i nie rozumiem dlaczego sytstem liczy tylko drugie nadanie
codziennie dowiadujesz się kolejnych absurdów
tak jak ean szminki Dior u was akumulator
zmiany odrzucone dopiero jako pociśniesz w mailu otrzymasz to czego oczekujesz dramat
czyli trzeba odrzucać wszystko, robić zwrot i zwracać kasę i niech robią kolejne zamówienie.