Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Mam taki problem, dzisiaj zauważałem w historii mojego salda kilkadziesiąt pozycji "DPD opłaty" dodatkowe niektóre z nich to nawet 150zł.
Problem w tym że wysyłka przedmiotów których dopłaty dotyczą nie jest realizowana przez allegro. Wysyłam je przez pośrednika zamawiając kuriera DPD i płacąc jemu za wysyłkę. Nawet nie importuje danych z allegro, tylko kopiuję je ręcznie. Allegro i tak dolicza mi dodatkowe opłaty do wysyłki NA JAKIEJ PODSTAWIE?
@teslabike dopłaty dotyczą usług dodatkowych realizowanych przez przewoźnika np. opłata za przekroczenia gabarytów w zamówieniu nr b7edd840-ef30-11ed-8b7d-25d8a14a0396, opłata za usługę pobranie w zamówieniu nr 0d566980-f85c-11ed-9eff-4b33b56e1b69 lub dopłaty do paczki o wadze od 40kg do 50kg w zamówieniu nr 70a20660-fad8-11ed-ae6b-6f2703f6ed9e.
Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w tej zakładce.
Nadając przesyłki ze Smart! rozliczasz się sposobem Allegro Standard, czyli za dostawę tymi metodami rozliczysz się bezpośrednio z Allegro - zarówno przesyłki w ramach Smart!, jak również te poza Smart!. W tym modelu to Allegro negocjuje warunki z przewoźnikami.
Tylko że ja skorzystałem z wysyłki poza waszym portalem!!! Gdzie już opłaciłem wysyłkę, dodatkową opłatę za pobraniem i dodatkową opłatę za przesyłkę gabarytową. Wy drugi raz doliczacie mi te dopłaty. To nie wam zlecam wysyłkę tylko innej firmie i z nią się rozliczam, wy napodstawie nr przesyłki który dodaje do zamówienia doliczacie mi koszta które już poniosłem!
Przykład:
zamówienie b7edd840-ef30-11ed-8b7d-25d8a14a0396
Zamówiłem kuriera poza waszym portalem gdzie zapłaciłem:
Dostarczenie przesyłki: 160x25x90 cm | 122,00 | 150,06 |
Powiadomienie SMS | 1,00 | 1,23 |
Deklaracja wartości: 11 299,00 PLN | 6,20 | 7,63 |
Pobranie: 11 299,00 PLN | 3,00 | 3,69 |
Dopłata do przesyłek nietypowych | 42,00 | 51,66 |
Dopłata paliwowa | 36,11 | 44,42 |
Opłata energetyczna | 0,20 | 0,25 |
Strefa rozszerzona | 26,00 | 31,98 |
Suma | 236,51 | 290,91 |
Wy doliczyliście mi do tego zamówienia opłaty:
Przesyłka DPD 13,99zł
NAZWA USŁUGI DODATKOWEJ:
Dodatkowa ochrona przesyłki do 20000 zł 9,99zł
NAZWA USŁUGI DODATKOWEJ:
Pobranie (maksymalna kwota pobrania wynosi 15 000 zł 4,99zł
NAZWA USŁUGI DODATKOWEJ:
Dopłata do paczki o wadze od 50 do 100 kg (której waga jest ustalana na podstawie wagi gabarytowej) 159zł
I tak jest z DPD.
Dlaczego ciągle czytam posty o problemach z DPD?
Wniosek jest prosty i jedyny - chyba nie muszę nic więcej pisać...
@teslabike zapewne robisz błąd dodając adres email generowany przez allegro. To na jego podstawie allegro i przewoźnik identyfikują czy zamówienie jest smart czy nie i przypisują je do danej transakcji, podając u pośrednika/przewoźnika adres email generowany do tej transakcji wywołujesz automatycznie efekt w postaci tego, że API Allegro traktuje to jako paczkę nadaną za ich pośrednictwem. Albo nadawaj przez Allegro albo dogadaj z pośrednikiem, że to są paczki smart i allegro za nie płaci albo nie wklejaj adresu generowanego dla danej transakcji, wtedy allegro nie będzie tej paczki uznawało jako smart ale też i spadną Ci statystyki nadań bo wklejony ręczenie numer paczki nie będzie widziany przez API i tym samym paczka będzie widniała jako niewysłana w allegro
Dokaldnie wklejam email wygenerowany przez allegro.
Jak dla mnie jest to dziura w systemie allegro. Nie mam adresu email klienta bo allegro generuje swój
Wydaje mi się że doliczanie opłaty na podstawie adresu e-mail jest nie zgodne z prawem. Będę to konsultował z prawnikiem.
@teslabike zobacz sobie to
email ma dwie części rozdzielone +, jak wywalisz plusa i to co pomiędzy + a @ to wtedy klient dostanie info ale nie będzie to przypisane do konkretnego zamówienia. Skontaktuj się z brokerem, powinien Ci oddać kasę bo DPD dostało za to podwójnie, od Ciebie i od Allegro.
@teslabike wywal z dostaw allegro DPD i dodaj kuriera DPD to będziesz rozliczał to ze swoim brokerem !!!
A tak mając dodane allegro DPD masz podwójnie skasowane przez brokera i przez allegro 😞
A jeśli chcesz mieć to w smarcie to:
Jeśli korzystasz z usług DPD przez pośrednika: