anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DPD opłaty dodatkowy niestandardowa paczka

grillowo-pl
#1 Nowicjusz#

Witam. Zauważyłem, że DPD pobiera dodatkową opłatę za niestandardową paczkę/paletę. W zeszłym miesiącu doliczyli dodatkową opłatę w wysokości 999 CZK za wysyłkę do Czech. Dziś w Polsce wziąłem 20 zł ekstra. Z czym to może być związane? Paczka jest standardowa, łatwo mieści się w każdy paczkomat (size B), wymiary 59*30*15 cm, waga 8 kg. Kto decyduje, czy jest to paczka standardowa, czy nie?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Jeśli chodzi o dopłaty DPD to może to być tylko błąd przypadkowy ale może też być uzasadniona np jeśli jest owinięta folią stretch 

Może też np "przykleić" sie do innej paczki na sorterze i zostać zakwalifikowana jako niestandardowa ze względu na nieregularny kształt

Mnie obsługuje sortownia dpd która ma dwa miejsca dostawy paczek. Standardowe i niestandardowe. Mozliwe, że kurier dostarczył Twoją na dział niestandardowcych i dostała z automatu

Jesli chodzi o dopłaty to nikt Ci nic nie udowodni, że coś z paczką było nie tak. Tam jest wszystko na słowo i tak samo wierzy allegro które dolicza dopłaty Tobie

Zapomnij o jakimkolwiek protokole weryfikacyjnym, wiekszość robi maszyna której nikt nie kontroluje

Allegro nic Ci nie da bo DPD niczego im nie daje bo samo nic nie ma.

Masz zapłacic i sie uśmiechać

Prawie 4 lata temu gdy DPD było wymagane do SMARTa założyłem temat dotyczący dopłat do paczek. Nikt z moderacji nie odpowiedział 😞

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/allegro-kurier-dpd-dop%C5%82aty-...

Tutaj tez nie licz na nic wiecej poza  "najlepiej bedzie gdy złożysz reklamacje do przewoźnika"

oznacz moderatorów

grillowo-pl
#1 Nowicjusz#

dzięki za odpowiedź. Co się stanie, jeśli paczka zostanie owinięta folią stretch? Czy nie można tego zrobić w DPD?

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

W teorii taka paczka jest traktowana jako niestandard i od tego jest dopłata

W praktyce wygląda to tak, że bardzo często na własnych umowach możesz zawijać i nic sie nie dzieje. Wysyłasz przez pośrednika i jest dopłata

Teraz załóżmy zawinąłeś w folie, dopłata słuszna ale składasz reklamacje. Jeśli sie sam nie przyznasz to jestem praktycznie pewny, że nikt Ci nie wskaże, że powodem dopłaty byla folia 🙂

Tak mamy w systemie i płać 🙂 

oznacz moderatorów