Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Zauważyłem, że DPD pobiera dodatkową opłatę za niestandardową paczkę/paletę. W zeszłym miesiącu doliczyli dodatkową opłatę w wysokości 999 CZK za wysyłkę do Czech. Dziś w Polsce wziąłem 20 zł ekstra. Z czym to może być związane? Paczka jest standardowa, łatwo mieści się w każdy paczkomat (size B), wymiary 59*30*15 cm, waga 8 kg. Kto decyduje, czy jest to paczka standardowa, czy nie?
Jeśli chodzi o dopłaty DPD to może to być tylko błąd przypadkowy ale może też być uzasadniona np jeśli jest owinięta folią stretch
Może też np "przykleić" sie do innej paczki na sorterze i zostać zakwalifikowana jako niestandardowa ze względu na nieregularny kształt
Mnie obsługuje sortownia dpd która ma dwa miejsca dostawy paczek. Standardowe i niestandardowe. Mozliwe, że kurier dostarczył Twoją na dział niestandardowcych i dostała z automatu
Jesli chodzi o dopłaty to nikt Ci nic nie udowodni, że coś z paczką było nie tak. Tam jest wszystko na słowo i tak samo wierzy allegro które dolicza dopłaty Tobie
Zapomnij o jakimkolwiek protokole weryfikacyjnym, wiekszość robi maszyna której nikt nie kontroluje
Allegro nic Ci nie da bo DPD niczego im nie daje bo samo nic nie ma.
Masz zapłacic i sie uśmiechać
Prawie 4 lata temu gdy DPD było wymagane do SMARTa założyłem temat dotyczący dopłat do paczek. Nikt z moderacji nie odpowiedział 😞
Tutaj tez nie licz na nic wiecej poza "najlepiej bedzie gdy złożysz reklamacje do przewoźnika"
dzięki za odpowiedź. Co się stanie, jeśli paczka zostanie owinięta folią stretch? Czy nie można tego zrobić w DPD?
W teorii taka paczka jest traktowana jako niestandard i od tego jest dopłata
W praktyce wygląda to tak, że bardzo często na własnych umowach możesz zawijać i nic sie nie dzieje. Wysyłasz przez pośrednika i jest dopłata
Teraz załóżmy zawinąłeś w folie, dopłata słuszna ale składasz reklamacje. Jeśli sie sam nie przyznasz to jestem praktycznie pewny, że nikt Ci nie wskaże, że powodem dopłaty byla folia 🙂
Tak mamy w systemie i płać 🙂