Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ mam pytanie odnośnie przesyłek DPD. Jeśli chodzi o paczki, to muszą, to być sześciany, a co w przypadku przesyłek kopertowych? Czy produkt może być zapakowany w foliopak i wtedy wybieram przesyłkę kopertową? Dpd nalicza różne opłaty i nie chcę się później zdziwić...... Preferuje Inpost, bo nie ma tego typu problemów i paczki mogą być różnych kształtów, ale Smart:(
@FH2020 Konsultuję Twoje zgłoszenie. 🙂
Czy na moje pytanie otrzymam odpowiedź....
Toż dopiero drugi dzień czekasz, oni mają czas 😄
Foliopak to nie koperta.
Tylko DPD ma swoje foliopaki, to co należy zaznaczyć przy wysyłce? Bo jest, tylko opcja paczka lub koperta...
Z doświadczenia wiem, że jak zaznaczysz przesyłka kopertowa i wrzucić w foliopak to będzie dopłata.
Foliopak podchodzi już pod wysyłkę paczkową.
To może w końcu doczekam się odpowiedzi od Allegro, bo to oni podpisują umowy z kurierem, a ja do korzystania z DPD zostałem poniekąd zmuszony ...
To proszę dopytać .
Nadal czekam....zadzwoniłem do DPD, ale nie udzielą mi konkretnej odpowiedzi ponieważ umowa była zawierana z Allegro. Dlatego proszę o konkretną odpowiedź, a nie domysły i wysyłanie regulaminów.
@FH2020 nie otrzymałeś od nas odpowiedzi, tylko dlatego, że my również w dalszym ciągu czekamy na odpowiedź od przewoźnika. Gdy tylko otrzymam odpowiedź, dam znać!
Jaką odpowiedź od kuriera... przecież Allegro ma podpisaną umowę i tam wszystkie informacje powinny być zawarte. Za chwilę będę musiał Allegro One udostępnić, a tam też podobna sytuacja paczki sześciany i też chcę wiedzieć co z foliopakami ? Jak to jest, że porządny kurier z którym nie ma problemu, oczywiście chodzi o Inpost idzie w odstawkę 😞
@FH2020 przekazuję odpowiedź od przewoźnika: "Foliopaki traktowane są jako paczki o określonej wadze i wymiarach, natomiast koperta jest rozumiana tradycyjnie - najczęściej wysyłane są koperty bąbelkowe, papierowe większego formatu i tekturowe koperty kurierskie, gdzie zawartością są dokumenty. Przy nadawaniu koperty nie jest deklarowana waga i wymiary".
Czyli co ? Mam zaznaczyć paczka i wysłać foliopakiem? O wymiarach 330 x 425 mm i czy mogę innych firm, czy musi to być foliopak od DPD?
@FH2020 tak, powinieneś zaznaczyć "paczka". Poproszę jeszcze o chwilę cierpliwości, ponieważ dopytujemy DPD czy usługa dodatkowa - "przepakowanie" może odnosić się właśnie do zmiany opakowania na firmowe.
@FH2020 wracam z informacją od przewoźnika - nie jest to powiązana opłata pod warunkiem, że opakowanie zewnętrzne jest dopasowane do wymiarów/wagi zawartości. Przekazuję poniższy opis wskazanej usługi z dokumentu Szczegółowe Warunki Świadczenia Usług:
(xii) Przepakowanie, tj. opłata dodatkowa związana z przepakowaniem Przesyłki, która tego wymaga, czyli jest m. in. uszkodzona, nieprawidłowo zapakowana, zagraża uszkodzeniu sortera lub uszczerbkiem na zdrowiu pracowników ją obsługujących, w tym uniemożliwia bezpieczny przewóz i wydanie Odbiorcy.
Także nie musi to być foliopak od DPD.
Dziękuję za odpowiedź, czy w takim razie przesyłki Allegro One również mogą być w ten sposób pakowane?
@FH2020 jeśli chodzi o Allegro One to do zapakowania paczki możesz użyć kopert, kartonów, foliopaków czy streczu, a jeśli używasz opakowań ponownie – odklej wszystkie stare etykiety i usuń inne oznakowania.
Nie ma znaczenia czy będzie to karton, czy koperta i tak będzie to paczka.
Przesyłka kurierska zapakowana w kopertę jest nadal paczką w rozumieniu ustawy Prawo pocztowe.