anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyskryminacja rolników - brak możliwości założenia konta firmowego

dora-d14
#8 Zapaleniec

Właśnie się dowiedziałam że rolnicy ryczałtowi na allegro są dyskryminowani - nie mają możliwości przejścia na konto firmowe bo nie posiadają numeru NIP który w świetle prawa nie jest wymagany ale allegro ma swoją wizję w tej sprawie. Po zmianach od listopada jakie zostały wprowadzone na kontach zwykłych a jestem sprzedawcą od ponad 5 lat stwierdzam że przestało to mi się opłacać jak i pewnie wielu innym sprzedawcą. I moje pytanie czy ktoś z was miał taką sytuację będąc rolnikiem że zostało mu odmówione przejście na konto firmowe? Jeszcze jakiś czas temu było info że rolnicy mogą zakładać konta firmowe a dzisiaj już nie mogą - może komuś udało się to zmienić 

oznacz moderatorów
41 ODPOWIEDZI 41

PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca

To to wejdź na GUS wpisz NIP i sprawdź czy jest twoje gospodarstwo jak nie ma to się zapisz to GUS 

oznacz moderatorów

LawendowaAltana
#9 Pomysłodawca

To pokazało mi się na zapytanie : Jak sprawdzić czy gospodarstwo jest zarejestrowane w GUS. 

• Przejdź do oficjalnej wyszukiwarki podmiotów gospodarki narodowej GUS.
  • Użyj dostępnych kryteriów wyszukiwania, takich jak:
    • Numer REGON (jeśli jest znany).
    • Numer NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej).
    • Adres prowadzenia działalności (np. nazwa miejscowości, ulica). 

•  
Warto wiedzieć:

• Indywidualne gospodarstwa rolne (osoby fizyczne prowadzące wyłącznie taką działalność) nie zawsze są automatycznie wpisywane do rejestru REGON i nie podlegają obowiązkowemu wpisowi do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG).
  • Rolnicy, którzy otrzymali list Prezesa GUS w związku z Powszechnym Spisem Rolnym, znajdowali numer swojego gospodarstwa (unikalny identyfikator spisowy) w lewym górnym rogu tego listu, co było potrzebne do logowania do aplikacji spisowej, ale nie jest to tożsame z numerem REGON w kontekście działalności gospodarczej.
  • Informacje o producencie rolnym i jego gospodarstwie znajdują się także w Ewidencji Producentów prowadzonej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Numer identyfikacyjny ARiMR to 9-cyfrowy numer, który jest używany do celów związanych z dopłatami i funduszami unijnymi. Status w ARiMR można sprawdzić, kontaktując się z najbliższym biurem powiatowym ARiMR.
  • Wydruk z wyszukiwarki REGON na stronie GUS ma moc prawną zaświadczenia o wpisie do rejestru.  
oznacz moderatorów