Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, czy ktoś z Was wystawia kupującym faktury uproszczone, czyli po prostu paragon z numerem NIP ?!
Interpretacji jest wiele, ale do 450zł wystarczy paragon z numerem NIP i nikt nie powinien tego podważać.
Lin do strony Ministerstwa Finansów i ich stanowisko:
https://www.gov.pl/web/finanse/nowe-zasady-wystawiania-faktur-do-paragonow
Osobiście jeszcze nie korzystaliśmy z tej opcji, bo obawiam się, że klienci będą żądać "normalnej" faktury, a wtedy potrzeby jest oryginalny paragon, który zapewne będzie trzeba odebrać na koszt sprzedającego :[
Jakie jest Wasze doświadczenie? Jakieś wskazówki?
Dzięki
Pozdrawiam
ak
klienci będą żądać - Trzeba odpisywać im tak samo jak tym, co żądają pieczątki i podpisu na fakturze.
Myślisz, że zdjęcie z interpretacją faktury uproszczonej (to wyżej, dla klienta i jego księgowej) + formułka:
Zgodnie z art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy o VAT, przedsiębiorca może wystawić fakturę uproszczoną pod warunkiem, że kwota należności ogółem w danej transakcji nie przekracza 450 PLN (lub 100 EUR, jeśli dokument jest sporządzany w tej walucie).
Starczy?
a kasa/drukarka fiskalna pozwala wystawić paragon z nipem?
To zależy od kasy. Moja elzab mini posiada taką funkcję, ale wystawiam faktury papierowe.
Oczywiście!
Nasz Novitus i system ma możliwość drukowania numeru NIP na paragonie 🙂 byłoby to dużo szybsze niż wrzucanie pełnych danych do systemu i wystawianiu pełnej fv.
@RED Ja mam Posnet Mobile i też daje się NIP wpisać