Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
zakupiłem parez koszyk kilka produktów. Od wszystkich otrzymałem faktury na pełna kwote brutto tylko od jednej z firm otrzymałem fakturę na kwotę netto. Allegro pobrało od tej firmy podatek VAT. Ja potrzebuje faktury na pełna kwot bo muśże rozliczyć się z urzędem. Co robić od kogo uzyskać tka fakturę.
Dziękuję za odpowiedzi.
@Maciek75X Allegro nie pobrało żadnego podatku.
Skontaktuj się ze sprzedającym i poproś go o wyjaśnienia. Faktura powinna być wystawiona na taką samą kwotę jaką zapłaciłeś.
Z portalu allegro dosalałem wiadomość ze to allegro pobrało vat
@Maciek75X Gdzie dokładnie uzyskałeś taką informację?
na maila
@Maciek75X Ok ale kto Ci przysłał tego maila.
Zasada jest taka, że cena widniejąca na aukcji jest ceną końcową i na taką właśnie kwotę powinna być wystawiona faktura.
Allegro nie pobiera żadnego podatku.
dokładnie z tego adresu dostałem maila powiadomienia@allegro.pl
| ||
|
@Maciek75X Pierwsze widzę... ale być może jest coś czego nie wiem.
Poprośmy moderację o wypowiedź.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@komis-bell dostawa od sprzedawcy spoza UE pewnie. A o pakiecie eCommerce VAT to Waść powiadomienia nie dostał?
2.1.
Niniejszy Załącznik nr 20 do Regulaminu, opisuje warunki i zasady dla Sprzedających dotyczące obowiązywania w ramach Allegro Pakietu eCommerce VAT, który na mocy przepisów Dyrektywy VAT UE w ramach Transakcji B2C nakłada na platformy handlowe, w tym Allegro, obowiązki rozliczania podatku VAT lub przetwarzania, archiwizowania danych transakcyjnych, w tym ich raportowania.
2.2.
W związku z obowiązywaniem Pakietu eCommerce VAT, Spółka objęta zostaje statusem podatnika, tj. zobowiązana jest pobrać i zapłacić (odprowadzić) podatek VAT z tytułu Transakcji B2C dokonywanych w ramach Allegro, gdy spełnione zostaną łącznie poniższe warunki:
a. dostawy Towarów VAT realizowane są przez Sprzedających z siedzibą poza Unią Europejską (którzy jednocześnie nie posiadają Stałego miejsca prowadzenia działalności na terytorium Unii Europejskiej) oraz
b. dostawy Towarów VAT realizowane są w ramach terytorium Unii Europejskiej.
(Przykład 1: Spółka będzie zobowiązana pobrać i zapłacić (odprowadzić) eCommerce VAT od Transakcji dokonanej pomiędzy Sprzedającym z siedzibą w Chinach, który nie posiada Stałego miejsca prowadzenia działalności w żadnym z krajów Unii Europejskiej, a Kupującym z Polski będącym konsumentem, gdy przedmiot Oferty w chwili zakupu znajduje się w magazynie w Niemczech i w efekcie przeprowadzania Transakcji, zostanie wysłany z Niemiec do Polski).
(Przykład 2: Spółka nie będzie zobowiązana pobrać i zapłacić (odprowadzić) eCommerce VAT od Transakcji dokonanej pomiędzy Sprzedającym z siedzibą w Chinach, który posiada Stałe miejsce prowadzenia działalności w Holandii (i jest tam zarejestrowany do VAT UE) a Kupującym z Polski będącym konsumentem, gdy przedmiot Oferty w chwili zakupu znajduje się w magazynie w Holandii i w efekcie przeprowadzenia Transakcji zostanie wysłany z Holandii do Polski.)
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/20
@Maciek75X kupiłeś od firmy spoza UE (Szwajcaria) - przeczytaj powyższy załącznik.
Dobrze więc gdzie mogę uzyskać i od kogo potwierdzenie ,że zapłaciłem pełną kwotę bo potrzebuję rozliczyć to z urzędem pracy ( dotacja ). Nie zostałem poinformowany ,że produkt jest z poza Uni i że muszę podać NIP ,żeby mieć na fakturze pełna kwotę. Proszę o pomoc jak to rozwiązać. Ustawa art ,106 e mówi ,że nie będąc płatnikiem vat, będąc osobą fizyczną nie mam obowiązku podawania numeru NIP czy Pesel. Wystarczą dane osobowe i adres.
@Maciek75X masz potwierdzenie przelewu i masz potwierdzenie z allegro o pobraniu Vat, jest to przepis obowiązujący wiec UP wiedzą i muszą to rozliczyć 🙂
A kto Cię miał poinformować, masz w zakładce o sprzedającym adres firmy skąd pochodzi 🙂
A jak chcesz bardzo to odkręcić zrób zwrot konsumencki otrzymasz to co wpłaciłeś i kupisz gdzie indziej 🙂
@Maciek75X a to nie przypadkiem faktura wewnątrzwspólnotowa z zerowym VAT?
nie