Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
klient kupił ode mnie przedmiot z dostawą na terenie Polski. Wybrał opcję FV podając zagraniczne dane firmy (Słowacja). Czy w takim przypadku powinienem wystawić fakturę z 0% vatem? Dzięki za pomoc.
Jeżeli jesteś zarejestrowany na VAT-EU i kontrahent również to faktura idzie bez vat.W innym przypadku normalnie naliczany.
Tu możesz sprawdzić kontrahenta https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?locale=pl w skrócie VIES.
Tak, ja mam zarejestrowany nip UE, kontrahent nie. Sprawa jest już jasna 🙂 Jakieś zaćmienie miałem i zapomniałem, żeby sprawdzić jego nip.
Tylko pamiętaj o tych przedrostkach przed NIPEm danego kraju przy weryfikacji 🙂
Wybierając dany kraj przedrostki same się dodają.
tak,tylko czasami klienci sami zapominają je dodać i potem szukać trzeba a ten vies czasami też zamuli ,wiem po sobie.Jak mnie sprawdzano i też mnie nie było,a po kilku od=świeżeniach byłem 🙂 nie wiem jak ale sie stało 🙂
Ale fv w jakiej walucie skoro zapłacił w zł
nie, nie, nie, nie..... Jeśli jest dokument wywozu poza granice RP - możesz zrobić 0% VAT, jeśli do PL - z VAT-em. Dobrze radzę.
Tylko dostawa na terenie Polski,a na dane ze Słowacji to jaki to dokument wywozowy?
Jeśli dostawa na terenie Polski to z VAT 23% chyba że przyśle wcześniej oświadczenie z pieczątką firmy ze towar opuści Polskę z podaniem środka transportu,