anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gdzie znajde info ile przesylek nalezy do zamowienia?

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

Dostałam większe zamówienie na dość objętościowy towar i to kilka różnych pozycji. Nie jestem pewna czy allegro wyliczyło  na to 2 czy 3 paczki.  Gdzie mogę to sprawdzić?

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

mdrogeria
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

@mdrogeria to jakieś cuda bo wyświetla  się jedna  przesyłka. Jednego produktu sprzedałam 15 szt (limit sztuk w opakowaniu 30), drugiego sprzedałam też 15szt(limit też 30) trzeciego sprzedałam 12 szt  i czwartego też 12szt. Te 2 ostatnie rzeczy mają większy limit ale przecież 1 pączka już wychodzi z 2 pierwszych rzeczy A gdzue kolejne? Czy ja to źle rozumiem?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

barwyflory_pl noooo . . tak to działa , zbyt duże ilości ustawiłeś w cenniku .

oznacz moderatorów

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

Kurcze ale jak to zbyt duże ilości?  Mam ustawione dokładnie tyle ile mieszcze w kartonie. Nie mogę zmniejszyć do np 10szt bo często ludzie zamawiają z jednego rodzaju np 60szt. Wtedy szły pięknie 2 paczki i po problemie A jak zanize do np 10 to mi policzy 6 paczek   @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  da się w takie sytuacji np jakoś "poprosic"o dolozenie  przez allegro paczki  do zamówienia? Wydaje mi się że to dość klarowna  sytuacja w której system źle wyliczył ilość paczek 

oznacz moderatorów

PrzemkoOo1
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, 

od dłuższego czasu widzę, że Allegro nalicza zbyt małą ilość przesyłek klientom w stosunku do moich ustawień dostawy.

Ostatni przykład:

Klient zakupił w moim sklepie podczas 1 zakupów...

z aukcji X - 10 sztuk (w ustawieniach tej aukcji na 1 przesyłkę wchodzą 2 sztuki, czyli powinno być 5 przesyłek naliczonych klientowi)

z aukcji Y - 3 sztuki (w ust. max. 1 na 1 przesyłkę)

z aukcji Z - 1 sztuka ( w ust. max. 1 na 1 przesyłkę)

Z wyliczeń wynika, że Allegro powinno policzyć kupującego za 9 przesyłek, a tymczasem policzyło za 5...

Za pozostałe 4 w takim zamówieniu muszę ja zapłacić, co przestaje być dla mnie opłacalne.

I to jest bardzo częsta sytuacja, jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć o co w tym chodzi?

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@PrzemkoOo1 Podaj mi proszę dokładny numer zamówienia, którego dotyczy opisana sytuacja. Sprawdzimy to, ale potrzebujemy tutaj konkretów. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

PrzemkoOo1
#7 Wielbiciel#

Proszę, poniżej numer zamówienia. Byłbym wdzięczny o wyjaśnienie.

"80c7caf3-8f47-11ec-83f8-c71b173b5eed" (bez cudzysłowiów)

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

@_HolaOla_ to przy okazji ja poproszę o pomoc, bo widzę że mój wątek został połączony z pytaniem @PrzemkoOo1

U mnie dzisiaj podobna sytuacja. Musiałam wszystko upychac  w 1 paczkę choć powinny być 2.  

@_HolaOla_ podpowiesz  jak ustawić wysyłki żeby unikać takich złych obliczeń paczki? 

Nr zamówienia fe2a6932-8fce-11ec-8d78-d91e4dfb0a01

Z góry dzięki:)

oznacz moderatorów

PrzemkoOo1
#7 Wielbiciel#

@_HolaOla_  i coś wiadomo w sprawie mojego zamówienia, dlaczego tak mało przesyłek naliczyło? 

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@PrzemkoOo1 Przepraszam, że musiałeś czekać na moją odpowiedź, ale czy to zamówienie dotyczy konta, z którego tutaj piszesz? Z moich informacji wynika, że nie, dlatego podaj mi proszę login tego konta, tutaj lub w wiadomości mailowej na adres spolecznosc@allegro.pl 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

PrzemkoOo1
#7 Wielbiciel#

_HolaOla_ Odpisałem w wiadomości prywatnej.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@PrzemkoOo1 Dziękuję, dostałam Twoją wiadomość i już wyjaśniam tę kwestię. Jak tylko będę miała dla Ciebie informacje, wrócę tutaj ze szczegółami. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@PrzemkoOo1 Sposób naliczenia paczek zawsze wynika z ustawień Twoich cenników i tak w przypadku zamówienia, które wskazałeś: 

• w ofercie X masz wskazane, że maksymalnie w paczce mieszczą się 2 sztuki, zamówionych było 10, czyli 5 system naliczył przesyłek z tych ustawień,
  • pozostałe oferty mają ten sam cennik, na maksymalnie 1 sztukę w przesyłce, zamówionych przedmiotów było 4, czyli system naliczył 4 przesyłki.

Przy różnych cennikach dostawy sposób obliczania kosztów wynika z zakładki Ustawienia dostawy, a tam masz zaznaczone: "Jeśli klient kupi u Ciebie przedmioty z ofert, w których ustawienia metod dostawy różnią się od siebie, to: zapłaci kwotę najdroższej dostawy"

W takiej sytuacji nasz system sprawdza: jeden cennik jest na 5 przesyłek w cenie 11,99 zł, drugi na 4  w cenie 11,99zł. Drożej będzie 5 przesyłek za kwotę 11,99zł. Jeżeli chcesz to zmienić, żeby w przyszłości taka sytuacja nie miała miejsca musisz zmienić ustawienia na opcję: "Jeśli klient kupi u Ciebie przedmioty z ofert, w których ustawienia metod dostawy różnią się od siebie, to: przesyłki będą nadane osobno, a koszty dostawy zsumują się". 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

@_HolaOla_  czy możesz sprawdzić również moje zamówienie o którym pisałam powyżej? 

Zastanawiam się czy W moim przypadku jeśli zaznaczę to co radzisz koledze powyżej to nie zacznie mi naliczac znów za dużo paczek bo często mam tak że klienci prócz tych produktów z dużą objetoscią zamawiają dodatkowo taką "drobnice"

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@barwyflory_pl Czy mogłabyś doprecyzować co dokładnie mam wyjaśnić? Na pewno system poprawnie wyliczył liczbę paczek, ale jeśli masz jakieś wątpliwości, pytaj śmiało. Metoda, którą wyjaśniłam powyżej ma zastosowanie, gdy w ofertach wybranych przez Kupującego ustawione są różne cenniki z różnymi metodami dostawy, natomiast w Twoim przypadku, w tym zamówieniu wszystkie cenniki są jednakowe. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@barwyflory_pl Odnosząc się jeszcze do tego konkretnego zamówienia liczba przesyłek jest policzona poprawnie: 

• w ofercie 11735698160 - liczba zamówionych sztuk to 12 na 50 dozwolonych w 1 przesyłce,
  • w ofertach 11735737848 oraz 11735768441 - liczba zamówionych to 2x15 sztuk na 30 dozwolonych w 1 przesyłce (czyli maksymalna),
  • w ofercie 11764857023 - liczba zamówionych sztuk to 6 na 200 dozwolonych w 1 przesyłce,
  • w ofercie 11715047581 - liczba zamówionych sztuk to 12 na 200 dozwolonych w 1 przesyłce.

Dla wszystkich zamówień metoda dostawy jest wspólna, czyli Allegro Kurier DPD, stąd też system połączył prawidłowo wszystkie zamówienia w jedną przesyłkę. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

barwyflory_pl
#10 Popularyzator#

@_HolaOla_ dzięki za informację dlaczego system policzył jak policzył. Choć w sumie na pierwszy rzut oka widać że już z 2 aukcji mam pełną paczkę na maksa  🙂 

Natomiast chciałam zapytać czy jeśli w opcjach dostawy zaznaczę "Jeśli klient kupi u Ciebie przedmioty z ofert, w których ustawienia metod dostawy różnią się od siebie, to: przesyłki będą nadane osobno, a koszty dostawy zsumują się".    to nie stanie się tak, że w przypadku takiego zamówienia naliczy  mi system aż 4 paczki?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

tu masz podony temat -https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/gdzie-znajde-info-ile-przesylek-nalezy-do-...

Jeśli jest to jedna forma przesylki to po mojemy zgodnie z opisanymi przez Ciebie ustawieniami ilość przesylek została wyliczona prawidłowo . Tak to działa .

oznacz moderatorów