anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Granica między opinią, a kłamstwem.

MMbeds
#8 Zapaleniec

Wiem, że temat negatywnych komentarzy przewija się bez przerwy, ale zastanawia mnie gdzie jest ta granica między opinią (subiektywną, na które Allegro nie może, nie powinno wpływać), a  kłamstwem, lub jak kto woli - mijaniem się z prawdą - które powinny być ukrócone jeśli są na nie dowody.  

Komentarz: 

Sprzedawca nie dostarczył zamówienia do punktu w Żabce, niezbyt się też interesował przesyłkami. Przesyłki krążyły pomiędzy nim, a centrami logistycznymi, ale nigdy nie trafiły do swojego miejsca docelowego. Moją propozycję, aby podjąć trzecią próbę dostarczenia, ale za pośrednictwem innej firmy kurierskiej i bezpośrednio na mój adres odrzucił, twierdząc, że tak się nie da. Nadmienię, że sklep Żabka cały czas pracuje, więc nie był to adres z kosmosu. Produktów nie oceniam - nie widziałem ich.

Opis w skrócie: 
Zakup paneli tapicerowanych 23.03 godz. 20:09 Odbiór w punkcie DPD - Żabka. 

Wysyłka nastąpiła 25.03 (terminowo), jednak 30.03 przesyłka wróciła. Po weryfikacji nadano ją ponownie tego samego dnia, lecz 2.04 nastąpił kolejny zwrot. 

Kiedy klient napisał za pierwszym razem o problemach z przesyłką zasugerowaliśmy, że jako odbiorca ma również wpływ na jej drogę. W odpowiedzi dostaliśmy informację, że "to nam powinno zależeć", a formularze DPD to droga przez mękę i "Jaki zdrowo myślący kurier dostarcza towar do żabki o godz. 5 rano, skoro żabka pracuje od 6 rano".

Zwrot dostaliśmy 30.03. Zweryfikowaliśmy paczkę i tego samego dnia znów wysłaliśmy. 
Niestety tym razem również nie została dostarczona do punktu. Klient zaczął żądać wysyłki poza Allegro, na bezpośredni adres. Oczywiście się nie zgodziliśmy. 

Chciał także zmiany sposobu wysyłki na adres domowy, lub np paczkomaty In-post. W międzyczasie założył dyskusję. Napisaliśmy, że sposób wysyłki jest możliwy do zmiany w momencie anulowania i ponownego zakupu. Klient nie chciał tego robić, twierdząc, że swojej strony zrobił wszystko, żeby ta transakcja doszła do skutku. W dniu drugiego zwrotu zwróciliśmy środki klientowi. 

Oczywiście od Allegro dostaliśmy informację, że to subiektywna opia klienta itp. 

Także, czy taki komentarz to opinia, czy już nie? 
Brak interesowania się przesyłkami - wysyłka w terminie, reakcja na każdą wiadomość, ponowna wysyłka. 
Odrzucona propozycja 3 wysyłki? - to klient odrzucił jedyną możliwość takiego działania, czyli anulowanie i ponowny zakup. 

Wszystko jest w korespondencji, historii wysyłek. Klient może napisać co chce, a my zostajemy z możliwością odpowiedzi w 500 znakach, co przy chęci operowania faktami jest niemożliwe. 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

misiaczekmr
#11 Animator

ale towar został skutecznie doręczony do punktu odbioru czy nie?

oznacz moderatorów

MMbeds
#8 Zapaleniec

Nie został, dwukrotnie wrócił do nas - tutaj osobno wyjaśniamy kwestię z DPD. 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @MMbeds! W wystawioną ocenę możemy ingerwoać jedynie w określonych przypadkach - opisujemy je w tym artykule. W takiej sytuacji, mogę jedynie zasugerować abyście odpowiedzieli na ocenę kupującego i przedstawienie waszej perspektywy. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

MMbeds
#8 Zapaleniec

Rozumiem, wiem też, że możecie wysłać prośbę do kupującego o porozumienie się ze sprzedającym. Sęk w tym, że w takich przypadkach idealnie byłoby, gdyby ktoś się pochylił nad tematem i taka prośba była już spersonalizowana. 

Czyli Klient pisze - "Sprzedawca nie dostarczył zamówienia do punktu w Żabce, niezbyt się też interesował przesyłkami" - oczekiwałbym w takiej prośbie, by serwis wskazał/ zasugerował, że jako sprzedający wysłaliśmy towar w terminie, odpowiadaliśmy na bieżąco i zgodnie z prawdą, więc gdzie tu "nieinteresowanie się". 

My - Sprzedający też potrzebujemy coraz większej ochrony.  

Już nie wspomnę o tym, że chciał wysyłki poza Allegro na jego adres.  
Dziś chce wysyłki na nasz koszt, następny klient będzie chciał coś innego.  

Przecież nie możemy zmienić sposobu wysyłki np z DPD "sklep Żabka" na paczkomat InPost. 

Mamy wszystko w Dyskusji, w korespondencji. Stąd ten post. 

Klient rzuca opinię, która sumarycznie ma wpływ, a my na udowodnienie racji mamy 500 znaków. 

oznacz moderatorów