Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedając produkt "krem do twarzy" dawniej było wiadomo że za prowizję w kategorii Allegro-Uroda-Pielęgnacja-Twarz-Kremy do twarzy zapłacę prowizję 9% i tyle. Teraz do tego trzeba liczyć koszty dostawy od której są pobierane prowizje jeśli kupujący kupi bez smart. Nie wiem ile w danym miesiącu takich sytuacji będzie i jak do tego kremu obliczyć prowizję co założyć?? Dodatkowo jeszcze koszt dostawy kiedy kupujący kupi ze smartem a nie wywiązując się ze szybkich dostaw na drugi dzień allegro dolicza 0.99 lub 1,99 zł. Dodatkowo wyróżniając "krem do twarzy" płacę prowizję od sprzedaży 9% plus dodatkową prowizję za sprzedany wyróżniony produkt 4,5% i dodając do tego koszt wyróżnienia na 10 dni 19 zł. Jak obrać dokładną prowizję od sprzedaży na allegro wystawiając dany produkt??
Czy macie na to sposób??
Wczoraj po raz kolejny w ciągu ostatnich miesięcy doszło do podwyżek prowizji. Allegro regularnie modyfikuje stawki w poszczególnych kategoriach, a zalew informacji i komunikatów jest tak duży, że z pewnością niektórzy sprzedający się jeszcze nie zorientowali 😉
W naszej firmie zaczęliśmy podnosić ceny zaraz po nowym roku, by zdążyć z setkami aukcji. Niestety, już widzimy efekt w postaci znaczącego spadku sprzedaży, chociaż podwyżki były tylko takie, by skompensować wysokość nowych prowizji. A jak wy, o ile % zmieniliście ceny? Macie mniej zamówień?
To może objawiać się mniejszą ilością zamówień, ponieważ wszystkie podwyżki prowizji na Allegro i inne opłaty nałożone na sprzedawców finalnie pokrywają kupujący.
@xyz96 mniejsza liczba zamówień jest oczywista
tym bardziej że do grupy allegro nalezy ceneo -gdzie widac od razu
niższe ceny
wysoka marża jest robiona by sklep allegro był rentowny
i konkurencyjny
uokik powinien rozdzielić sklep allegro od samego serwisu
największa pomyłką jest dopłata do smarta dla sprzedawców i prowizja od kosztów
wysyłki oraz jakieś porównywarki cen w aukcjach - to zabije tu handel
bo wyeliminuje wszystkie tanie towary i masę sprzedawców
dla dużych konkurencyjnych sklepów internetowych drobnica to problem
bo tak naprawdę generuje tylko koszta
allegro w tym temacie się wyróżniało ale pazerność serwisu nie zna granic
kiedyś serwis reklamował sie tym by sprzedawcy nie zakładali własnych sklepów internetowych tylko sprzedawali tutaj
obecnie mają zniknąć z serwisu - zyskują o l x y czy twarzoksiążki czy portale typu sprzedajemy .pl
Tak, ceny podnieśliśmy. Jest spadek obrotów, bo niektórzy mają niższe ceny - nie widzieli podwyżek prowizji/opłat smart zapewne. Obudzą się ze sporem wzrostem kosztów.
Ceny podniosłem po nowym roku od 0,50zł do 2zł w zależności od ceny produktu. Sprzedaż w Styczniu jest fatalna. Z tego co widzę to najwięksi sprzedawcy z mojej kategorii trzymają ceny.
My także podnieśliśmy ceny. Spadek sprzedaży jest wręcz dramatyczny, ale zauważyłem jedną korzystną prawidłowość. Im większe ceny na allegro tym większy ruch w moim sklepie internetowym. Klienci zaczynają szukać, grzebać, sprawdzać. Przykładowo produkt powyżej 80 zł, taniej jest u mnie kupić nawet z kosztami przesyłki niż na allegro z "darmową przesyłką", a nawet wtedy więcej na tym zarabiam niż tutaj. Mogłem zmniejszyć w sklepie próg darmowej przesyłki do 150 zł, a zastanawiam się nad jeszcze niższym pułapem.
@Luxxp o, super wiadomość 🙂
@Luxxp Taniej niż Smart na Allegro? Ojej, to super, podobno Smart zabija wszystko, ale klienci nie wiedzą, że tak naprawdę płacą za te rzekomo darmowe dostawy 🙂 Cena darmowych dostaw jest ukryta w opłacie za Smart i w cenie towaru 🙂
@xyz96 wszystko w porządku? Dzisiaj piszesz jak automat, nabijający tylko posty..
@nat_not @msniezek @_HolaOla_ dlaczego mój temat o tytule "Podwyżki prowizji - o ile podnieśliście ceny?" został połączony z tym wątkiem dot. obliczania prowizji? Przecież to są dwa oddzielne tematy! Ja pytam o spadek zamówień i czekam na wymianę doświadczeń między sprzedającymi, dlaczego więc ukrywacie ten ciekawy wątek dyskusji w wątku "poradnikowym" dotyczącym obliczania prowizji?
Jest kalkulator prowizji, ale on nie obejmuje kosztów przesyłki, wyróżnień i wszystkich innych dopłat. Trzeba to liczyć praktycznie, na podstawie rzeczywistej sprzedaży danego produktu w danej kategorii ze wszystkimi zaakceptowanymi opłatami dodatkowymi.
Kalkulator prowizji znamy ale ogólnie rzecz biorąc jak to wszystko zsumować i obliczyć wystawiając jeden produkt.
@FH-MAJ-KA powiem ci, jak my do tego podeszliśmy:
- wyłączyliśmy większość wyróżnień, bo niepotrzebnie generują koszty (opłata oraz podwyższona prowizja)
- dla najtańszych produktów wyrzuciliśmy najdroższą dostawę z cennika
- teraz robimy przegląd najtańszych towarów i też je wywalamy z oferty na allegro
- przyjęliśmy najwyższą stawkę prowizji z cennika allegro jako "domyślną" dla obliczeń
- szacując prowizję bierzemy pod uwagę wariant "pesymistyczny", czyli zakup bez smarta, z najdroższą formą dostawy
I tyle.
Pomysł dobry, i trzeba coś działać bo się nie zarobi.
Jedyne co byśmy chcieli wiedzieć to jak podejść do jednego produktu.
Wystawiać Krem do twarzy
Liczę:
1. cena zakupu
2. marża
3. prowizja od sprzedaży 9% bez wyróżnienia.
4. dodać prowizję od najdroższej dostawy 9%
5. zakup bez smart plus 1,99 zł. lub 0.99 gr.
@FH-MAJ-KA można to uprościć, tylko zrób sobie symulację.
Policz różne warianty, ile kwotowo wyniesie cię prowizja dla takiej sprzedaży:
- krem plus najdroższa dostawa w wariancie bez wyróżnienia
- sam krem z dopłatą smart 0,99 (jeśli kosztuje mniej jak stówka, bo szacujemy sytuację dla jednego produktu w paczce, żeby mieć najbardziej miarodajną cenę jednostkowa)
- sam krem z dopłatą smart 1,99 (jeśli produkt kosztuje więcej jak stówka)
I to samo dla wersji z wyróżnieniem.
Pomoże ci to znaleźć bezpieczne "widełki", żeby nie przeliczać tego dla wszystkich produktów osobno. My mamy od lat wygodny mechanizm typu "cena wyjściowa w naszym sklepie poniżej 20 zł - cena na allegro będzie o 30% wyższa", itd.
FH-MAJ-KA ja osobiście przyjąłem najbardziej pesymistyczny wariant - 1szt +najdroższa dostawa= 1grosz zysku . Dodatkowo zrezygnowałem z wyróżnień oraz pobrań generujących większe prowizje .Znaczącego spadku obrotów nie zauważyłem .
@FH-MAJ-KA nie wiem może to tylko „przejęzyczenie” z Twojej strony, ale to właśnie zakup ze smartem podnosi koszt o 0,99/1,99 zł. 🙂
„1. cena zakupu
2. marża
3. prowizja od sprzedaży 9% bez wyróżnienia.
4. dodać prowizję od najdroższej dostawy 9%
5. zakup bez smart plus 1,99 zł. lub 0.99 gr.”
a macie raporty jakieś (csv czy inne) z wyszczególnieniem jednostkowym sprzedanych towarów? Można by było napisać jakiś kalkulator w excelu mając dane pojedynczych sprzedaży w zestawieniu wyróżniając je po cenach końcowych, które się różnią względem ze smartem bez itp. Różne stałe ceny poszczególnych produktów i można liczyć.