Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem sprzedawcą. Jak wygląda sprawa zwrotu pieniędzy za zwrot towaru jeśli jestem na urlopie? Rzecz zwracana nie dotarła do mnie, a kupujący domaga się zwrotu.Kupujący wysłał zakupiony towar, ale ten do mnie nie dotarł.Proszę o wiadomość co się dzieje z wysłanym zwrotem kiedy jestem na urlopie? Jagoda375
@Jagoda375 Wg. przepisów powinnaś oddać bezzwłocznie, max do 14 dni, możesz wstrzymać się do czasu zwrotu towaru. Urlop masz ty a nie firma ani kupujący.😁
Nieprawda!Otrzymałam wyjaśnienie od Allegro, że wszystko mogę załatwić po urlopie.Dziwie się tylko , że odpowiedzi Wasze nie są wiarygodne!
@Jagoda375 Twój urlop nie wpływa na obowiązujące przepisy i nie zmienia ich. Kupującemu należy się zwrot wpłaty w czasie do 14 dni od wysłania formularza zwrotu. Możesz się wstrzymać ze zwrotem środków jedynie do czasu otrzymania zwracanego towaru lub do czasu otrzymania potwierdzenia jego nadania, w zależności od tego, co nastąpi szybciej - art. 32 Ustawy konsumenckiej.
Przecież muszę zobaczyć czy zwracany towar jest w porządku. Sprzedaję biżuterie z sutaszu i zwracana biżuteria, nie może nosić śladów użytkowania. W czasie urlopu jestem poza miejscem zamieszkania i jak miałabym odebrać zwrot.
Twój urlop nie zmienia przepisów. Towar zwracany może nosić ślady używania. Nie oddasz pieniędzy, kupujący otworzy Dyskusję i skorzysta z Programu Ochrony Kupujących, wtedy zaczną się kłopoty.
Art. 32
@xyz96 zamiast straszyć autora wątku mogłeś napisać, że dla Kupującego jego własny urlop też nie ma znaczenia w liczeniu czasu zwrotu i na odstąpienie od umowy
@Jagoda375 kiedyś w trakcie urlopu sprzedawca był bezpieczny bo towar mógł leżeć na poczcie 14dni
@RED Bardzo miło poczytać kogoś kto normalnie odpisuje a nie nastawia negatywnie kupujących przeciwko sprzedającym tak jak to robił/a @xyz96 tutaj i widzę, że te posty zostały już usunięte i bardzo dobrze.
@Jagoda375 W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zawsze najpierw warto spróbować się skontaktować ze sprzedawcą i jakoś dogadać( z tego co mi wiadomo to takie podejście promuje allegro polubowne z korzyściami i spokojem dla obu stron transakcji) a jakby dalej był jakieś niepewności Allegro wtedy zawsze chętnie pomoże 😄
@Jagoda375 Niestety urlop nie jest na Allegro dostatecznym powodem nie zwrócenia kupującemu należnego zwrotu środków. musisz wypełnić warunki umowy i w czasie 1 dni oddać środki, możesz wstrzymać się do czasu otrzymania zwrotu.
Skontaktowałabym się z Kupującym i uprzejmie wyjaśniła jaka jest sytuacja, może zrozumie i poczeka aż wrócisz, no chyba, że urlop będzie trwał w nieskończoność 🙂
Z tego co czytam to funkcja urlopu na Allegro jest totalnie bez sensu. Bo nie mogę jechać odpocząć, tylko mam siedzieć i czekać na zwroty, albo nie sprzedawać nic na allegro 2 tygodnie przed urlopem.
Oczywiście na urlop i tak pojadę, bo allegro i widzimisię kupującego nie jest ważniejsze od mojego zdrowia psychicznego i mojej rodziny - dbając jednak o kupującego, czy gdy kurier nie znajdzie firmy, to po 2 tygodniach kupujący będzie mógł nadal zwrócić towar za darmo?
Kupujący ma 14dni na odstąpienie od zakupu i 14 dni na odesłanie, oczywiście że ma takie prawo.