Chodzi o sytuację w której Dyskusja z Konsultantem nie rozwiązała problemu komentarza naruszającego prawo. Komentarz odnosi się wyłącznie do twardych danych technicznych, zawiera ewidentną nieprawdę, łatwą do sprawdzenia przez markę producenta i oficjalny katalog, a Konsultant twierdzi, że to subiektywne. To czy stołek ma trzy nogi czy cztery, to nie jest subiektywna ocena, żadna opinia, tylko fakty konstrukcyjne łatwe do ustalenia czy są prawdziwe czy nie. To jakby ktoś napisał że markowy nowoczesny smartfon nie posiada aparatu fotograficznego tylko ma na obudowie namalowany obiektyw, więc daje jedną gwiazdkę. No litości.
@Pengano masz na myśli komentarz do transakcji czy opinię produktową? Doprecyzuj proszę, na Twoim koncie obecnie nie widzę negatywnego komentarza
Chodzi i opinię produktową, ale to nie była moja sprzedaż. Po prostu przypadkowo zobaczyłem ofertę 18305444676, gdzie ktoś wpisał w opinii nieprawdziwe dane techniczne, niezgodne ze specyfikacją, pewnie w celu wprowadzenia innych użytkowników w błąd, lub w celu nieuczciwego zaniżenia ocen i szargania dobrej opinii producenta którego szanuję. Dlatego protestuję.
W firmie Stentor od początku istnienia są produkowane wyłącznie modele z prawdziwym ożyłkowaniem i jest to potwierdzone w licznych źródłach które podałem, łącznie z filmami wprost z fabryki i danymi katalogowymi. Namalowane ożyłkowanie to cecha najgorszej chińszczyzny na poziomie poniżej 300 zł. Wszystkie skrzypce fabryczne na rynku od kwoty 500 zł są zrobione uczciwie i zgodnie ze sztuką. Dlatego zarzut oszustwa przy tak dobrym modelu firmowym nie jest żadną subiektywną opinią, a co najwyżej brakiem podstawowej wiedzy i umiejętności sprawdzenia. Proszę to usunąć aby nie wprowadzać innych użytkowników w błąd.
@Pengano rozumiem, że masz na myśli opinię z jedną gwiazdką. Przeczytałam ją i w mojej ocenie odnosi się ona bardziej do ewentualnego braku oryginalności otrzymanego produktu niż do złej jakości produktu Stentor. Opinię, którą uważasz za krzywdzącą/nieprawdziwą możesz zgłosić korzystając z opcji [zgłoś naruszenie]
Przecież nie pisałbym tutaj gdyby zgłoszenie naruszenia rozwiązało problem.
A więc sądzisz że to nie oryginał? Przede wszystkim nikt nie robi podróbek takich skrzypiec, bo to nie Stradivarius. Jeśli jednak tak sądzisz, że podróba, to opinia w takim razie nie odnosi się to produktu Stentor II 1500, czyli nie może niszczyć jego opinii. Regulamin w takiej sytuacji mówi jasno, że jest to naruszenie zasad Regulaminu, bo Kupujący dodał opis całkowicie innego produktu, innego przedmiotu. Jest oczywiste, że opinia o ewentualnej podróbce nie może rzutować na ranking produktu oryginalnego.
Tym oto sposobem Allegro zapędziło się w kozi róg poprzez absurdalne zasady, aby opinie transakcji z różnymi sprzedawcami wrzucać do jednego wora. Przez to opinie związane z jednym potencjalnie nieuczciwym Sprzedawcą, który ewentualnie sprzedał podróbkę, rzutują na popularność ofert uczciwych Sprzedawców oferujących oryginały. Skoro zakładasz, że to podróba, to należy rozdzielić produkt na oryginał z dobrymi opiniami i podróbę z fatalnymi opiniami, tak? Nie może to siedzieć w jednym produkcie, to oczywiste.
Jak zatem widzisz rozwiązanie tego problemu w ramach Programu Ochrony Sprzedających? Są dwie opcje:
a). Na 99% szans Kupujący nie potrafi rozróżnić autentycznych cech produktu i przez to oskarża bezpodstawnie, że główna cecha produktu jest imitacją. Wówczas należy usunąć opinię z uwagi na wprowadzanie w błąd Konsumentów.
b). Na 1% szans Kupujący otrzymał podróbę, a zatem zgodnie z regulaminem jego ocena nie dotyczy tego produktu, więc powinna być usunięta lub przesunięta do działu opinii o podróbach a nie o oryginałach. Sprzedawca "podróbki" powinien mieć możliwość obrony i wykazania legalnego kanału zaopatrzenia. Wielokrotne oskarżenia o sprzedaż podróbek powinno skutkować obniżeniem jakości Sprzedawcy a nie obniżeniem jakości produktu, to oczywiste. Może procenty są inne, ale nie ma trzeciej możliwości, a w każdej z przedstawionych dwóch opcji Regulamin nakazuje usuniecie opinii.
Zgłaszałem w ostatnich latach wielokrotnie, że twórcy wszelkiego rodzaju podrób korzystają ze świetnych opinii o oryginałach, podszywają się i nieuczciwie niszczą opinie dobrych produktów i psują sprzedaż uczciwym Sprzedawcom oferującym oryginały. Opinie nie powinny dotyczyć jednocześnie i produktu i Sprzedawcy. Każdy Sprzedawca powinien mieć wyświetlane w swoich ofertach tylko te opinie które napisano do jego sprzedaży, a nie do sprzedaży od innych osób które mogą być nieuczciwe i rzutować fatalnie na opinie o doskonałych produktach. Ta wada tkwi w systemie Allegro. To ogromny błąd że podróbki są oceniane razem z oryginałami. Jeśli Kupujący ocenia że dostał podróbkę a nie oryginał, to powinien być tworzony klon produktu pozbawiony oryginalności i tam ta opinia powinna trafiać, a nie psuć reputację produktu oryginalnego.
@Pengano nie, nie sądze, że to nie jest oryginał. Nie mam po temu wystarczających informacji, żeby mieć w tym temacie opinię. Odnosiłam się wyłącznie do opinii produktowej.
"absurdalne zasady, aby opinie transakcji z różnymi sprzedawcami wrzucać do jednego wora" - mylisz tutaj komentarz do transakcji z opinią produktową. Komentarz dotyczy tansakcji z danym sprzedawcą. Opinia produktowa dotyczy produktu, który może być sprzedawany przez różnych sprzedających. Opinie mają na celu umożliwienie kupującym podejmowania bardziej świadomych decyzji zakupowych.
Tak jak i ja, nie jesteś w stanie stwierdzić z całą pewnością, że klient nie otrzymał takiego towaru, jaki opisał w swojej opinii.
Tak jak i ja, nie jesteś w stanie stwierdzić z całą pewnością, że klient nie otrzymał takiego towaru, jaki opisał w swojej opinii.
@Syrena_zT Ale tu fajnie. Opinie "teoretycznie" maja pomóc w przyszłym zakupie towaru kolejnemu kupującemu - fikcyjne, fałszywe komentarze na allegro tylko utrudniają, a nie ułatwiają zakup. @Pengano chciał wam pomóc, a wy jak zawsze 🙂
@Pengano wczytaj się w regulamin allegro, szczególnie w te fragmenty, które odnoszą się do komentarzy produktowych i zainteresuj prawników producenta tym tematem.
Jak widać nie ma Pani racji - produkt nie może być sprzedawany przez różnych Sprzedawców, bo jedni dbają o jakość i oryginalność, a inni podpinają się z podróbami i tandetą. Nie można mieszać razem opinii o oryginalnych towarach i o podróbkach. To oczywiste, ze to złe rozwiązanie. Opinia o oszustach nie może wpływać na pogorszenie pozycjonowania i sprzedaży ofert uczciwych. W tym przypadku może należy rozdzielić produkt na autentyczny zgodny ze specyfikacją i na rzekomo podrabiany oszukany, którego dotyczy opinia.
Jedno jest pewne: Tą ocenę należy usunąć, bo przedstawia nieprawdziwe dane techniczne produktu i w prowadza innych Konsumentów w błąd. Nie istnieją na rynku żadne skrzypce Stentor z malowaną atrapą ożyłkowania, co sam producent potwierdza.
Może prościej: Jeśli przykładowo Allegro ma produkt smartfon Samsung A10, a Konsument otrzyma od sprzedawcy cegłę, to opinia o cegle nie ma prawa występować w ocenach smartfona. Jak mam to jaśniej tłumaczyć? Regulamin mówi, że oceny dotyczące innych przedmiotów, nie będących tym produktem, należy usuwać.
Tu mamy łatwość oceny w ramach Programu Ochrony Sprzedających o którym mówił Prezes, bo Skrzypce z namalowaną atrapą ożyłkowania to z definicji nie są skrzypce Stentor, co jasno udowodniłem. Stentor robi w skrzypcach wyłącznie prawdziwe inkrustowane ożyłkowanie i to jest ich kluczowy znak rozpoznawczy. Jest to więc opinia fałszywa, dotycząca czegoś innego, niszcząca dobre imię marki i wprowadzająca Konsumentów w błąd.
@Pengano w wystawione opinie możemy ingerować jedynie w określonych sytuacjach. Rozumiem, że możemy niezgadzać się z niektórymi, jednak każdy może mieć osobne odczucia co do otrzymanego produktu i wyrazić to w opinii produktowej (oczywiście po zakupie). A my jako Allegro nie mamy kompetencji sądu, ani możliwości, aby fizycznie zweryfikować jaki produkt otrzymał klient, który wystawił daną opinię.
Za prawidłowe połączenie oferty z produktem odpowiada sprzedający - czyli powinien on połączyć ofertę z dokładnie takim produktem w katalogu jaki ofertuje. Jeśli podejrzewasz, że jakaś oferta narusza nasze zasady lub jest błędnie połączona - możesz to do nas zgłosić korzystając z opcji "zgłoś naruszenie" na stronie oferty. Nasz zespół sprawdzi wtedy dokładnie poprawność połączenia oferty.
Ale przecież to jest określona w Regulaminie sytuacja - został opisany inny przedmiot niż dany produkt. Regulamin w takiej sytuacji przewiduje usunięcie. Jest też drugi punkt regulaminu naruszony - wprowadzanie Konsumentów w błąd co do podstawowych parametrów produktu.
Wyjaśnij mi jeszcze dokładnie jak zgłosić potrzebę utworzenia podróbki produktu, tak aby ta jedna fałszywa opinia trafiła do podróbki, a nie do oryginału, natomiast oryginalny produkt żeby pozostał z prawidłowymi opiniami dotyczącymi oryginału. Chyba nie macie takiej opcji, więc po co to gadanie?
@Pengano już to przerabiałem, allegro swoje i koniec 😄 rozmawiałem na ten temat z IH i należy t zgłaszać do UOKIK bo takie opinie wprowadzają konsumenta w błąd 😞 tak samo jest problem z kawą podrobioną itp. a tym bardziej jak opinie nie dotyczą tego co jest faktycznie wysyłane 😞
Podpinają się pod katalog ze zdjęciami i opisami a wysyłają podróby czy innej jakości produkty 😞
Są nowe przepisy. To się teraz zgłasza do UKE, gdzie pracuje Koordynator ds. usług cyfrowych.
Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej Koordynator ds. usług cyfrowych
ul. Giełdowa 7/9
01-211 Warszawa
SKARGA na niedopełnienie obowiązków wynikających z Aktu o usługach cyfrowych (DSA) przez platformę Allegro. Naruszony mechanizm zgłaszania i działania, polegający na braku podjęcia odpowiednich i terminowych działań w celu usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do treści o charakterze bezprawnym. Tu mamy podwójnie bezprawny charakter wpisu - dezinformacja Konsumentów co do podstawowych cech produktu i bezpodstawne naruszenie dobrego imienia marki, a być może także nieuczciwa konkurencja, bo po co ktoś wpisuje ewidentne kłamstwa?
Na razie dajmy szansę Allegro na respektowanie własnego Regulaminu. Jeszcze się odwołałem od decyzji. Problem tkwi także w całym projekcie produktyzacji, że podróby i oryginały siedzą w jednym produkcie, a należało by je rozdzielić. Wówczas takie opinie o rzekomej niezgodności z podstawowymi parametrami, zgłoszenia podrób, mogły by trafiać do produktu-podróby, a nie do produktu oryginalnego. Zwłaszcza w takim przypadku jak tu, gdzie rozstrzygniecie i rozróżnienie jest bardzo proste, bo oryginał nie ma przecież malowanej atrapy.
@Pengano Skoro sprzedający powiązał swoją ofertę z tym konkretnym produktem, to oznacza, że deklaruje się oferować dokładnie ten sam asortyment.
Jeśli uważasz, że oferta sprzedającego została błędnie połączona z produktem, co wynika z rozbieżności w opisie, zdjęciach, czy parametrach, to zgłoś to za pomocą opcji ''Zgłoś ofertę błędnie powiązaną z produktem'' - znajdziesz ją na samym dole strony z ofertą.
Natomiast jeśli podejrzewasz, że oferowany towar nie jest oryginalny, zgłoś to przez opcję ''Zgłoś naruszenie'', która znajduje się także na samym dole strony z ofertą - przekażemy ją do weryfikacji.
Jeżeli jesteś właścicielem praw lub podmiotem uprawnionym do reprezentowania właściciela praw w sprawach własności intelektualnej, to napisz do nas na adres program.wop@allegro.pl. Dokładną instrukcje znajdziesz tutaj.
Proszę nie zmieniać tematu. Tu nie chodzi ani o błąd powiązania, ani o prawa intelektualne. Tu chodzi o naruszenia prawa przez publikację fałszywej opinii Kupującego, który nie wyraził subiektywnych odczuć, tylko skłamał odnośnie specyfikacji produktu.
Opisał inny towar niż kupiony produkt. Skoro napisał, że skrzypce mają namalowaną atrapę ożyłkowania, a wiemy doskonale że Stentor produkuje wyłącznie instrumenty z autentycznym inkrustowanym ożyłkowaniem, to opinia jest niezgodna z zapisami Regulaminu, bo dotyczy jakiegoś innego produktu i wprowadza Konsumentów w błąd co do autentycznej specyfikacji. A więc produkt jest prawidłowy, tylko opinia dotyczy czegoś kompletnie innego. Nie tego produktu.
Jeśli natomiast kupujący dostał od Sprzedawcy faktycznie skrzypce z namalowaną atrapą ożyłkowania, to tym bardziej taką opinię należy usunąć, bo nie dotyczy ona tego konkretnego prawidłowego produktu, który przecież oferują także inni sprzedawcy, tylko dotyczy jakiegoś innego towaru wysłanego może pomyłkowo. W takim przypadku słabą ocenę powinien dostać konkretny sprzedawca który nawalił, a nie bogu ducha winny oryginalny produkt. Ogarnijcie się!
@Pengano Ten komentarz jest opisem otrzymanego produktu i nie narusza w żaden sposób Regulaminu, tym samym nie zostanie usunięty.
Jeśi kupujący dostał towar, który nie jest w pełni zgodny z asortymentem, którego dotyczy produkt, to oznacza, że oferta została błędnie powiązana z Katalogiem - za co odpowiada sprzedający, a nie kupujący.
Tłumaczyłem: Komentarz narusza dwa punkty regulaminu: Niesłusznie oczernia markę i dezinformuje Konsumentów. Podałem dowody: oficjalną specyfikację produktu i zdjęcia z fabryki.
Pani wniosek jest taki, że napisanie komentarza zmieniającego specyfikację powoduje niezgodność powiązania z katalogiem i to należy naprawiać, zamiast usunąć wadliwy komentarz. Czy Pani siebie słyszy, czyta co napisała?
Czyli co, ja kupuję smartfon Samsung S23, piszę w komentarzu że obiektyw nie jest prawdziwy tylko namalowany i od tego momentu Allegro uważa, że należy zgłosić korektę katalogu i wpisać w parametrach, że obiektyw jest namalowaną atrapą, komentarz jest słuszny, a opis produktu wadliwy, tak?
Chyba każdy tak rozumie Pani porady do tej sprawy i dążenie do zmiany produktu tak, żeby zgadzał się z fałszywym komentarzem, a nie z rzeczywistością. Aż trudno to komentować w sposób kulturalny.
Pisze Pani: "Jeśli kupujący dostał towar, który nie jest zgodny z asortymentem, którego dotyczy produkt, to oznacza, że oferta została błędnie powiązana z Katalogiem - za co odpowiada sprzedający".
Ale co jeśli większość Sprzedających ten produkt ma dobre powiązanie, ale tylko ten jeden według Pani ma złe? Jak u niego to zmienić nie naruszając reszty? Trzeba stworzyć produkt klon - atrapę, tak? I jak zmusić Sprzedawcę - oszusta, żeby przeniósł się ze swoim komentarzem na produkt atrapę i odpuścił oryginał?
Moje 30 letnie doświadczenie mówi mi, że na 99% Kupujący nie potrafił rozróżnić oryginału od atrapy, a tylko 1% że Sprzedawca pomylił się lub oszukał. Jeśli młoda Pani stawia jednak na scenariusz mniej prawdopodobny, to OK. Rozważmy teoretycznie co wtedy. Jak Pani poradę wcielić w życie, gdy do produktu podpiętych jest pięciu uczciwych Sprzedawców i jeden oszust?
To proszę mi szczegółowo opisać jak sprawić, żeby ten konkretny Sprzedawca atrapy, bo tylko on ma niezgodność towaru z produktem, otrzymał od Allegro przeniesienie swojej oferty wraz z otrzymanym komentarzem na nowy produkt, który będzie właśnie taką atrapą pierwowzoru, zgodną ze specyfikacją sugerowaną w ocenie wystawionej przez Kupującego?
Natomiast pozostali uczciwi Sprzedawcy produktu, którzy wysyłają zawsze oryginały, trwali przy swoich niezmienionych prawidłowych ofertach i swoich ocenach tego produktu, oczywiście już bez ocen atrapy. Ich oferty są przecież 100% zgodne z produktem. Ocena atrapy musi przenosić się na ten nowy klon produktu zwany atrapą Stentora, wraz z ofertą "nieuczciwego" Sprzedawcy.
Pytanie jak tego dokonać? Bo to jest jedyne możliwe naprawienie tej sytuacji, poza oczywistym i logicznym rozwiązaniem skasowania komentarza i upomnienia Sprzedawcy aby wysyłał oryginały, plus możliwość odwołania, bo nie sądzę aby faktycznie wysłali atrapę.
@Pengano nie możemy podważyć opinii kupującego i uznać, że kłamie, żeby zaszkodzić producentowi. Nie piszemy, że jeżeli w tej ofercie kupujący otrzymał inny produkt, to trzeba zmienić dane w produkcie, tylko że jeżeli uważasz, że w tej ofercie jest inny produkt, niż wynika z katalogu, to konieczne jest zgłoszenie nam tego.
Natomiast jeśli uważasz, że w tej ofercie sprzedawany jest przedmiot nieoryginalny to również konieczne jest zgłoszenie, abyśmy mogli to zweryfikować.
Jeśli ten jeden sprzedający ma złe powiązanie z katalogiem, powinien je poprawić, natomiast po samej ofercie nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować, ponieważ zdjęcie, opis i paramety nie wskazują, że jest to inny produkt.
Opinie produktowe działają tak, że widać z jakiej oferty pochodzi opinia. Negatywna opinia jest widoczna przy wszystkich ofertach powiązanych z danym produktem, ale ewentualny kupujący widzi, z konkretnie której oferty pochodził zakup, który nie spełnił oczekiwań kupującego.
Odpowiadając na Twoje pytanie, przede wszystkim na Allegro taki sprzedawca nie może sobie sprzedawać atrapy, więc nie będziemy tworzyć dla niej innego produktu, jeśli podejrzenia się potwierdzą, to taka oferta zostanie usunięta.
A takie podejrzenie można zgłosić za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad". Sprawdziłam i zgłoszenie oferty nr 9882788554 do nas nie trafiło.