Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobry wieczór,
Mój wątek gdzieś zniknął więc wstawiam go ponownie i proszę o odpowiedź:
Proszę o stanowisko Allegro dotyczące nowego systemu reklamacji i zapewnienia kupującemu możliwości odesłania towaru.
Zauważyliśmy, że w nowym formularzu reklamacyjnym w pierwszym kroku w etapie nazwanym:
Przebieg reklamacjiKrok 1. Odesłanie reklamowanego towaru
pojawia się tylko możliwość zaznaczenia, że kupujący ma odesłać towar i możemy załączyć mu własną etykietę lub zaznaczenia, że nie ma odsyłać towaru.
Moje pytanie brzmi - w jaki sposób kupujący ma wykorzystać darmową etykietę SMART przysługującą do zwrotów, zgodnie z tym co pisała Moderatorka @Syrena_zT w innym wątku:
1. Nie, klient ma możliwość wygenerowania darmowej przesyłki także w przypadku zaznaczenia powodu reklamacyjnego w formularzu. Darmowe odesłanie przysługuje mu na dokładnie takich samych zasadach jak w przypadku odstąpienia od zakupu.
Jak zatem udostępnić kupującemu darmową etykietę aby mógł odesłać do nas reklamacje? Czy poza założeniem reklamacji/dyskusji musimy poprosić dodatkowo o zgłoszenie zwrotu żeby kupujący miał możliwość wygenerowania kodu zwrotu? Co mamy wtedy zaznaczyć w decyzji reklamacyjnej w kroku 1 skoro nie mamy takiej opcji do wyboru? Czy jednak coś się zmienia i teraz te etykiety musimy generować na własną rękę?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @_HolaOla_
@biumax a czy po zaznaczeniu że ma odesłać nie masz możliwości napisanie wiadomości ?
"Proszę odesłać na podstawie darmowego zwrotu zaznaczając reklamację"
Czy jednak coś się zmienia i teraz te etykiety musimy generować na własną rękę?
Przecież smart nie jest obowiązkowy i udostępniając go płacimy za to że kupujący ma darmową wysyłkę oraz darmowy zwrot w formie odstąpienia lub reklamacji, czyli już udostępniliśmy mu etykietę / kod 🙂 chyba że minie 14 dni to wtedy musimy mu podesłać 😞
czyli po założeniu reklamacji/dyskusji w tym nowym formularzu jeśli klient kupił ze smarta i chcemy żeby odesłał do nas paczkę w ramach darmowego zwrotu smart (bo nie minęło jeszcze 14 dni) to musimy napisać wiadomość i poprosić żeby dodatkowo zgłosił jeszcze zwrot przez formularz zwrotów?
O to mi chodzi, formularz reklamacji zdaje się nie uwzględniać dla nas opcji żeby klienci wygenerowali sami kod zwrotu, przecież nie możemy tego zrobić za nich żeby wysłać im darmową etykietę smart prawda?
Darmowy zwrot SMART, służy do:
- odstąpienia od umowy (wybieramy "odstąpienie od umowy zakupu")
- odesłania reklamowanego towaru (wybieramy "reklamacja")
@TechartGSM wskaż zapis uprawniający sprzedawcę do narzucenia na konsumenta obowiązku odesłania rzeczy na reklamację za pomocą darmowego zwrotu w ramach smart .Zmiany jakie nastąpiły w formularzu reklamacyjnym kończą ostatecznie tą patologię , nie może tak być żeby wszyscy się składali na ,,darmowe dla sprzedawcy ,, odesłanie rzeczy na reklamację .Aktualnie w formularzu Masz jako sprzedawca tylko 2 opcje
1. nie wymagasz odesłania
2 wymagasz odesłania , ALE !! musisz załączyć etykietę .
@mdrogeria bo tu są mylone dwa pojęcia zwrot konsumencki i zwrot allegrowski w pierwszym wypadku jest to odstąpienie od umowy, a w drugim jest to fizyczne zwrócenie towaru
Przecież nawet klikając na zwrot mamy do wyboru dwie kategorie - Odstąpienie od umowy oraz Reklamacja.
Dodatkowo jak wspominam w pierwszej wiadomości, samo Allegro napisało, że klient ma możliwość wygenerowania darmowej przesyłki. Dlatego poprosiłem o odniesienie się jak to w końcu jest bo dla mnie to nie jest w pełni jasne 🙂
Przy zwrocie dostępne opcje to:
@biumax owszem , ale to klient decyduje , nie Masz prawa żądać , baaa,,, nawet sugerować tego konsumentowi , inicjatywa może wyjść tylko i wyłącznie z jego strony .
"zwrot konsumencki nie służy do darmowego odsyłania przedmiotu na reklamację " - na pewno nie, ale zwrot Allegro Smart już owszem, jak to opisałem.
Nigdzie nie napisałem że kupujący musi z tej opcji skorzystać, nadinterpretujesz to co napisałem.
@TechartGSM Wybierasz z treści co Ci bardziej pasuje , nigdzie nie piszę ,że konsument nie może skorzystać z darmowego zwrotu do odesłania przedmiotu na reklamację , owszem może jeśli uzna ,że będzie to dla niego mniej kłopotliwe i tylko po to jest dostępna ta opcja ,nie ma natomiast obowiązku godzić się na słowa sprzedawcy cyt ,, proszę odesłać za pomocą darmowego zwrotu ,, to nic innego jak nadużycie ze strony przedsiębiorcy .