Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro robi taki szwindel.
Klient kupuje 5 przedmiotów, ale zakupu nieopłaca, następnego dnia kupuje 5 przedmioów, zakupu nieopłaca, kolejnego dnia kupuje znowu 5 przedmiotrów ale zakupu nieopłaca, i tak przez 7 dni.
W sumie dokonał 7 zakupów. Wszystkie zakupy opłaca 7 dnia wybierając jeden koszt wysyłki, który wynosi w tym przypadku 20 złotych.
Jak wiadomo Allegro pobiera prowizję od kosztów wysyłki. Jednak prowizja jest pobierana, w momencie zakupu, a nie w momencie opłacenia przez kupującego zamówienia.
W powyższym przypadku Allegro pobrało 7 razy prowizję od kosztów wysyłki, mimo że koszt wysyłki został opłacony przez kupującego jeden raz. Allegro pobiera prowizję od wpłat które nie miają miejsca. Według mojej oceny, to jest oszustwo.
Jak tego, nieuczciwego sposobu pobierania prowizji unikąć? Jak ustawić wysyłkę, aby tego typu działanie nie miało miejsca?
Ja doskonale wiem jak to działa, bo to działa od wielu lat. Znam również, przytoczoną argumentację firmy Allegro.
Nie zmienia to nic w mojej ocenie że jest to nieuczciwe, gdyż sprzedający opłaca jeden koszt wysyłki, a prowizja jest pobierana x razy, np 10 razy. Prowizja pobierana jest od wpłat które nie wpłynęły do sprzedającego, od kupujacego. Tak skonstruowany system pobierania prowizji tutaj poprostu okrada sprzedającego, bo jak można pobierać prowizję od wpłat które nie zostały dokonane?
Tak, jedyny sposób ominięcia tego, to ustawienie odbioru osobitego, oraz kosztów wysyłki ustalonych z sprzedającym gdy kupujący będzie opłacał zamówienie. Ja nie uważam aby to było normalne , ale jak Allegro chce być w ten sposób pozbawiane prowizji, to proszę bardzo, w myśl powiedzenia, my was, a wy nas, a zapłacą Ci, którzy tego nie wiedzą.
Niesłuchane.
@Syrena_zT czy ja dobrze rozumiem, że Ty w tej chwili potwierdziłaś, że pobieracie prowizję od wirtualnych pieniędzy, które nigdy nie trafiły na konto sprzedającego🤔
Czekamy na odpowiedź.
@KOGIEL_T potwierdziłam, że system naliczania prowizji działa w ten sposób. Prowizje są naliczane za “połączenie kupującego ze sprzedającym” - i takie połączenie ma miejsce w momencie złożenia zamówienia, nawet jeśli klient później go nie opłaci lub coś w nim zmieni.
Tak jak pisałam, działa to w obie strony, czyli możliwie też na korzyść sprzedającego.
Przepraszam bardzo, za co jest pobierana wielokrotnie prowizja od kosztów wysyłki, mimo że kupujący opłaca tylko jeden koszt i tylko jeden koszt wysyłki wpływa do sprzedającego?
Pobierana jest za "połączenie kupującego ze sprzedającym"? To bardzo interesujące sformułowanie, tyle że nie mające nic wspólnego z prawdą.
Wielokrotna prowizja od jednego kosztu wysyłki, którą opłaca kupujący jest pobierana z jego wpłaty, jednej wpłaty, jednych kosztów wysyłki. Państwo pobieracie prowizję od wpłat które nie wpływają od kupującego do sprzedającego.
W drugą strona to działa słabo, i nie jest to symetryczne, w żaden sposób, bo x razy pobranych prowizji o jednego kosztu wysyłki, ni jak się ma do różnicy w prowizji za wysyłkę gdy ta będzie droższa o kilka złotych.
Państwo tutaj zarabiacie pieniądze w sposób bardzo daleki od uczciwości, pobieracie prowizję od wpłat których nie ma, których sprzedający nie otrzymuje.
@1971MalKow zajrzyj tutaj i podbij.
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zg%C5%82o%C5%9B-sw%C3%B3j-pomys%C5%82/wszystkie-op%C5%82aty-i-prow...
Czy ktoś się spotkał z tym że jakieś propozycje, które byłyby ułatwieniem dla sprzedawców przeszły pozytywnie przez ten system?