anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić sposób wysyłki - Problem z prowizją

MAMY ROZWIĄZANIE!
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Allegro robi taki szwindel.

Klient kupuje 5 przedmiotów, ale zakupu nieopłaca, następnego dnia kupuje 5 przedmioów, zakupu nieopłaca, kolejnego dnia kupuje znowu 5 przedmiotrów ale zakupu nieopłaca,  i tak przez 7 dni.

W sumie dokonał 7 zakupów. Wszystkie zakupy opłaca 7 dnia wybierając jeden koszt wysyłki, który wynosi w tym przypadku 20 złotych.

Jak wiadomo Allegro pobiera prowizję od kosztów wysyłki. Jednak prowizja jest pobierana, w momencie zakupu, a nie w momencie opłacenia przez kupującego zamówienia. 

W powyższym przypadku Allegro pobrało 7 razy prowizję od kosztów wysyłki, mimo że koszt wysyłki został opłacony przez kupującego jeden raz. Allegro pobiera prowizję od  wpłat które nie miają miejsca. Według mojej oceny, to jest oszustwo. 

Jak tego, nieuczciwego sposobu pobierania prowizji unikąć?  Jak ustawić wysyłkę, aby tego typu działanie nie miało miejsca? 

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45
nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@1971MalKow Podaj, proszę, numery wszystkich zamówień, o których piszesz.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

To jest tak sprytnie zrobione, że aby to wychwycić wymaga to przeliczenia każdego zakupu, ręcznego przeliczenia.

Proszę mi podać w systemie Allegro, gdzie znajdę jasną informację, jaka prowizja została pobrana dla danego zamówienia, od kosztów wysyłki, a jaka prowizja została pobrana od kosztów wysyłki.

Podkreślam , dla danego zamówienia.  Gdzie znajdę taka informację? Wtedy podam konkretne zamówienia.

Nawet w podsumowaniu, za miesiać, pół roku itd, pobrana prowiza jest zsumowana i nie ma informacji, jak prowizja została pobrana, procentowo, od kosztów zakupu, a jak prowizja została pobrana od kosztów dostawy. 

W tym dziale gdzie sprzedaję prowizja powinna wyniść 10.5 % a  została pobrana, z ostatnego roku 11.6% . (prowizja od sprzedaży (koszt sprzedaży + koszt dostawy) pomjam inne opłaty) Ponieważ system pobierania nie jest transparentny, to nie wiadomo, z czego wynika ta zawyżona prowizja. 

Błąd systemu pobierania prowizji polega właśnie na pobieraniu prowizji w momencie zakupu, a nie w momencie opłacenia zamówienia. Gdyż, jak klient na końcu wybierze jeden koszt dostawy, do kilku nieopłaconych zamówień, to system tego nieuwzględni,  pobierze prowizję kilka razy od kosztów dostawy.

W opisanym przypadku, dzieje się tak zawsze, bo tak działa system pobierania prowzji.

Według mnie, Allego pobiera nienależną prowizję, na moim podwórki na takie działanie mówi się, że ktoś kradnie.   

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@1971MalKow Dlaczego nie możesz po prostu podać numerów tych zamówień? Otrzymał/a byś odpowiedź która albo potwierdzi, albo zaneguje to co napisałeś/aś. 

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Prosze mi dać troszkę czasu, na dokonanie kilku zakupów u mojej żony. 

Wrócę z wynikami tych zakupów

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  "Prosze mi dać troszkę czasu, na dokonanie kilku zakupów u mojej żony. "

lepiej tego nie rób, bo Ci konto zablokują

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Proszę bardzo, oto przykład na to, jak system pobierania prowzji Allegro, pobiera nienależną prowizję od kosztów dostawy, pobiera od wpłat które nie miały miejsca czyli , po prostu kradnie pieniadze sprzedającym. 

Dokonałem dwóch zakupów, wpierw pierwszego, nie opłaciłem go. Następnie dokonałem drugiego zakupu i też go nie opałciłem. 

Następnie opłaciłem oba zakupy, wybierając jeden koszt dostawy. Wartość zakupu (wartość sprzedaży z kosztami wysyłki) wyniosła 33,15 złotych i takie pieniądze otrzymał sprzedający. W tym dziale obowiązuje prowizja 10.50 % czyli powinna zostać pobrana prowizja w wysokości 3.48 złotych.
Jednak system pobierania prowizji pobrał prowizję w kwocie, uwaga!, 2.85 zł + 2.83 zł = 5.68 czyli około 17%, a więc pobrał prowizję  o około 70% wyższą.
Tym sposobem zostaliśmy okradzeni przez system pobierania prowizji Allegro. zakup 2 płyt.jpgzakup 2 płyt_jedne koszt wysyłki.jpgzakup 2 płyt_jedne koszt wysyłki_zapłacono.jpg

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Pobrana zawyżona prowizja. Tutaj, chyba trzeba by złożyć zawiadomienie do prokuratury. Bo to jest kradzież.  pobrana prowizja.jpg

oznacz moderatorów
Syrena_zT

@1971MalKow bez konkretnych przykładów nie będziemy mogli przeanalizować sytuacji. Piszesz o konkretnym przypadku kiedy klient zbiorczo opłacił zamówienia i zapłacił za jedną przesyłkę, a Tobie pobraliśmy niesłusznie pobraliśmy opłatę jak od kilku. Podeślij numery tych zamówień, sprawdzimy to. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Tak w ogóle... Coś mi się nie wydaje by można było opłacić kilka zamówień z jednym kosztem wysyłki i skumulować je w jedną przesyłkę...

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM  może jak zobaczymy obrazki, to się dowiemy

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow Nie chcę nic mówić ale jeśli dokonałeś takiego 'fikcyjnego' zakupu u swojej małżonki to popełniłeś jedno z najgorszych możliwych przewinień na Allegro 🙉

Jak tylko boty wykryją tą transakcję między kontami powiązanymi to blokadę na obu kontach masz w zasadzie gwarantowaną.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell  no ja ostrzegałem 😁

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zamiast po prostu podać te numery zamówień do wyjaśnienia... 

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Przecież zostały wklejone zrzuty ekranu, jako przykład, proszę zobaczyć.

To zawsze zadziała tak samo!

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  nie możemy zobaczyć, tylko Ty je widzisz😉

oznacz moderatorów
AptekaNatolinska
#15 Entuzjasta

@1971MalKow @komis-bell  nie kracz, może to "małżonka" na karte rowerową 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AptekaNatolinska  jaka by nie była, to Allegro sobie znajdzie sposób na powiązanie 😉 i pamiętaj, co Allegro zwiąże, tego człowiek nie rozdzieli 😁

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Szanowna Pani Moderatorko.

Czego pani nierozumie?

Podałem na przykładzie zakupu, jak działa system pobierania prowizji, od kosztów dostawy, a działa, w wymienionym przypadku, zawsze tak samo, bo to jest rozwiązanie systemowe. Proszę poprosić koleżankę, kolegę o dokonanie takich zakupów i sobie samemu sprawadzić. Wynik będzie taki sam, gwarantuję to pani.

Ktoś może powiedzieć, to tylko parę złotych. Tak, w przypadku jednej małej transakcji sprzedaży, to tylko parę złotych, ale w skali roku, to już nie jest parę złotych. Tak na prawdę nie można tego policzyć dokładnie, bo system pobierania prowizji Allegro nie jest transparentny.

"Parę złotych", ale w przypadku milonów takich transakcji w skali roku, to już nie jest parę złotych

"Money For Nothing"  

To się dzieje od wielu lat i nikt na to niereguje. 

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Powiem szczerze że może i taki problem faktycznie występuje (póki co nie widać załączonych screenów), tylko z drugiej strony nie przypominam sobie by ktokolwiek zrobił u mnie takie zakupy i opłacił je w taki sposób... Tym samym, bynajmniej dla mnie, problem jest marginalny...

oznacz moderatorów