anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić sposób wysyłki - Problem z prowizją

MAMY ROZWIĄZANIE!
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Allegro robi taki szwindel.

Klient kupuje 5 przedmiotów, ale zakupu nieopłaca, następnego dnia kupuje 5 przedmioów, zakupu nieopłaca, kolejnego dnia kupuje znowu 5 przedmiotrów ale zakupu nieopłaca,  i tak przez 7 dni.

W sumie dokonał 7 zakupów. Wszystkie zakupy opłaca 7 dnia wybierając jeden koszt wysyłki, który wynosi w tym przypadku 20 złotych.

Jak wiadomo Allegro pobiera prowizję od kosztów wysyłki. Jednak prowizja jest pobierana, w momencie zakupu, a nie w momencie opłacenia przez kupującego zamówienia. 

W powyższym przypadku Allegro pobrało 7 razy prowizję od kosztów wysyłki, mimo że koszt wysyłki został opłacony przez kupującego jeden raz. Allegro pobiera prowizję od  wpłat które nie miają miejsca. Według mojej oceny, to jest oszustwo. 

Jak tego, nieuczciwego sposobu pobierania prowizji unikąć?  Jak ustawić wysyłkę, aby tego typu działanie nie miało miejsca? 

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Przecież zrzuty ekranu zostały załączone. 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow Obrazki są widoczne tylko dla moderacji. My ich nie widzimy.

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Rozumiem. To trzeba poprosić moderację, aby je udostępniła, ja nie mam tutaj nic do ukrycia. 

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@1971MalKow dzięki za przesłanie przykładu, już to weryfikuję. Wrócę do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Dziękuję. 

Nie przykład jest tutaj istotny, ale działanie, nieprawidłowe, tego systemu pobierania prowizji, od kosztów wysyłek.

Pisałem wielokrotnie w tej sprawie do Allegro, niestety nie znalazło to zrozumienia. 

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Rodzi się jeszcze inne pytanie. 🙂 

Jak zadziała system pobierania prowizji, gdy kupujący, analogicznie do powyższego przykładu,  zrobi 7 zakupów, każdego nieopłaci i w przypadku każdego zakupu wybierze odbiór osobisty, czyli zerowe koszty wysyłki. Następnie 7 dnia opłaci wszystkie zakupy i wybierze opcję, podaj koszty ustalone z sprzedającym, np 20 złotych.

Czy w takim przypadku system wogóle nie pobierze prowizji od kosztów wysyłki, czy też pobierze je od jednego kosztu wysyłki, wybranego przez kupujacego gdy opłaca zamówienie?

Kto jest ciekawy może to sobie sprawdzić wespół z kolega, koleżanką itd.....     

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  już Ci tłumaczyliśmy, że takie zakupy wespół z koleżanką mogą się zakończyć banem😉

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Nie bardzo rozumiem, przecież ja nie mam wpływu na to kto akurat kupuje ode mnie. Kupić może każdy, w opisany sposób, i wtedy można zobaczyć, na swoim koncie jaką prowizję pobrał sysytem.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow @Zakupy pomiędzy kontami które mają ze sobą powiązania są surowo zabronione na Allegro.

To jedna z najgorszych rzeczy jakie można tu uczynić. 

A jak sam napisałeś:

„Prosze mi dać troszkę czasu, na dokonanie kilku zakupów u mojej żony. 

Wrócę z wynikami tych zakupów”

Zostaje Ci nadzieja, że na ten wątek nie trafi nikt z „odpowiedzialnego zespołu” albo że boty tego nie wykryją bo wtedy ta prowizja może być Twoim najmniejszym zmartwieniem 😐

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Dobrze, to proszę ustawić na swoim koncie wysyłki w przedstawiony sposób i poczekać trochę, a na pewno zmajdzie się kilka osób które będę kupowały w wyżej wspomniany sposób, takich kupujacych jest wielu.

Swoją drogą , to byłoby dziwne , gdyby jedna firma,  nie mogą kupić od drugiej firmy. Gdyby taki zakup był zabroniony.  Byłoby to absurdalne, gdybym nie mógł kupować od firmy teścia, wujka itd. Przecież to chyba nie jest zabronione? 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  na Allegro jest zabronione i karalne

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Dziwne, ale jak tak jest, to trzeba to przyjąć do wiadomości.

Nie mniej jednak myślę, że tutaj raczej chodziło, o zakaz zmowy, w przypadku np licytacji, w celu osiagnęcia korzystniejszej ceny sprzedaży, niż o zakaz kupowania przez jedną firmę, od drugiej firmy.  

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  nie tylko o to, chodzi również o to, że kolega, czy szwagier wystawi Ci komentarz, oraz opinie o produkcie i w ten sposób możesz sobie "nabijać punty" na koncie i z mało znanej firmy możesz sobie zrobić Super Sprzedawcę 😉

oznacz moderatorów
NajlepszyComPL
#13 Ambasador

@komis-bell @KOGIEL_T Gdzie indziej nazywa się to "zakup kontrolowany". Ponadto jest to "stan wyższej konieczności" i  @1971MalKow robi to dla dobra społecznego...

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Dokładnie tak można by to nazwać, zakup kontrowany. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że system pobierania prowizji od kosztów wysyłek, w określonych sytuacjach, nie działa w sposób prawidłowy, gdyż pobiera prowizję od kwot które nie wpłynęły, których nie zapłacono. 

Gdy prowizja w dziale wynosi 10% , a kupujacy dokona 10 zakupów,  których wcześniej nie opłaci, i na koniec dopiero wybierze jeden koszt dostawy, to system pobierania prowizji pobierze prowizję od 10 zakupów, 10 razy , czyli sprzedającemu nie zostanie ani jeden grosz z opłaconego przez kupującego kosztu wysyłki.         

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow  dla adminów, to może być zakup kontrolowany, ale dla botów nie koniecznie 😉 i później trzeba się tłumaczyć przed działem bezpieczeństwa 😔, a jak zobaczą, że masz konto 10lat, to nie będą chcieli uwierzyć, że nie wiedziałeś

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@NajlepszyComPL @My tu zgromadzeni dobrze o tym wiemy i wiemy, że @1971MalKow miał dobre intencje. 

Aczkolwiek - bota nie interesują intencje. Ban poleci z automatu a potem odkręcenie tego może stanowić nie lada wyzwanie. 

oznacz moderatorów
1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Należy tylko mieć nadzieję, że ten system pobierania prowizji, w sposób nieuczciwy, zostanie w końcu zmieniony. Amen.  

oznacz moderatorów
Syrena_zT

@1971MalKow dziękuję Ci za cierpliwość. 

Skonsultowałam opisany przez Ciebie przypadek i potwierdziłam, że prowizje naliczane są w sposób, jaki opisałeś. 

Prowizje są pobierane w momencie kliknięcia “Kupuję i płacę“, nie w momencie opłacenia zamówienia (precyzując: prowizje naliczamy też dla zamówień nieopłaconych). Jest to sposób naliczania zgodny z regulaminem - prowizja jest pobierana od kosztu wysyłki, który wybrał kupujący na formularzu opcji dostawy podczas składania zamówienia (ponowna próba opłacenia uprzednio złożonego zamówienia nie stanowi złożenia nowego zamówienia). 

Działa to też “symetrycznie w drugą stronę“, czyli jeśli kupujący początkowo wybierze tańszy koszt wysyłki, nie opłaci zamówienia, a później opłacając je wybierze przesyłkę droższą, nie naliczymy prowizji od tych wyższych kosztów dostawy (bo została już naliczona przy użyciu niższych kosztów dostawy). 
Czyli odpowiadając na Twoje pytanie w wątku: nie policzymy prowizji od tego kosztu dostawy za łączone zamówienie (ani w takim przypadku, ani w żadnym innym). Prowizje naliczymy za każdy z tych 7 zakupów w momencie ich złożenia. Jeśli koszty dostawy są zerowe, to prowizja od kosztów dostawy również będzie zerowa.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów