anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak wyświetlić w "Mój asortyment" rzeczywiste ceny z uwzględnieniem akcji promocyjnych, kampanii?

Pengano
#13 Ambasador#

Nie widać na liście ofert w których aukcjach dublują się wyróżnienia z innymi programami promocyjnymi. W efekcie powstaje niezliczona i nieprzewidywalna ilość opłat za sprzedaż jednego przedmiotu:

Prowizja, obniżka ceny (co też jest kosztem a czego nie widać na liście), druga prowizja za wyróżnienie, trzecia prowizja za akcje promocyjną np. Hit czy Okazja, czwarta prowizja za płatność Allegro Pay, piąta prowizja za "darmową" przesyłkę, szósta prowizja za płatność kartą, siódma prowizja za Ads itd...

Proszę też wyświetlać w Moje Oferty jakie mamy ustawione "Czasy wysyłek". Parametr ten wymaga naprawy, bo jest niedokładny.  W rzeczywistości w realnym świecie liczymy go w minutach, a w Matrixie Allegro w dobach.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Pengano W zakładce "Mój asortyment" możesz skorzystać z dostępnych opcji filtrowania - również po opcjach promowania. 

Czas wysyłki nie jest widoczny w tej zakładce, natomiast możesz go edytować hurtowo. Wystarczy, że zaznaczysz oferty w checkboxach po lewej stronie, a następnie wybierzesz na zielonym pasku na dole "edytuj" i "czas wysyłki".

Zachęcam Cię do skierowania swoich pomysłów tutaj

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Niestety nie da się filtrowaniem sprawdzić, czy odfiltrować które oferty są jednocześnie np. wyróżnione i promowane w inny sposób, czyli które mają potrójne czy poczwórne prowizje, nie widać w systemie sumy tych prowizji, nie widać cen obniżonych w wyniku promowania akcjami typu hit Święta czy Okazja. Człowiek jest jak ślepy we mgle w tym Waszym systemie. Nie nadaje się to do użytku. Dlaczego potraficie zrobić etykietę "Wyróżnienie" a nie potraficie zrobić etykiety "Hit Świąteczny" czy "Okazja"? System jest niekonsekwentny, a funkcjonalności porozwalane po różnych miejscach i niespójne.

Druga porada co do czasów wysyłek to kolejna niekonsekwencja projektowa. Trzeba zrozumieć do czego to służy i jak się z tym pracuje. Hurtowa edycja nic nie daje. Musi być wyświetlanie, sortowanie, filtrowanie po tym parametrze. Załóżmy że kiedyś zmieniłem w różnych ofertach czasy wysyłek na dłuższe z przeróżnych powodów. Chcę zerknąć czy któregoś czasu nie mogę zmniejszyć na 24h. Ale muszę to widzieć na liście i sprawdzić czy przyczyna wydłużenia ustała. Nie mogę na pałę hurtowo wszystkiego zmienić. Człowiek jest jak ślepy we mgle z tym Waszym systemie.

Nie wyjaśnia Pani dlaczego parametr "Czas wysyłki" jest u Was tak ekstremalnie niedokładny. W realnym świecie i praktyce handlu pakowanie zajmuje 10 minut, w innej ofercie 60 minut, w innej 2 godziny. A u Was między natychmiast a 24h jest pustka. Nie da się tego prawidłowo ustawiać! Trzeba tworzyć system na podstawie rzeczywistości i praktyki handlu. To jakby ktoś wyprodukował taśmę mierzącą i zaznaczył tylko zero i 1 metr, 2 metry, bez oznaczenia żadnych centymetrów pomiędzy. Tworzycie narzędzia bezużyteczne i nie pasujące do realiów. Po co tak ludziom utrudniacie pracę?

To nie są pomysły, więc nie nadaje się to do zgłoszenia pomysłów. To są zgłoszenia błędów projektowych i logicznych. Ale w Allegro nie da się zgłaszać takich błędów, bo projektanci uważają siebie za nieomylnych.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale taki bałagan jest Allegro na rękę!!

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Tylko pozornie jest im na rękę. Mógłbym więcej korzystać z różnych wariantów promowania i sporo za to płacić, ale z powodu bałaganu nie jestem w stanie ocenić, czy siedem różnych prowizji i opłat nie przekroczy zarobku. Trzeba by poświęcić na analizę wiele godzin, więc łatwiej jest zrezygnować i wypromować się na innym serwisie.

Do tego dochodzą problemy z regulaminami które po prostu oszukują użytkowników. Opłaty są naliczane inaczej niż to podano w regulaminach, a reklamacje nie działają. Najlepsi sprzedawcy dostali nagrodę - 100 darmowych wyróżnień. W regulaminie podają, że jeśli zdecyduję się w 30 dni wziąć udział, to wykorzystam 90 ze 100 bezpłatnych oznaczeń w ciągu 90 dni. Już od drugiego dnia zobaczyłem naliczanie codziennych opłat. Czy to nie jest draństwo? Strach brać w tym udział, bo oszukują.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Pengano Jak najbardziej są to pomysły na wprowadzenie zmian. Oczywiście nie musisz tego robić, to była jedynie propozycja z mojej strony. 

Co do czasu wysyłki, opisywany przez Ciebie system jest mało elastyczny i nieodpowiedni dla mniejszych sprzedawców. Dodam, że ustawiany przez Ciebie czas wysyłki jest sugestią, nasz system i tak oblicza sam przewidywany czas dostawy na podstawi historycznych wysyłek oraz dostaw. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

System sam oblicza wadliwie. W dodatku jest błąd projektowy polegający na tym, że projektanci systemu nie uwzględnili różnych czasów pakowania dla różnych przedmiotów. W efekcie nie da się wypełnić tabel wysyłki tego samego dnia, bo nie wiemy czy zostanie zamówiony przedmiot wymagający 3 godzin przygotowania i pakowania, czy 10 minut pakowania. Dlatego są potrzebne dokładne parametry czasu wysyłki, zamiast tych beznadziejnych tabel wysyłek tego samego dnia. Dokładny "Czas wysyłki" i tabela godzin granicznych wystarczy do wyznaczania czy przesyłka wyjdzie dziś czy nie wyjdzie. Wszystko to jest fatalnie zaprojektowane i utrudnia zamiast ułatwiać.

Zgłaszanie błędów projektowych i logicznych jako pomysłów do poprawy nigdy nie przynosi pożądanych efektów, więc nie ma sensu niczego zgłaszać. I tak wszystko zrobicie po swojemu byle jak.

oznacz moderatorów