Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Allegro, proszę o jakieś racjonalne wyjaśnienie, dlaczego moja statystyka "Wysyłka w terminie" wynosi 48% (10 z 21 wysyłek), skoro wszystkie przesyłki nadałem w deklarowanym terminie, który został wyświetlony przy danym zamówieniu lub nawet dzień wcześniej, nie przekraczając terminu wysyłki?
@H_A_X możesz sobie pobrać raport i będziesz widział o które przesyłki chodzi, ale jak znam życie, to ich nie wysłałeś tylko wrzuciłeś do paczkomatu😉
System Allegro nie liczy nam od wygenerowania etykiety czy umieszczenia w skrzynce, a od:
Ano właśnie... od wyjęcia przez kuriera ? Od kliknięcia w sortowni czy od dostarczenia odbiorcy ?
@H_A_X Czy zgodnie z zaleceniem widocznym na zrzucie pobrałeś raport, żeby sprawidzić, w których ofertach powienieneś zmienić deklaracę czasu wysyłki, bo właśnie te dane miały wpływ na obecny wynik? Jeśli nie, sugeruję, żebyś zrobił to teraz.
Tak, pobrałem raport, sprawdziłem te przesyłki, zostały one nadane przeze mnie w paczkomacie w terminie wyświetlanym w poszczególnych zamówieniach w rubryce "Czas na wysłanie".
Np. w przypadku zamówienia, które zostało zaliczone do tych, nie nadanych w terminie jest paczka, gdzie miałem czas na nadanie do 28.05.25 23:59, a nadałem ją 28.05.25 o 18:05, sytuacja powiela się praktycznie w każdym przypadku, który zaliczany jest jako nie nadany w wyświetlanym przez Was terminie.
Sugerując się tym, co pisali sprzedawcy powyżej, rozumiem, że nie liczycie momentu nadania paczki w momencie umieszczenia jej w Paczkomacie, tylko jakoś inaczej? Jaki to ma sens? Jaki ja, jako nadawca mam wpływ na to czy kurier odbierze ją z paczkomatu po 5 minutach czy po 5 latach? Dlaczego mam odpowiadać za czas w jakim firma kurierska obiera i dostarcza zamówienia? Takie karanie sprzedawców, za to, że kurier nie odebrał przesyłki na czas z paczkomatu to absurd, wygląda na to, że nadając przesyłki tego samego dnia, ale popołudniu, muszę ustawić termin na wysyłkę 2 dni, bo co z tego, że nadam tego samego dnia, jak kurier może odebrać ją jutro, albo ze względu na jakieś święto za 2 dni?
@H_A_X musisz sprawdzić godziny graniczne w Twoim paczkomacie, jeśli nadasz przed godziną graniczną, to masz pewność, że kurier ją odbierze (chociaż różnie bywa), ale jak nie podjedzie to możesz prosić o wykluczenie ze statystyk takiej paczki
@H_A_X Przesyłkę uznajemy za nadaną w momencie jej zeskanowania przez kuriera. Samo umieszczenie przesyłki w paczkowacie nie wystarczy. Dlatego instotna jest znajomość godzin granicznych ustalonych przez przewoźników, z usług których korzystasz. Więcej wskazówek dzięki którym możliwa jest poprawa wyników w tej mierze znajdziesz tutaj.
@nat_not tworzycie fikcję, dla nadawcy - nadaniem przesyłki jest przekazanie jej przewoźnikowi - też podobnie postępujecie jak przesyłka trafi do pkt odbioru
też nie uznajecie jej jako przekazanej przewoźnikowi,
co z tego, że prawo pocztowe czy transportowe mówi inaczej
@KOGIEL_T Dzięki za odpowiedź, na całe szczęście nie muszę tego wszystkiego robić, już wystarczająco dużo czasu pochłania mi ciągłe, absurdalne sprawdzanie panelu "Skuteczność wysyłki", czy czasami nie minął czas, po którym Allegro włączy wysyłki szybsze niż moja deklaracja 🙂 Nie zgadzam się z tego typu wymuszeniami na sprzedawcach i nie mam zamiaru grać w bezsensowną grę Allegro tracąc czas na ciągłe sprawdzanie czy kurier odebrał paczkę o danej godzinie i wykluczanie poszczególnych zamówień ze statystyk, po prostu oleję kompletnie ten panel lub wydłużę czas wysyłki i będę miał gdzieś te oceny od Allegro 😄
@nat_not Wspaniale, cudowne jest uzależnianie mojej oceny od osób trzecich, od tego, o której godzinie kurier zeskanuje moją paczkę w paczkomacie, na pewno zachęci to mnie do jeszcze szybszego nadawania przesyłek i nie wzbudzi uczucia poszkodowania 😉 Dzięki za wskazówki, jeśli działa to w ten sposób, to nie zależy mi na poprawie tych wyników, wydłużę czas na wysyłkę, do dwóch dni, będę nadawał nadal paczki tego samego dnia, a jak przyjdą klienci z pretensjami to przekieruję ich do Was 🙂
@RED W punkt, Allegro żyje w innej czasoprzestrzeni, dla nich nadanie paczki tego samego dnia w paczkomacie równa się z dwudniowym terminem wysyłki, aż boję się sprawdzić, co oznacza termin wysyłka natychmiast xd