Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W ocenie jakości Sprzedawcy obniżacie punktację z 500 punktów na 125 wyłącznie z tego powodu, że Sprzedawca wziął urlop. Te represje przeszkadzają przez 3 miesiące w powrocie z urlopu do normalnej sprzedaży, bo oferty lądują na dalekich pozycjach.
Represje dotykają głównie najlepszych sprzedawców. Bardzo proszę to zmienić, bo osoby prowadzące samodzielnie jednoosobową działalność mają prawo do urlopu. To są podstawowe prawa człowieka gwarantowane przez ONZ, UE i Konstytucję RP.
Nie wolno stosować represji, pogorszenia ocen i pozycjonowania, Nie wolno wywierać nacisków na pracę ciągłą i rezygnację z urlopów czy choroby. System ocen jest wadliwy, bo powinien w takim przypadku przenieść oceny z poprzedniego miesiące jeśli w sierpniu działalność była zawieszona i nie było żadnej sprzedaży ani aktywności na Allegro. Jeśli nie ma aktualnych danych statystycznych do wystawienia oceny w danym miesiącu, to trzeba brać pod uwagę poprzedni miesiąc, a nie pogarszać ocenę aż czterokrotnie bez żadnej winy ze strony Sprzedawcy!
@nikl piszesz o prawach człowieka , a pokazujesz nam jakość sprzedaży firmy ... coś tu nie gra .
Świetnie że o to pytasz, bo wielu osobom umyka ta zasadnicza różnica i warto to wyjaśnić. Otóż w przypadku JDG samozatrudniony jest człowiekiem prowadzącym firmę, a nie firmą zatrudniającą człowieka.
Tu nie chodzi o wielką korporację, spółkę, czy osobę prawną, tylko o człowieka prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą. Człowiek ma prawo prowadzić taką działalność bez utraty praw człowieka. Można więc represjonować w ten sposób wszelkie osoby prawne, spółki, ale nie wolno represjonować ludzi prowadzących samodzielnie działalność.
Z resztą tak na prawdę ten system ocen jest niesprawiedliwy dla wszystkich, bo nie powinien liczyć statystyk i punktacji w okresach gdy nie ma żadnego przedmiotu wystawionego i nie jest prowadzona sprzedaż. Zaś gdy brakuje danych bo np. nie było żadnej dyskusji, pytania czy zwrotu, to powinno obowiązywać domniemanie niewinności Sprzedawcy, a nie obligatoryjne obniżanie oceny. Jeśli nie ma zwrotów, pytań ani dyskusji to znaczy że Sprzedawca pracował dobrze i nie należy 4 krotnie obniżać punktacji.
@nikl Zasady naliczania punktów nie są tajemnicą ,a Ty jesteś przedsiębiorcą i to Ty decydujesz czy :
1. tracisz punkty idąc na urlop .
2. rezygnujesz z urlopu w obawie przed utratą punktów .
3. zatrudniasz osobę , która poprowadzi firmę w czasie Twojego urlopu .
W chwili , gdy zdecydowałeś się na prowadzenie firmy skończyło się prowadzenie za rączkę . Firma to nie tylko miód do zbierania .
W cywilizowanym kraju to tak nie działa. Może w Afryce. To są naciski na rezygnacje z urlopu, rezygnację z choroby, to wymuszanie pracy 24/365. Są przepisy o konkurencji i nadużywaniu pozycji dominującej takiego podmiotu jak Allegro, więc nie tylko prawa człowieka, ale także prawa gospodarcze między firmami są naruszane.
Chcesz być obrońcą diabła, masz prawo, ale spójrzmy na to z innej strony. To ma być uczciwa ocena jakości pracy Sprzedawcy.
Co jest złego w tym, że:
1. Sprzedawca robi świetne opisy i przez to nie otrzymuje pytań?
2. Kupujący nie dokonali żadnego zwrotu, bo towar jest dobry i sprawdzony
3. Nie ma żadnej dyskusji, bo wszystko przebiegło dobrze i sprawnie
4. Sprzedawca ma przewagę zamówień wieczornych nad porannymi
Za spełnienie każdego z powyższych warunków Allegro znacznie obniża oceny jakości w przypadku małych firm. Czyli muszę pogorszyć jakość pracy, pogorszyć obsługę, aby uzyskać więcej punktów jakości. Czy to normalne?
OK, napiszesz że jak mi nie pasuje to wypad z Allegro, ale czy nie lepiej naprawiać ten system niż go opuszczać? Po to jest to forum żeby zgłaszać takie błędy. Sam urlop nie jest przecież karany, tylko kara za dobrą pracę powstaje na skutek wadliwej punktacji i wadliwych statystyk. Czyli naprawienie systemu ocen poprawi także automatycznie kwestie urlopowe.
Co do prowadzenia za rączkę, to podobnie jak z Konsumentami, powinno się chronić słabszą stronę umowy, chronić małe działalności przed rekinami i monopolizacją i jest wiele przepisów zapewniających taką ochronę, Można i trzeba się tego domagać.
@nikl Nikt Ci nie odbiera prawa do urlopu , BA! nawet miałeś prawo wyboru - iść czy nie bo np. pracownik musi i to nie zawsze kiedy chce .
Bądźmy konsekwentni: Pracownik zawsze może zmienić pracodawcę na takiego co swobodnie dysponuje urlopami. Bycie pracownikiem to nie tylko miód i prowadzenie za rączkę.
A wracając do tematu: Po powrocie z urlopu chcę zobaczyć na swoim koncie ocenę 500 za jakość pracy, bo zapracowałem na to, a nie ocenę 125, która mi dramatycznie utrudni powrót. Nie zawiniłem niczym żeby mi nagle 4 razy obciąć punktację i pozycjonowanie. Tylko o to chodzi, żeby oceniać uczciwie i sprawiedliwie. Nie dyskryminować nikogo.
Urlop to może przesadny wypas, masz rację, ale to samo dzieje się gdy ktoś ma wypadek lub zachoruje. Allegro wymaga żeby pracować leżąc na OIOMie, a to już gruba przesada. Jeśli sprzedaż jest zamrożona, nie ma ofert, to statystyki jakości powinny być także na ten czas zamrożone. Nie jest to jakiś wielki problem techniczny, żeby liczyć do statystyk wyłącznie dni aktywnej sprzedaży, gdy faktycznie mamy jakieś oferty na Allegro.
@nikl noo to się chyba zapędziłeś , wskaż mi proszę tego , który zmusił Cię do otwierania firmy , kto zmusił do przerwy urlopowej
Zwróć uwagę na to ,że w panelu jakości nie otrzymałeś punktów minusowych / karnych / ,nie otrzymałeś tylko punktów dodatnich , które naliczane są za he..he.. zasługi
A kto Allegro zmusza do prowadzenia firmy? Domaganie się respektowania praw i uczciwości, wskazywanie błędów, nie jest niczym wstydliwym. Nie przyznanie punktów dodatnich jest tym samym co punkty ujemne. To ma identyczny skutek gorszego pozycjonowania ofert.
Dlatego tak ważna jest uczciwość. Ten system dyskryminuje punktowo małe firmy, bo braki danych w statystykach zaniżają nieuczciwie punktację, zamiast zachowywać neutralność. Skutkiem ubocznym tego wadliwego systemu ocen są właśnie problemy JDG z przerwami chorobowymi i urlopowymi. Wystarczy to naprawić.
Czy masz coś przeciwko temu żeby system ocen jakości był uczciwy, sprawiedliwy i równy dla wszystkich podmiotów? W tym systemie ocen, dzięki sprytnemu posunięciu z metodą liczenia, zbyt małą ilością danych, zbyt krótkim okresem ich zbierania, jest zaszyta dyskryminacja małych firm. Innymi słowy jeśli mamy dwie firmy pracujące na tej samej jakości, to znacznie wyżej będzie punktowana firma większa. To jest wbrew zasadom uczciwej konkurencji.
@nikl cóż ... pozostało mi tylko działo największego kalibru .....allegro nie jest obowiązkowe ...dla nikogo ,tak jak zakupy również i sprzedaż są całkiem dobrowolne , ALE !! uregulowane zasadami .
Trudno mówić o dyskryminacji podmiotowej bo nikt nie narzuca Ci jaką firmę Masz prowadzić , możesz być właścicielem JDG , ale również ogromnej korporacji , nic nie stoi na przeszkodzie .
Czy mam czy nie mam ...pewnie nie mam , głębiej się nad tym nie zastanawiałem ,jedno jest pewne - warunki mogę zaakceptować lub nie .. ,.
Wyraźnie masz coś przeciwko uczciwemu ocenianiu pracy Sprzedawców. Zdradzisz jaki jest powód?
Rozwiązanie które podajesz z rezygnacją ze współpracy jest o tyle bezsensowne, że istnieje milion razy lepsze rozwiązanie - Allegro może naprawić wskazane błędy w systemie ocen. Do tego służy to forum, żeby takie błędy wskazywać i żeby można było system poprawić. To łatwe do naprawienia, w przeciwieństwie do wykluczenia miliona firm JDG z Allegro, jak sugerujesz.
Zobacz jaki to jest bezsens, że aż 200 punktów odjęto mi za sierpień tylko w kategorii szybkości i terminowości wysyłek, choć nie wysyłałem w tym czasie ani jednej paczki i nie miałem żadnych ofert ani zamówień na Allegro! Jestem w Allegro 25 lat i 100.000 paczek wysłałem terminowo. To że miałem miesiąc przerwy nie ma żadnego wpływu na to jak szybko i terminowo wysyłam paczki. Za co więc taka sroga kara obniżenia punktacji, skoro żadnej paczki nie opóźniłem, a potraktowano mnie gorzej niż oszusta i złodzieja? To jest właśnie ta wada systemu punktacji jakości pracy, wymagająca poprawy.
@nikl nie mam ,temat jest stary jak świat i ma brodę do samej ziemi ,bezskutecznie poruszany był tu dziesiątki razy , Twój wątek nic nie zmieni .
Powtarzam , nie odjęto Ci punktów tylko nie otrzymałeś , a to robi różnicę .
W sumie to odjęto mi punkty, bo widzę znak minus i czerwoną strzałkę w dół. Punktów ubyło a nie przybyło. W okresie odjęcia nie wysłałem żadnej paczki i tym bardziej żadnej nie opóźniłem, więc ocena powinna pozostać nie zmieniona, a jeśli zmieniona to minimalnie. Czemu uznano, że od września będę wysyłał wszystkie paczki z ogromnymi opóźnieniami, skoro 25 lat robiłem to bardzo terminowo? Teraz moje pozycjonowanie jest daleko za Chińczykami i oszustami, choć niczym nie zawiniłem.
Tak samo z góry uznano, że będę odpowiadał nieterminowo na pytania i opieszale rozwiązywał dyskusje, oraz że będę z dużym z opóźnieniem zwracał pieniądze po zwrotach towaru, choć przez 25 lat zawsze wszystko robiłem błyskawicznie. Wszystko oceniono tak jakbym był fatalnym Sprzedawcą czy jakimś złodziejem.
Wątek nic nie zmieni, ale kropla drąży skałę.
@nikl Nic Ci nie odjęto , przeczytaj tytuły słupków , czerwone strzałki Masz w obszarze ,, porównanie do poprzedniego miesiąca ,, w słupku z aktualnego miesiąca nie widzę punktów minusowych .Nie miałeś wysyłek to nie dostałeś dodatnich .
Nie interesuje mnie czy to punkty ujemne czy brak punktów dodatnich, tylko niesprawiedliwe obniżenie oceny jakości pracy właśnie w stosunku do poprzedniego miesiąca. Z jakiej racji? Technicznie wiem dlaczego, umiem policzyć, ale z punktu widzenia uczciwości takich ocen to jest dno i wodorosty.
Miałem cały czas 500 punktów, a po urlopie zostało 125 punktów czyli 4 razy mniej. Zatem odjęto mi 375 punktów jakości. W tym czasie nie działałem na Allegro, więc jakość mojej pracy nie pogorszyła się ani o jeden punkt! Nie zrobiłem żadnych opóźnień, żadnych dyskusji, żadnych naruszeń. Niczym nie zawiniłem, a jestem oceniany jak najgorsza szmata i moich ofert nikt nie zobaczy, bo są daleko za Chińczykami.
Czy to jest fair?
@nikl zaraz ...zaraz .. może pora przetrzeć oczy , wielu myślących podobnie do Ciebie już tu nie ma , nie zapominaj po co tak na prawdę tu jesteś .
@nikl Wszystkie te problemy możesz rozwiązać jednym zamówieniem, wystarczy troszkę pomyśleć 🙂
Nie zmieni to systemu, ale Twoje problemy rozwiąże w max 3 dni 🙂
Dłużej to zajmie, ale dzięki 🙂 Zwykle po takiej akcji wracam do formy przez 2-3 miesiące, żeby dobić ocenę na 500 pkt. Oczywiście mogę kogoś poprosić żeby coś kupił, dokonał zwrotu, otworzył dyskusję i dopiero wtedy wszystkie kategorie ocen odbudują się. Ale czy to nie można od razu zrobić sensownie? Tyle pieniędzy się płaci, a taka tandeta w tym Allegro.
W zeszłe wakacje przywalili mi -750 punktów jakości, bo miałem jedno pytanie o przedmiot, mimo że żadnej aktywnej oferty na Allegro nie miałem, i odpowiedziałem z 2 dniowym opóźnieniem (byłem na pustyni). Teraz wiem że nie należy odpowiadać na pytania wcale, gdy mamy odpowiedź lekko opóźnić. Kolejny absurd. Za opóźnienie odpowiedzi o 2 dni -750, a za nie odpowiadanie wcale jakieś -40.
@nikl Odpowiedz na pytanie klienta jak najszybciej i punkciki od jutra wskoczą... 😁
Dzięki, już mi lepiej, humor wraca 🙂