anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto prywatne, towar używany, tło miniaturki jakie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

Od zawsze wystawiam książki na normalnych zdjęciach, bez białego tła, i nigdy nie było problemu. A teraz nagle jest problem. I to nie byle jaki - usunięta oferta, upomnienie od serwisu...

Sprawdziłam oferty innych sprzedawców: wszyscy wystawiają bez tła 255.255.255. I nic im się złego nie dzieje.

Najważniejsze, sprawdziłam Regulamin Allegro. Załącznik 2, Punkt 2: Towar prezentowany powinien być na białym, jednolitym tle (RGB 255.255.255)

ale punkt 4 i 4A: 

Dozwolone jest przedstawienie Towaru w kontekście jego zastosowania lub aranżacji (np. poprzez umieszczenie zdjęcia altany na tle ogrodu), w sytuacjach, gdy spełniony jest jeden z poniższych warunków:

a.Towar oferowany jest z parametrem innym niż „nowe”, „nowe z defektem” lub „nowe bez metek” w ramach Konta bez statusu Firma;

W odpowiedzi na powyższy cytat dowiedziałam się, że co prawda mam rację, jednak...

Dosyć się w życiu nasłuchałam wykrętnych odpowiedzi, wieloznaczności i tym podobnych. Wystarczy. Albo mogę, albo nie mogę, białe (255.255.255😂) albo czarne.

No to jak to jest z tłem dla miniaturki używanej książki na niefirmowym koncie?

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18
LEW433
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Zapewne ktoś zgłosił twoją ofertę.

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@LEW433 

Tego akurat jestem pewna...

Spodziewałam się tylko, że zasadność donosów się weryfikuje.

oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz#

@Kasiulki2 Kilka pozycji masz nowych, może do nich się doczepili..

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Ale konto prywatne przy ośmiuset ofertach to już jest sprzedaż zorganizowana o charakterze ciągłym. Dane firmy trzeb by podać, warunki zwrotów i reklamacji. Status konta nie określa definitywnie rodzaju działalności.

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@xyz96 

Gdyby to było osiemset nowych telefonów, pierwsza przyznałabym Ci rację. W sytuacji takiej jak moja są znaczne rozbieżności w interpretacji (czy przeważa "sprzedaż zorganizowana", czy jednak fakt wyprzedawania składników prywatnego majątku, nie zakupionych w celu odsprzedaży i znajdujących się w posiadaniu sprzedającego od przynajmniej sześciu miesięcy). I ja, i mój urząd skarbowy (na szczęście!) skłaniamy się ku tej lepszej dla mnie wersji😊

Ale ja nie o tym... Konto zwykłe w rozumieniu Allegro to jest konto, które nie zostało zarejestrowane jako firmowe - niezależnie od przepisów prawa. Na pewno spotkałeś - jak i ja - konta zwykłe z danymi sprzedawcy w stylu "ABC sp. z o.o."

Chętnie przyjmę pouczenie, jeśli będzie dotyczyło koloru tła w miniaturce, a nie kwestii skarbowych.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Powinnaś mieć dowód na to, że te przedmioty posiadasz dłużej niż 6 miesięcy. W przeciwnym razie może być problem 🙂

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@xyz96 

Wiedziałam, że kiedyś zacytuję ifonkę-zabę z Dawnych, Lepszych Czasów. Nigdy nie myślałam, że to będzie do Ciebie...

Rozmydlasz temat, xyz!

Nie martw się o mnie, za dowód wystarczą mi bożonarodzeniowe fotki. Z pełnymi regałami w tle.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Nie Ty decydujesz w tym przypadku, co to jest dowód 🙂

Ja też mam fotki z regałami pełnymi płyt, ale nie mam dowodu, która i kiedy została przeze mnie kupiona 🙂 Paragony wyblakły.

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@xyz96 

Nie, nie ja decyduję. Decydują starożytni Rzymianie i wymyślona przez nich zasada in dubio pro reo.

A co się tyczy paragonów - uwierz mi, że niektóre byłyby warte więcej niż książki, na które zostały wystawione. Aż mi szkoda, że przepadły.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Ta zasada nie będzie tu miała zastosowania 🙂 Inne czasy, inny kraj.

oznacz moderatorów
exoryna
#14 Krzewiciel#

@Kasiulki2 ej bez kitu-ktoś kupi katalog Ikea z 2015 roku?

List ekonomiczny lub list priorytetowy, jako nierejestrowane - wysyłka na odpowiedzialność Kupującego.

A to już lipa total jest. Nie możesz przewalać odpowiedzialnośći na kupującego  , że wybrał list zwykły, który nie jest rejestrowany i nie można go reklamować. 

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@exoryna 

Jakby się nie sprzedawało, to bym nie wystawiała.

Nie pytam o opis - mimo że nie masz racji, ale i tak zostanie zmieniony -  tylko o miniaturkę. Nie potrafisz się wypowiedzieć na temat, to łaskawie zamilknij.

oznacz moderatorów
Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@exoryna 

ej bez kitu-ktoś kupi katalog Ikea z 2015 roku?

Co w tym dziwnego? Ludzie kupują nawet rozkłady jazdy PKP z lat siedemdziesiątych i książki telefoniczne z lat osiemdziesiątych.

@Kasiulki2  Według tego co sami wypisują w różnych miejscach nie musi 😊

Stosowanie tła innego niż białe możliwe jest tylko w wybranych kategoriach i w przypadku określonych przedmiotów:

• Przedmioty z parametrem używane, regenerowane lub uszkodzone wystawiane na koncie zwykłym
#17 Koryfeusz#

@Kaliope_Brzeg 

Dzięki, Kama!

Szukałam bezskutecznie jednoznacznej informacji - a ona była w "Pomocy"😀

Jeszcze raz dziękuję.

oznacz moderatorów
exoryna
#14 Krzewiciel#

@Kasiulki2 

Zgadza sie, nie umiem ci pomoc w tytulowym problemie, ale zaciekawil mnie po prostu ten zapis o odpowiedzialnosci kupujacego.

Jak masz czas i checi to prosze napisz na czym opierasz swoje racje.

oznacz moderatorów
Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

Zadałam pytanie, nie uzyskałam nawet cienia pomocy, pozwolę więc sobie wywołać do tablicy adminów.

Przyda się JEDNOZNACZNA opinia w kwestii miniaturki (używana książka, zwykłe konto). Musi być białe tło, czy nie musi?

Naruszę regulamin wystawiając aukcję ponownie z identycznym zdjęciem, czy nie naruszę?

Istnieje punkt 4A załącznika numer 2 do Regulaminu Allegro, czy nie istnieje?

Chodzi mi tylko o miniaturkę. Kwestia opisu została wyjaśniona w ramach zgłoszenia 12695429 i grzecznie dokonam odpowiednich modyfikacji.

oznacz moderatorów
Knowhere
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 Na Klaudię nie licz, nie ma jej od października.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Kasiulki2 Widzę, że Twoja oferta została usunięta z powodu treści opisu. Zamieściłaś w nim informacje dotyczące przesyłki. Jest to główny powód usunięcia oferty. Widzę też, że w prowadzonej ze specjalistą korespondencji pojawiła się sugestia dotycząca miniaturki, która jest obecnie wyjaśniana. Poczekaj więc na odpowiedź mailową przed ponownym wystawieniem tej oferty.

Natalia
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów