anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

KTOŚ ZAŁOŻYŁ KONTO NA MÓJ NIP I WYŁUDZIŁ PIENIĄDZE

Client:77335639
#7 Wielbiciel#

Dostałam sądowe wezwanie do zapłaty od firmy PragmaGO. Nie zakładałam żadnego konta firmowego na Allegro. W bazie ponoć figuruje konto z NIP dla mojej firmy, ale poza tym nic się nie zgadza. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, bo od trzech dni próbuje skontaktować się z Allegro bez powodzenia.

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

mdrogeria
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:77335639 sprawdziłam, że sprawa jest wyjaśniana w korespondencji e-mail, więc poczekaj proszę na odpowiedź na Twoją ostatnią wiadomość. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Ale jaja, jaja jak berety. Podziel się informacją jak będziesz wiedzieć więcej

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Tak właśnie wygląda weryfikacja by Allegro.   Wysyłajcie im zdjęcia dowody numery NIP, pesel.

Nie udzielamy żadnych informacji  w sprawie naszych wewnętrznych procedur.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

przecież allegro wszystkich weryfikuje. I trwa to całymi dniami. To jak?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

firmy weryfikuje się np po:

biała księga podatników

cedig

oznacz moderatorów

TaliesinQ
#7 Wielbiciel#

Jestem ciekaw jak się weryfikuje po białej księdze i ceidg? Istnienie firmy można zweryfikować, ale co ponad to?

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@TaliesinQ W CEIDG masz pełną informację o firmie, w tym dane adresowe, od kiedy działa, w jakiej branży itd. Podobnie na tzw. białej liście - ale tu są tylko podatnicy VAT. W zasadzie nie ma żadnej obrony przed tym, żeby te dane nie zostały użyte w celach przestępczych 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

TaliesinQ
#7 Wielbiciel#

Jak przy pomocy tych rejestrów można zweryfikować, że ktoś zakładający konto na dany NIP jest osobą reprezentującą daną firmę.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik#

wg mnie nie da się założyć konta na allegro 

przecież musisz wykonać przelew ze swojego konta 

to co konto tez masz lewo założone ?

coś chyba nie tak 

oznacz moderatorów

TaliesinQ
#7 Wielbiciel#

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/zakladanie-konta-firmowego-z8XEgY8zLSv

https://help.allegro.com/sell/pl/a/jak-zarejestrowac-konto-firmowe-BvdR471wbT3?marketplaceId=allegro...

"Jeśli prowadzisz jednoosobową działalność gospodarczą, przelew możesz zrobić ze swojego prywatnego konta bankowego. Po wykonaniu przelewu, przejdź do kolejnego kroku."

Konto bankowe na słupa jako obejście. Dziwne, że nie wymagany jest przelew z konta z białej list.

Pytanie też jak wygląda proces przekształcenia konta zwykłego w firmowe i jaki tam jest proces weryfikacji.

Jakaś dziura chyba jest w procesie.

Tu inny wątek z zakładaniem konta na czyjś NIP: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/kto%C5%9B-za%C5%82o%C5%BCy%C5%82-konto-na-...

A tu schemat jak masz fałszywe konto jak pieniądze z PragmaGo wyciągnąć: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/problem-z-pragmago/td-p/285747

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik#

ale jak na słupa konto bankowe 

przecież sie musisz zweryfikoać kontem bankowym 

a jak tam bedzie ktos inny to nie przejdzie weryfikacji 

coś chyba nie tak 

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik#

totalne bzdury Konto bankowe musi mieć ta sama osoba co dokonuje zmiany czy rejestracji 

Nie może to być np. Kowalski na rachunku bankowym a Kamiński w danych konta 

Coś tu nie tak jest - 

ps. nie każdy w firmie jest Vat -owcem , wiec nie każdy figuruje na biała lista vat 

jakoś trudno mi uwierzyć ze ktoś zweryfikował dane i sprzedawał na ciebie jednocześnie otrzymując przychody  na swoj rachunek 

oznacz moderatorów

TaliesinQ
#7 Wielbiciel#

Czy jeśli weryfikacja przelewem to musi się zgadzać tylko imię i nazwisko? Tego nie wiem.

"Wybierz uproszczoną weryfikację, gdy:

• Twoja firma nie sprzedawała dotąd na Allegro
  • będziesz sprzedawać okazjonalnie, czyli do 5-10 transakcji w miesiącu lub każda z Twoich transakcji nie przekroczy kwoty 4000 zł.

Przy uproszczonej weryfikacji nie musisz przesyłać dokumentów potwierdzających działalność, o ile Twoja sprzedaż na Allegro będzie zawierała się we wskazanych wyżej limitach.

Jeśli liczba Twoich transakcji lub ich kwota zaczną zbliżać się do górnych progów określonych limitów, poinformujemy Cię o tym mejlowo i zaproponujemy pełną weryfikację konta."

Nie wiem po co byłby zakładany taki wątek jak ten, skoro "nie da się założyć konta bez weryfikacji".

To, że w coś trudno uwierzyć nie znaczy, że jest niemożliwe. 
Pozdrawiam

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik#

konta na allegro są wszystkie zweryfikowane kontem bankowym
ci co zakładali poprzez kod przychodzący na adres korespondencyjny ( stare czasy ), musieli się zweryfikować kontem bankowym
ta procedura jest już od kilku lat i każdy ją przechodzić musiał
Co do tego procederu uproszczonego, to zauważ że to dotyczy konta, które wcześniej było założone I BYŁO jako zwykłe, ale nie było sprzedaży przez 2 lata,
wiec takie konto mogło przejść uproszczoną weryfikacje
jednak wcześniej, to ty musiałeś założyć takie konto alby ktoś mógł zmienić na konto firmowe
wiec jak widzisz to nie jest takie proste
ktoś musiał mieć dostęp do twoich danych a przede wszystkim konta bankowego  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@AlleMakijaz @TaliesinQ @RED @SpeedyGonzalezz pamiętajcie że tu doszło do wyłudzenia z konta zakupowego założonego na czyjąś firmę, pytanie jest jak weryfikuje kupujących ProgramGo ? ktoś podszył się pod @Client:77335639 i dokonał zakupu 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik#

ale tam nie jest podobny przypadek tam chodzi o dokonanie zwrotu towaru poprzez sprzedaż z odroczoną płatnością 

Nie wiem , poczekaj na weryfikacje 

bo teoria się już skończyła 🙂

oznacz moderatorów