Witam wszystkich.
Sprzedajemy na allegro już klika lat, zrealizowane zamówienia idą w dziesiątki tysięcy i myśleliśmy, że nic nas już nie zaskoczy, ale dzisiaj okazało się, że jednak się da.
Otrzymaliśmy reklamację na skrzynkę na listy.
W opisie, że farba się łuszczy i schodzi o niecałym roku od zakupu.
No cóż - generalnie nasze skrzynki wytrzymują spokojnie 7-10 lat, ale może coś nie pykło na produkcji.
Jest zdjęcie to oglądam i co widzę?
Widzę nasze zdjęcie z oferty, przepuszczone przez AI i nieudolnie wykadrowane.
Na zdjęciu ten sam płot, te same rośliny
Nie zgadza się za to do końca kształt skrzynki, struktura farby itp.
Oczywiście reklamacja odrzucona.
Co na to kupująca? Tłumaczenie, że to nie ona tylko dziecko jej się do telefonu dorwało.
Myśli, że uwierzymy, że dziecko dostało się do telefonu, pobrało nasze zdjęcie z oferty, wykadrowało, przepuściło przez Gemini, po czym wypełniło formularz reklamacyjny wraz z numerem konta do zwrotu.
No magia i czarodziejstwa.
Zastanawiamy się czy dla zasady nie dać tego do prokuratury jako próbę wyłudzenia.
Jeżeli natomiast na prawdę dziecko się dorwało to rozumiem, że konto się kwalifikuje do zablokowania, bo udostępnianie dostępu do konta osobom trzecim jest niezgodne z regulaminem?
Co na to allegro.
Ciekawe czy użytkownik Client:71339333 ma więcej takich odrzuconych reklamacji. Radziłbym się przyjrzeć, bo ewidentnie kupująca próbuje mieć towar za darmo.
@pachurkadaze ja bym to zgłosił do odpowiednich organów, bo to przegięcie, a allegro powinno też zareagować i nie pomachaniem paluszkiem 😉
T jest próba wyłudzenia
Ja bym osobiście to zgłosił, ale to już decyzja szefostwa. Pytanie czy im się będzie chciało z tym jechać na policję.
Swoją drogą to kobieta poszła na bezczelnego, bo gdyby chociaż sama zrobiła zdjęcie na swoim płocie i wrzuciła w gemini, ale nawet tego jej się nie chciało tylko zgrała z oferty.
Pytanie tylko ile takich prób jej się udało i ilu jest takich co tak robią.
Z mojej strony wyłudzaczy jest całkiem sporo.
Oprócz etatu mam jeszcze swoją działalność i handluje używanymi laptopami.
Często mam reklamację, że coś nie działa, ale nie będą odsyłać towaru tylko mam oddać 100zł i będzie dobrze. Oczywiście jak każę odesłać to najpierw groźby, a potem cisza.
Na początku człowiek nie miał doświadczenia jak ludzie kombinują to nie naklejałem plomb. Zaczałem po około miesiącu jak dostałem kilka laptopów w zwrocie z podmienionymi częściami.
Od tego czasu nagle się takie sytuacje przestały zdarzać.
@pachurkadaze na forum już był post z rozpitymi perfumami 🙂
Napisz Pani że zgodnie z unijnym rozporządzeniem AI Act, publikowanie realistycznych zdjęć i grafik wygenerowanych przez AI (tzw. deepfake/AI-generated) wymaga ich wyraźnego oznaczenia. Za brak odpowiedniego oznaczenia grożą kary finansowe sięgające nawet 15 mln euro
@pachurkadaze pokaż zdjęcie.
Może jak by wybrali płatna wersje to i by lepiej SI się postarało. Z Hugo też użyli darmowej wersji i im literki przestawiło.
Zdjęcie z oferty (też użyłem Gemini do pokazania aranżacji, ale bez zmiany wyglądu produktu)
Tu zdjęcie, które otrzymałem w reklamacji.
Osoba postronna może nie widzieć różnicy w wyglądzie przedmiotu, ale ja zauważyłem od razu
I co masz za problem? Pani za swoje dziecko odpowiada. Jak młody ukradnie w sklepie czy strąci półkę słoików - płaci rodzic, jak młody wyłudza na Allegro kto odpowiada??? Ja bym napisała, że skoro nie daje rady go dopilnować to może sąd pomoże xD. Od razu się Pani odechce zrzucać winę na dziecko...
Generalnie napisała potem, że nastolatek.
Ciekawe czy by tak zeznała w prokuraturze i narobiła młodemu syfu w papierach
@pachurkadaze Dziękuję za zgłoszenie. Przekazałam konto kupującej do weryfikacji.