anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący chce wyłudzić zwrot pieniędzy z Allegro protect

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Proszę poradźcie mi coś pomóżcie bo nie mam już sił. 

Sprzedałem używany iPhone kupującej. Kupująca odebrała przesyłkę 2 grudnia, a dziś nagle otwiera dyskusję i oskarża mnie o to że wysłałem jej cytuję zepsuty telefon bo jak twierdzi nie może założyć sobie na iPhonie konta i cloud. Według tego co twierdzi kupująca limit zakładania kont iCloud na tym telefonie został przekroczony. 

Ja kupiłem ten telefon na Allegro lokalnie i nie używałem go ale pewnym jest że telefon nie posiada blokady iCloud ani blokady aktywacji bo po włączeniu telefonu można bez problemu wejść w aplikację wyświetla się cały wyświetlacz z aplikacjami. 

Ale przejdę do sedna. Najpierw zarzutem kupującej wobec mnie było to że nie może sobie założyć na telefonie konta iCloud bo według tego co twierdzi limit zakładania kont iCloud na tym telefonie został przekroczony, potem nagle kupująca już napisała coś zupełnie innego a mianowicie to że wysłałam jej zepsuty telefon (skoro telefon według niej jest zepsuty to jakim cudem udało jej się wejść w menu i próbować założyć konto iCloud skoro według niej telefon jest zepsuty i nie działa???)

Po tym tekście kupującej zauważyłem że kręci gubi się w swoich kłamstwach i że zwyczajnie próbuję wyłudzić zwrot pieniędzy z Allegro Protect i stąd te całe oskarżenia i zarzuty. 

W odpowiedzi na zarzuty kupującej napisałem w dyskusji że telefon był sprawdzany tylko pod kątem sprawności technicznej (czy jest sprawny techniczny) -czy dotyk działa, czy przyciski działają, czy telefon czyta karty SIM). I po tym co napisałem kupująca nagle stwierdziła że telefon również nie czyta kart SIM. 

Jakby tego było mało kupująca nazwała mnie w dyskusji oszustem i groziła mi w dyskusji że opisze mnie wszędzie, że napisze że ja sprzedaję zepsute telefony. 

Proszę poradźcie mi coś bo już nie wiem co robić. Mogę ją podać za to do sądu o zniesławienie o fałszywe oskarżenia fałszywe pomówienia ale nie mam nawet pewności czy imię nazwisko które podała w momencie zakupu są prawdziwe i nie wiem czy policja podejmie się tego

oznacz moderatorów
35 ODPOWIEDZI 35

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Telefon który wysłałem kupującej wygląda tak ( kolejne

zdjęcie)

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Screenshot_20241213-201807_Allegro Lokalnie.jpg

Telefon który wysłałem kupującej wygląda tak ( kolejne zdjęcie)

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Wstawiam niżej kolejne zdjęcie telefonu który wysłałem kupującej

Screenshot_20241213-200034_Gallery.jpg

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Screenshot_20241213-192750_Allegro Lokalnie.jpg

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

My tych obrazków nie widzimy.😎

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Kupująca natomiast zostawiła w dyskusji takie zdjęcia (będę wrzucał niżej) w ciemnym swie

4bedb9d2-eba0-425b-bebd-990c698d568f.jpg

tle na którym nie widać całego telefonu)

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Kolejne zdjęcie które wstawiła w dyskusji kupująca po którym nie można rozpoznać czy jest to ten sam telefon który otrzymała ode mnie

c51f1b09-5ccb-40f4-874e-4e4f8407d599.jpg

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Kolejne zdjęcie które wstawiła w dyskusji kupująca. Tu też jest tylko kawałek telefonu i nie można stwierdzić czy jest to ten sam telefon który kupująca otrzymała ode mnie czy inny

619143a6-c46e-4b12-8101-cb54b3541526.jpg

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

my to wszystko rozumiemy, ale obrazków nie widać.

I musisz sam zdecydować. na razie możesz odpisać ze reklamacje odrzucasz bo niewyraźne zdjęcia i wez ten telefon do siebie, odbierze, sprawdź i jak będzie ok to poproś o dopłatę do wyyslki zwrotnej do niej

oznacz moderatorów

roger_shop
#7 Wielbiciel#

Pisałem Nawet do Allegro. Pani z Allegro która odpisała mi przez WhatsApp napisała że nie jest w stanie stwierdzić czy to ten sam telefon który kupująca otrzymała ode mnie

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

oczywiscie ze nie jest

napisz jej ze ma wyslac lepsze zdjecia. przodu tylu, boku i komunkatów na które sie powoluje a jak nie to odbierz do sprawdzenia

oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

A ile kosztował ten telefon ? To w telefonach nie ma jakiegoś numeru seryjnego coś jak VIN w samochodach który konkretnie określa jaki to model telefonu ?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@-PRORIDE-  jest IMEI 😁

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

tylko ona musiałaby zrobić wyrażne zdjęcie telefonu z wyraźnym imei, a to będzie ją przerastało albo :przerastało

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@roger_shop @No ok ale jak sam napisałeś - nie sprawdzałeś tego

Logowanie do konta iCloud w przypadku takiego telefonu jedną z jego podstawowych funkcjonalności. 

W mojej opinii reklamacja jest jak najbardziej zasadna. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@roger_shop Kolejna sprawa - w Twoich ofertach na iPhone masz w opisie i tytule oferty napisane „bez blokad” itp.

Sprawdzałeś każdy z nich czy nie ma blokad aktywacji i czy da się na nich zalogować kontem iCloud czy akurat tylko tego jednego nie sprawdziłeś? 😉

oznacz moderatorów