Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący zamówił gitarę. W jego rejonie doskonale działa DPD, a fatalnie DHL (odwrotnie niż u mnie). I teraz jest tak, że czekał jeden dzień na kuriera DHL, czekał drugi dzień na kuriera DHL, podany telefon do kierowcy nigdy nie odpowiada, obsługa telefoniczna DHL mówi, że ma zakaz rozmawiania o paczkach DHL(AD), śledzenie DHL nie działa na takie paczki, więc przekierowania np. do Żabki też nie działają. Masakryczna wtopa! Paczka wróci. Reklamacja Allegro to jakaś porażka, bo napisali że mają od 7 do 30 dni na rozpatrzenie, a interwencja wymaga godzin, a nie dni. Przez DHL to działało natychmiast przez kontakt z oddziałem. Co teraz?
Dlaczego nie pozwalacie wybrać kupującym właściwego kuriera, który w ich rejonie działa prawidłowo? Święta widzę w czarnych barwach. To będzie katastrofa transportowa. Kurierzy traktują paczki Allegro jako szajs, bo nic na nich nie zarabiają, poziom obsługi spadł poniżej zera.
@nikl podaj proszę numer przesyłki, zweryfikujemy co się stało.
AD014U2QF9
@nikl Poprosiłam o pilną interwencję w sprawie przesyłki.
Za późno.
Zanim oddział przeczyta tą pilną interwencję w natłoku tysiąca innych pilnych interwencji minie tydzień. Interwencja powinna odbywać się dwa dni wcześniej automatycznie, gdy w śledzeniu widać, że kurier nie dowozi. Nie ma tam statusu, że nie zastał odbiorcy, tylko że nie dowiózł paczki którą pobrał z sortowni! A to jest ewidentny sygnał alarmowy.
Co gorsze kolejnego dnia znowu zrobił ten sam numer. Pobiera paczki z magazynu i idzie na piwo. Nie rozwozi. Nie odbiera telefonu. Czy to jest jeszcze za mało dla AI z Allegro żeby wszcząć alarm i podjąć pilną interwencję? Kolejnego dnia odbiorca jest tylko do 12:00, bo kończy mu się 3 dniowy urlop pobrany w celu oczekiwania na kuriera, ale nadal nie może skontaktować się z kierowcą, który tym razem nawet nie pobrał paczek przed pójściem na piwo. Nadal nie odbiera telefonu.
Na tym cierpliwość odbiorcy kończy się, a przypominam że Allegro mogło zezwolić mu na wybranie DPD, które w tym rejonie działa doskonale. To odbiorcy wiedzą który kurier jest u nich zdatny do rozwozu paczek, a który jest partaczem i oddział jego realnie nie funkcjonuje w danym obszarze i w danym czasie. Ale Allegro jak zwykle wie lepiej.
To jest potworna klęska Allegro, że Kupujący nie mogą wybrać sprawdzonych u siebie środków transportu. Będzie z tego masa strat. Ja już straciłem 400 zł wyłącznie z powodu tej wady Allegro i braku przenikliwości u projektantów. Trzeba myśleć o skutkach jak coś projektujemy.
Prawdopodobnie to teraz idzie na zasadzie licytacji w dół, który kurier za niższą cenę podejmie się dostawy danej paczki. Taki wyścig szczurów. Skutek jest widoczny i oczywisty do przewidzenia. Wygrywa oferta najgorszej jakości i to są skutki. Zaoszczędzone 10 groszy, stracone 400 zł. Ot, i całe współczesne Allegro - brawo!
Koszmaru ciąg dalszy. Status podaje że Kupujący zrezygnował z dostawy, sądzięłm że stracił cierpliwość, ale nie. To okazało się kłamstwem! Kupujący dziś nadal czeka na dostawę. Ktoś w tym cudownym Allegro Delivery sfałszował dane śledzenia i podszył się pod Kupującego, zapewne po to aby nie płacić odszkodowań. Nie dali rady dostarczyć więc nakłamali że Kupujący rezygnuje! Skandal!
Kupujący otworzył dyskusję, ponieważ pracownik Allegro Delivery lub DHL podszył się pod Kupującego i sfałszował statusy śledzenia w celu uniknięcia odpowiedzialności za brak dostawy. Jeśli to prawda to jest kryminał. Nie wolno podszywać się pod ludzi i wpisywać do systemu że rezygnują z dostawy, jeśli czekają i wcale nie zrezygnowali. W ten sposób chcecie uniknąć wypłaty odszkodowania za brak dostawy? Proszę wszcząć wewnętrzne śledztwo w tej sprawie i ukarać winnych.
Kupujący:
"Drugi dzień siedzę w domu czekając na kuriera. Dostaję info, że kurier dziś będzie, mam nr tel i... tyle. Telefonu nikt nie odbiera, kurier się nie zjawia. Na przesyłki allegro jak widać mają kompletnie wyj...ne. Przykro mi, ale jeżeli do jutra do godziny 12.00 paczka do mnie nie dotrze, nie odbiorę jej, a za niepomyślną finalizację transakcji może podziękować pan allegro i przewoźnikowi."
"Dwa numery telefonów do rzekomych kurierów jadących do mnie z paczą to są numery do nieodbierania. Nie mogę paczki przekierować np do żabki, bo numer nieprawidłowy. Nic nie mogę. Więc niech allegro sobie tą paczkę weźmie dla siebie, jeżeli nie potrafi jej dostarczyć."
"Dlaczego ja jako kupujący nie mogę sobie wybrać przewoźnika, a jedyną opcją jest allegro? I to allegro zarządza tym transportem, nie ja. Druga rzecz to nr przesyłki. Proszę spróbować go wprowadzić przy telefonowaniu pod numer DHL. Proszę spróbować wprowadzić go na stronie dhl. Nie można, bo nie ma takiego numeru, bo numer składać się musi z cyfr, a nie cyfr i liter."
W przypadku usługi Allegro Delivery, przewoźnikiem jest Allegro, a nie DPD, DHL czy inna firma. Nawet jak realizacja usługi zostanie przekazana zewnątrznej firmie, to i tak nie zmienia to przewoźnika na tą firmę. Reguluje to m.in. art 35 ustawy Prawo pocztowe.
Mówiąc prościej, Allegro Delivery Kurier DHL to inny przewoźnik niż DHL eCommerce (DHL nie jest firmą kurierską).
Co do terminu rozpatrzenia reklamacji, to reguluje to rozporządzenie w sprawie reklamacji usługi pocztowej. A mówi ono, że na rozpatrzenie reklamacji przewoźnik ma 30 dni (dlatego dostałeś informację że termin na rozpatrzenie wynosi od 7 do 30 dni).
A co do terminu doręczenia, to wynosi on do trzech dni roboczych, pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Dopóki nie minie ten termin, nie ma podstaw do interwencji (rozporządzenie precyzuje minimalne terminy na zgłoszenie reklamacji usługi pocztowej i żaden zapis w regulaminie itp tego nie zmieni).
Właśnie w tym problem. Jeśli Allegro Delivery ma przeszkadzać, a nie pomagać w dostawach, to należy zlikwidować tą usługę, albo dać możliwość Kupującemu wyboru podwykonawcy usługi w ramach Allegro Delivery. Jeśli Kupujący wie, że w jego rejonie sprawdza się DPD, czyli firma zewnętrzna, która dysponuje fizyczną infrastrukturą do realizacji zleceń dla Allegro Delivery, to powinna być możliwość takiego wyboru, nawet za dopłatą.
Co do reklamacji, to nie mylmy reklamacji z interwencją. Już w pierwszym dniu widać w śledzeniu że dostawa ma poważne problemy. W porządnych firmach w takiej sytuacji natychmiast idzie komunikat na sortownię czy rejon i sprawa jest wyjaśniana, tak aby kolejnego dnia nie było obsuwy. Kompletny brak kontaktu z kurierem też może być powodem do natychmiastowej interwencji. Bo co jeśli zasłabł i leży w rowie? Kontakt telefoniczny jest elementem usługi, jest podawany po to żeby działał i ułatwiał dostawę.
Jeżeli chodzi o wybór podwykonawcy przez nadawcę, to nie jest to takie proste. W ustawie nie ma czegoś takiego.
Jeżeli chodzi o obsuwę, to dopóki nie minął 3 dni robocze, przesyłkę uznaje się za procesowaną prawidłowo. Termin podany przez Allegro w ogłoszeniu, nie jest w żaden sposób wiążący dla przewoźnika (tu obowiązuje termin z regulaminu).
Ustawy i regulaminy są nieistotne, ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie, aby przesyłki działały sprawniej i skuteczniej. Ustawa nie zakazuje wskazywania preferowanego podwykonawcy. Regulamin nie zakazuje połączenia się z oddziałem i zapytania dlaczego nie funkcjonuje, dlaczego telefon kuriera jest całkowicie wyłączony choć powinien działać, dlaczego ktoś podszył się pod Kupującego i wpisał do systemu fałszywą rezygnację, aby uniknąć odszkodowania.
Nie ma też zakazu wnioskowania o poprawę działania usług, wskazywania błędów logistycznych. Nie ma zakazu rozwiązywania problemów szybciej niż 30 dni. Także wnioski o poprawienie regulaminu, pokazywanie że zapisy regulaminu nie sprawdzają się w realnym życiu, wskazywanie możliwości usprawnień, są jak najbardziej na miejscu.
Usługi pocztowe, to usługi regulowane. Tu dozwolone jest tylko to, na co zezwala ustawa i rozporządzenia do niej. Nie obowiązuje tu zasada "co nie jest zabronione jest dozwolone".
A co do rozwiązywania problemów to masz rację. Rozporządzenie nie zabrania rozwiązywania problemów szybciej niż w ciągu 30 dni, określa tylko maksymalny termin jaki operator pocztowy ma na odpowiedź.
Są regulowane tylko pewne aspekty wymagające regulacji. Cała reszta jest dowolna. Ustawa nie nakazuje zachowania fatalnej jakości usługi. Raczej odwrotnie. Nie ogranicza możliwości szybszych interwencji, kontaktu z kurierem, ani możliwości wyboru przewoźnika. To są ograniczenia i mankamenty wymyślone przez Allegro, a nie jakieś ustawy. Sam fakt że przed wynalezieniem Allegro Delivery takich problemów nie było, w sensie dowolności wyboru kuriera przez Kupującego. Wystarczy więc zlikwidować Allegro Delivery i wrócić do lepszych rozwiązań. Tego ustawa nie zabrania.