Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W ciągu ostatnich tygodni "sprzedałem" na Allegrolokalnie trzy laptopy z odbiorem i płatnością przy odbiorze. Niestety "kupujący" to oszuści. Fałszywy e-mail i numer telefonu przy pierwszych 2 "zakupach". A Wczoraj fałszywy adres i numer telefonu oraz propozycja wysyłki do Turynu.
Wszyscy to Client:...., ostatni to Kupujący Client:116524317 kupił przedmioty z odbiorem osobistym.
A prowizja naliczona już przez Allegro i domagają się zapłaty, pytam się za co?
Prowizja na AL wg regulaminu jest bezzwrotna, żeby otrzymać jej zwrot musisz mieć dowód że nie doszło do transakcji a przy odbiorze osobistym jest to trudne do udowodnienia. Najlepiej nie udostępniać odbioru osobistego ani pobrań.
Otrzymałem zwrot prowizji. Inaczej w ciągu kilku tygodni zapłaciłbym około 60 zł dla AllegroLokalnie za "sprzedać" 3 laptopów. Ale zawsze to moja strata czasu i konieczność ponownego wystawienia "wcześniej kupionych" rzeczy", bo w AllegroLokalnie nie ma "wznów ofertę" lub "wystaw podobną". Czas to mój koszt i Allegro za brak weryfikacji nowego użytkownika nie da mi rekompensaty.
nie 60 tylko 600 zł
Jak się potarza ten sam użytkownik to możesz go zglosić.
Najprościej przenieś ogłoszenie na popularny portal ogłoszeniowy na literę 'o'.. 😉
@lokkon Bardzo mi przykro, ale nie mamy możliwości, by weryfikować na przykład adresy kupujących. Nie jest to w naszych kompetencjach i nie mamy fizycznie takiej możliwości. Jeśli chodzi o pozostałe dane to również, nie mamy tego jak sprawdzić na poziomie zakładania konta - każdy ma prawo do założenia konta na Allegro.
@w_kiwi macie pełne możliwości weryfikacji kupujących,
ale nie chcecie tego robić
pomijam już fakt, że pobieracie prowizję od takich transakcji
@lokkon Nie udostępniaj na allegro lokalnie odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze, bo to przyciąga takich oszustów, a na allegro lokalnie nie ma żadnej, nawet minimalnej weryfikacji kupujących.
Ustaw opcję odbiór osobisty - przedpłata. Wtedy prowizja (zwana dla zmylenia użytkownika opłatą za obsługę transakcji) zostanie naliczona dopiero, gdy ktoś zapłaci. A jeśli ktoś bedzie chciał zapłacić przy odbiorze to się z Tobą skontaktuje.