anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący nie odbierają zamówień z odbiorem władnym.

MAMY ROZWIĄZANIE!
lokkon
#8 Zapaleniec#

W ciągu ostatnich tygodni "sprzedałem" na Allegrolokalnie trzy laptopy z odbiorem i płatnością przy odbiorze. Niestety "kupujący" to oszuści. Fałszywy e-mail i numer telefonu przy pierwszych 2 "zakupach". A Wczoraj fałszywy adres i numer telefonu oraz propozycja wysyłki do Turynu. 

Wszyscy to Client:...., ostatni to Kupujący Client:116524317 kupił przedmioty z odbiorem osobistym.

A prowizja naliczona już przez Allegro i domagają się zapłaty, pytam się za co? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
LEW433
#21 Demiurg#

Prowizja na AL wg regulaminu jest bezzwrotna, żeby otrzymać jej zwrot musisz mieć dowód że nie doszło do transakcji a przy odbiorze osobistym jest to trudne do udowodnienia. Najlepiej nie udostępniać odbioru osobistego ani pobrań.

oznacz moderatorów
lokkon
#8 Zapaleniec#

Otrzymałem zwrot prowizji. Inaczej w ciągu kilku tygodni zapłaciłbym około 60 zł dla AllegroLokalnie za "sprzedać" 3 laptopów. Ale zawsze to moja strata czasu i konieczność ponownego wystawienia "wcześniej kupionych" rzeczy", bo w AllegroLokalnie nie ma "wznów ofertę" lub "wystaw podobną". Czas to mój koszt i Allegro za brak weryfikacji nowego użytkownika nie da mi rekompensaty.

oznacz moderatorów
lokkon
#8 Zapaleniec#

nie 60 tylko 600 zł 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Jak się potarza ten sam użytkownik to możesz go zglosić.

oznacz moderatorów
BikeOutlet_pl
#11 Animator#

Najprościej przenieś ogłoszenie na popularny portal ogłoszeniowy na literę 'o'.. 😉

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@lokkon Bardzo mi przykro, ale nie mamy możliwości, by weryfikować na przykład adresy kupujących. Nie jest to w naszych kompetencjach i nie mamy fizycznie takiej możliwości. Jeśli chodzi o pozostałe dane to również, nie mamy tego jak sprawdzić na poziomie zakładania konta - każdy ma prawo do założenia konta na Allegro. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

@w_kiwi macie pełne możliwości weryfikacji kupujących,

ale nie chcecie tego robić

pomijam już fakt, że pobieracie prowizję od takich transakcji

oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz#

@lokkon Nie udostępniaj na allegro lokalnie odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze, bo to przyciąga takich oszustów, a na allegro lokalnie nie ma żadnej, nawet minimalnej weryfikacji kupujących.

Ustaw opcję odbiór osobisty - przedpłata. Wtedy prowizja (zwana dla zmylenia użytkownika opłatą za obsługę transakcji) zostanie naliczona dopiero, gdy ktoś zapłaci. A jeśli ktoś bedzie chciał zapłacić przy odbiorze to się z Tobą skontaktuje.

oznacz moderatorów