Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący zgłosił zwrot przez formularz zwrotu Allegro dokładnie pod koniec 14 dnia po otrzymaniu przesyłki. Zgodnie z aukcją powinien odesłać produkt na własny koszt (to nie był zakupu w Smart) w terminie kolejnych 14 dni. Od momentu otrzymania formularza zwrotu minęło 14 dni, a nadal nie otrzymaliśmy zwracanego produktu. Jest to produkt wartościowy (rower elektryczny), co w takim wypadku mam robić jako sprzedawca? Zwykle ktoś, kto zgłasza zwrot produktu odsyła go jak najszybciej, żeby otrzymać zwrot środków. W tym wypadku obawiam się o stan roweru, czy nie był użytkowany w sposób inny niż byłby możliwy w sklepie stacjonarnym itp.
@megasporting_pl Skontaktuj się w tej sprawie z kupującym. Może zaznaczył zwrot przypadkowo.
@N_Nitka28 Może zaznaczył zwrot przypadkowo.
ze co proszę? Jak można przypadkowo zgłosić zwrot? W świetle prawa odstąpienie od umowy jest czynnością nieodwracalną i ja bym sobie życzyła żeby allegro w formularzu zwrotu gdzieś to kupującym wyraźnie zaznaczyło. Bo ludzie nauczyli się klikać zwroty, nie odsyłać ich albo zgłosić zwrot całego zamówienia a odesłać 1 rzecz i uważają, że to jest w porządku. Niestety przez takie akcje bardzo łatwo się pomylić i zwrócić większą kwotę niż się powinno. Co zresztą podejrzewam jest powodem takich praktyk. A na wiadomości z prośbą o odesłanie zwrotu albo jakiekolwiek wyjaśnienie 99% kupujących w ogóle nie odpowiada a jak już ktoś sobie zada trud to piszą, że się rozmyślili „bo mają takie prawo”. Bo oni przecież zapłacili więc produkt jest ich.
@Health___Beauty Jasne. Oświadczenia o odstąpieniu od umowy nie można prawnie anulować. Przepisy nie przewidują takiej możliwości. W praktyce, jeśli kupujący zgłosi zwrot i się rozmyśli- nie odeśle towaru, to sprzedający nie zwróci Ci pieniędzy.
Jako serwis nie wymuszamy zwrotu towaru, z powodu zgłoszenia zwrotu ani tym bardziej nie wymagamy od sprzedawcy zwrotu pieniędzy, jeśli kupujący nie odesłał towaru.
@N_Nitka28 Chyba się nie zrozumiałyśmy. Piszę z perspektywy sprzedawcy (akurat sytuacja z tego tygodnia) - ktoś zgłasza zwrot 4 produktów (zwrot całego zamówienia), przychodzi paczka a w paczce 1 z 4 produktów zgłoszonych do zwrotu. Ja bym chciała odzyskać wszystkie produkty, które w momencie odstąpienia od umowy w świetle prawa przestają być własnością kupującego. Kupujący i allegro nie widzą w tym dobremu. Dlaczego? Ja rozliczając zwroty widzę że do zwrotu zgłoszone są 4 produkty i zwrot ma status doręczony. To wg Was w porządku wobec sprzedawców? Ilu sprzedawców w takiej sytuacji z rozpędu zwróci środki za wszystkie produkty zgłoszone do zwrotu?
o innej sytuacji już pisałam w innym wątku - kupująca kupiła 2 produkty, zgłosiła zwrot jednego z nich, nie odesłała bo jak sama przyznała „nie zdążyła”, po miesiącu złożyła reklamację, że produkt jest używany (choć jest foliowany fabrycznie przez producenta i nie ma takiej możliwości żeby ktoś go otworzył, użył i ponownie zafoliowal, a pani nawet nie zaliczyła żadnego zdjęcia nic - po prostu napisała że „krem był zaczęty nie przeze mnie”). Na informację że po zgłoszeniu zwrotu nie ma prawa do reklamacji Allegro ŻĄDA ode mnie rozpatrzenia reklamacji a po jej odrzuceniu wypłaca kupującej kasę z AP. Przecież to było jawne wyłudzenie zwrotu środków bo paniusia nie zdążyła przez 2 tygodnie nadać paczki zwrotnej.
@N_Nitka28 A takie pytanie z innej perspektywy. Kupujący zlecił zwrot, nie wysłał (w świetle prawa nie jest już właścicielem przedmiotu). Sprzedający nie zlecił zwrotu środków za przedmiot (ponieważ go nie otrzymał).
Czy kupujący ma opcje i prawo zgłosić problem z przedmiotem (dyskusja, reklamacja, gwarancja)? Jak to widzi Allegro?
@wojtekmarchewka Opisałam wyżej swoją sytuację. Allegro uważa że skoro kupujący nie odesłał produktu, nie otrzymał zwrotu środków to produkt jest jego własnością i ma prawo do reklamacji.
takie jest stanowisko allegro
@N_Nitka28 Ciemne. Towar po takiej czynności prawnej staje się własnością sprzedawcy z pełnymi konsekwencjami prawnymi
kilka wątków dale w reklamacjach po nowemu
Jako serwis nie wymuszamy zwrotu towaru, z powodu zgłoszenia zwrotu ani tym bardziej nie wymagamy od sprzedawcy zwrotu pieniędzy, jeśli kupujący nie odesłał towaru.
to zdanie serwis dosadnie kwestionuje
Kupujący nie odpowiedział na naszą wiadomość, nie mam z nim kontaktu. Jeśli kupujący odeśle rower elektryczny np. po miesiącu od daty zgłoszenia zwrotu to czy mogę odmówić jego przyjęcia? To specyficzny produkt, oprócz śladów użycia liczy się np. jak była przechowywana bateria od roweru, jaki jest przebieg na liczniku. Może nie być możliwe doprowadzenie go do stanu, który umożliwi ponowną sprzedaż.
@megasporting_pl Nie możesz odmówić zwrotu ale możesz obniżyć cenę - raz za bezumowne korzystanie z towaru po przekroczeniu 14 dni na zwrot a dwa o zużycie - jeśli produkt nie jest nowy to kupujący odpowiada wg prawa za jego użytkowanie. Kupujący może sprawdzić towar tak jak w sklepie stacjonarnym więc nie może np. jechać rowerem na wycieczkę.
@megasporting_pl prosta sprawa napisz mu że zgodnie z prawem towar nie nalezy do niego i liczysz mu 50zł / dziennie za bezumowne korzystanie z twojej własności aż paczka z rowerem niewróci do ciebie następnie jak wróci wystaw fakturę i potrąć ze zwrotu
@megasporting_pl To chyba dobrze że nie odesłał. Masz teraz prawo nie przyjąć zwrotu jeśli wyśle po terminie 14 dni od odstąpienia. Możesz wykazać dobrą wolę i odebrać taki używany rower ale masz prawo obniżyć wartość zwrotu do ceny roweru używanego, stosownie do stanu w jakim jest.
Możliwe że się rozmyślił i nie odeśle, ale rower nie jest już jego własnością, nie może więc złożyć ci już żadnej reklamacji gdyby rower się zepsuł. Trzymaj dokumenty, wiadomości.
Masz możliwości wykorzystania sytuacji według swojego uznania.
@RED Rozumiem, to tak samo jak w poprzednim wątku: ustawodawcy to głąby, "odpowiednie zespoły" Allegro wiedzą lepiej.
Nadal musi przyjąć zwrot
Konsument jest zobowiązany odesłać towar niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
Do zachowania 14-dniowego terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem. Jeżeli konsument nie uczyni tego w tym czasie, odpowiada przed przedsiębiorcą za skutki swojej zwłoki, ale nie rzutuje to na skuteczność samego rozwiązania umowy w wyniku złożonego oświadczenia o odstąpieniu od niej (czyli opóźnienie zwrotu nie wpływa na skuteczne rozwiązanie umowy). Termin zwrotu towaru nie obowiązuje, jeżeli sprzedawca zobowiązał się, że sam go odbierze od konsumenta.
czyli musi ale jak tego nie zrobi to nie ponosi większych konsekwencji
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/skutek/
@br. Wg prawa nie może złożyć reklamacji, wg Allegro może. I wiesz co może sprzedawca w takiej sytuacji? Rozpatrzyć reklamację albo powołać się na prawo i dostać blokadę konta.