Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Od stycznia zauważyłam, że kurier DPD pobiera mi dodatkowe opłaty za wysłanie paczki (nie przekraczającej wymiarów i wagi) z allegro Smart. Są to różne kwoty od 1,99 zł do nawet 19,99 zł. Poniżej identyfikator jednej z opłat (3,99zł) z dnia 21 marca. Dlaczego są pobierane te opłaty?? Zaznaczam, że paczka ważyła 5 kg.
1000726464833U
Nazwa usługi dodatkowej:
Dopłata do paczki o wadze powyżej 25 do 31.5 kg; waga paczki = 28708g
Kod:
DPD_N42_KURIER_NADWAGA_25_31_5
Identyfikator zamówienia:
8f6c9a50-da67-11ee-b4c3-e9721fc813b4Identyfikator kupującego:
68909289
Przewoźnik:
DPD
DPD ma coś takiego jak waga gabarytowa od wymiaru paczki. Wzór chyba był wysokość x szerokość x długość /6000
Paczka 60 x 60 x 30 ma wagę wtedy 18KG
O ile oczywiście dobrze to rozumiem.
Tak jest waga gabarytowa, tak się ja oblicza.😁
Ok, dziękuję.
Czyli jak moje kartony mają wymiar 53x50x65 cm to ta dopłata będzie, mimo tego, że paczka jest odbierana i dostarczana przez kuriera a nie nadawana do punktu (bo do punktu są limity)?
@PATKAR_Rudnik tak, dotyczy to również dostaw kurierem: Dopłata do usługi Allegro Kurier DPD do paczki o wadze powyżej 25 do 31,5 kg (wagi rzeczywistej lub gabarytowej).
Dziękuję za odpowiedzi
Moje paczki DPD oraz UPS nigdy nie przekraczają wymiarów 30x30x10 oraz 25x20x10, a jednak zarówno w DPD jak i UPS co miesiąc muszę ponosić dodatkowy koszt kilkaset zł. Proszę o wskazanie miejsca na platformie Allegro w którym jest decyzja o dodatkowej dopłacie oraz uzasadnienie tej decyzji.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Ja również poproszę takie informację.
Paczka waży 3 kg ale jest długa i wąska (karton na wymiar (120x10x10), nie ma tu mowy o nie standardzie) dostaje od waz dopłatę w wysokości 35. 99 jako waga gabarytowa od 31 do 40 kg.
To są jakieś żarty. Klient za towar wraz z przesyłką zapłacił 38.99.
Patrząc jeszcze na klasyczne koszty wysyłki i prowizję to ja dokładam do interesu ?
Jest to stała praktyka DPD aby wyłudzać dodatkowe opłaty. Nie ma to nic wspólnego z gabarytami. Może się uda i klient nie zauważy.
Taka prawda to oszuści
To jest sprawa dla UOKIKu - jawnie wyłudzają opłaty dodatkowe. DPD przewyższa kilkukrotnie innych przewoźników.
dlatego niestety współczuje komuś kto ma dużo zamówień i trzeba to ręcznie kontrolować, bo mniejszy sprzedawca to ogarnie w miarę i zareklamuje dla przykładu wysyłałem przesyłkę 4,5 kg wymiary 50x10x15 nie większe a tu cyk Dopłata do paczki o wadze powyżej 15 do 20 kg; Package weight = 18700g, (reklamacje uznali) ale sam fakt tego, że człowiek musi tracić czas na sprawdzanie czy czegoś nie doliczyli i pisanie reklamacji jeszcze z uzasadnieniem itd.
My niestety nie mamy możliwości, zwłaszcza, że te opłaty nie pojawiają się po jednym dniu. Możemy analizować to co tydzień bo jest tych paczek mnóstwo.
to jest po prostu skandal!!!!!!! oni mają takie praktyki cały czas ale że allegro na to pozwala to naprawdę się dziwię,