anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Licytujacy wygrał aukcje ale nie chce zapłacić

Lukies
#1 Nowicjusz#

Heja wszystkim! mam problem bo na aukcji sprzedałem laptopa i po zakończeniu kupujący do mnie napisał ze brakuje mu killka zł do wysyłki to ja mowie spoko zrobie darmową. Po czym pisze cos takiego:

K-Witam zabrakło mi 15 zł do wysylki

Ja-Witam, juz sprawdzimy czy damy rade cos zrobić 

Ja-To możemy zrobić na przelew na konto prosto zrobimy darmową wysyłkę. Proszę dać znać czy takie rozwiązanie pasuje.

K-Jest mi ciężko a osoba bezdomna mam pienia proszę zrobić 260zl inaczej nie dam potrzebuje będę u was stałe

K-Kocham was

K-Widzę dało by takie rozwiązanie 260 zł wysyłka gratis ,260zl zapłacę przy odbiorze bez kosztów wysyłki

K-Jeszcze pęknięcie ekran

K-Tragedia

Ja-Niestety nie jestem instytucją charytatywną, przelew na konto bankowe bez kosztów wysyłki to maksymalnie co mogę zaoferować

No to powiedzcie co mam z takim czlowiekiem zrobic? 

Ja tylko powiem ze chyba specjalnie zawyzał cene i az do 300 zł dobił 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Nic nie zdziałasz , a najlepiej wystaw ponownie i złóż wniosek o zwrot prowizji.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Wystawiaj po swojemu i na swoich warunkach

zawsze znajdzie się ktoś kto próbuje negocjowac

na sąsiednim portalu jest to nagminne

zigbnorowac i wystawić ponownie

po co bierze udzial w zakupie jak nie ma pełnej kwoty? Ma tylko nie chce zaplacic

mnie zastanawia jeszcze ten laptop- masz zweryfikowane konto do wypłat? 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#10 Popularyzator#

Witam.

@Lukies 

To że zwycięzca licytacji nie płaci za wylicytowany towar to na Allegro zjawisko bardzo częste, a na Allegro Lokalnie wręcz nagminne.

Allegro nic z tym nie zrobi.

Jeśli chcesz czekać, aż zwycięzca licytacji "ogarnie środki" na zakup, to możesz dać mu jeszcze trochę czasu, ale określ swoje warunki brzegowe i już poniżej nich nie schodź. I ABSOLUTNIE NIE ZGADZAJ SIĘ NA WYSYŁKĘ ZA POBRANIEM. Nie dość że jest droga, to w przypadku, gdy nie zostanie odebrana i odesłana do Ciebie, to opłata będzie podwójna. Ryzyko nieodebrania przesyłki pobraniowej jest na tyle duże, że obecnie niewielu sprzedawców taką opcję oferuje. A w sytuacji, gdy nabywca na problem ze zgromadzeniem środków na opłacenie zakupu i targuje się o kilka złotych, to brak odbioru pobraniówki jest niemal pewny.

Osobiście sugeruję wystawić z opcją KUP TERAZ za najniższą kwotę, jaka Cię satysfakcjonuje. Pewnie nie sprzeda się od razu i trzeba będzie trochę (długo) poczekać, ale przynajmniej pozbawisz się złudzeń.

I najważniejsze - zanim wystawisz zweryfikuj konto do wypłat, tak by zaraz po otrzymaniu zapłaty móc przelać środki z konta Allegro na własne konto bankowe!!!

Sprzedaż elektroniki na Allegro to bardzo śliski temat, szczególnie gdy kwota transakcji jest znacząca. Są tu opisywane przypadki sprzedawców. którym Allegro wstrzymało (w ramach prewencyjnych środków bezpieczeństwa) wypłatę pieniędzy na 45 dni, lub wręcz całkowicie zablokowało konto do czasu "weryfikacji", a to trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy (a czasem dożywotnio) i zależało tylko od "widzi mi się działu bezpieczeństwa".

Pamiętaj także by sprzęt opisać dokładnie i w opisie przedmiotu wyraźnie zaznaczyć, że wyłączasz ustawową odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady (niezgodności towaru z umową) jeśli nie chcesz za jego stan odpowiadać przez następne dwa lata od sprzedaży. W przeciwnym wypadku nabywca będzie mógł domagać się naprawy, wymiany, lub zwrotu środków, gdy sprzęt ulegnie awarii w ciągu 2 lat od sprzedaży. Coraz więcej nabywców jest świadoma swoich praw, a niektórzy z nauczyli się wręcz te prawa naginać, by z zakupionych przedmiotów korzystać "nieodpłatnie"!!! Czasy "luzackiej" sprzedaży minęły jakiś czas temu i nie wrócą.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@Lukies @MOJEGRATY5 Zgadzam się z przedpiścą 🐭 W wypadku takiego problematycznego klienta żadnej wysyłki za pobraniem. Całą resztę też sobie weź do serca i sprawdź, jak to wygląda u Ciebie z kontem itd. 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Lukies Moim zdaniem odpuść sobie tego kupującego, tu wyraźnie prosi się o problemy.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Tym razem LEW  ma rację, pewnie dziś prawą nogą wstał...😂

@Lukies  Nawet jeśli ustąpisz i obniżysz cenę, to zaczną się problemy po zakupie, będzie szukał  argumentów żeby wydębić od ciebie dodatkowe korzyści, wyszuka jakieś ukryte wady, kolor mu się nie podoba a na matrycy znajdzie martwy piksel albo artefakt.

Daj sobie z tym spokój.

oznacz moderatorów