Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Sprzedaję na Allegro (głównie sprzęt poleasingowy) i często kupujący pytają mnie, czy mogę trochę obniżyć cenę. Zastanawiam się, czy w opisie oferty mogę dodać taką informację:
„Jeśli moja cena wydaje Ci się wysoka, zaproponuj swoją – może się na nią zgodzę i ustawię mniejszą cenę na Allegro.”
Chciałbym jasno zaznaczyć, że:
nie proponuję sprzedaży poza Allegro,
nie zamierzam omijać systemu płatności Allegro ani prowizji,
wszystkie transakcje mają się odbywać w ramach platformy – ewentualnie po mojej publicznej zmianie ceny w ofercie.
Dostałem jednak automatyczną wiadomość z systemu Allegro o treści:
„Pamiętaj, że możesz negocjować cenę, ale zgodnie z regulaminem naszego serwisu zabronione jest składanie propozycji sprzedaży towaru poza Allegro.”
Dlatego wolę się upewnić — czy taka informacja w opisie oferty (jak powyżej) jest zgodna z regulaminem Allegro, jeśli nie proponuję żadnych transakcji poza serwisem?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie.
@www-lapkom24-pl To by wymagało wprowadzenia nowych zasad . Są portale gdzie jest ustawiona taka opcja "zaproponuj cenę" i klienci mogą składać swoje propozycje cenowe a sprzedawca może zaakceptować lub dać swoją kontrofertę . Sam wystawiam w taki sposób numizmatykę na jednym z portali. Na allegro kiedyś podsuwałem taki pomysł ale widocznie dla nich to jest nieistotne. Allegro ogólnie nie zezwala na różnego rodzaju dopiski do aukcji i w Twoim przypadku też mogą tego nie zaakceptować.
Za każdym razem, gdy kupujący pyta mnie o możliwość zakupu w innej cenie i odpowiem mu w jakikolwiek sposób, otrzymuję automatyczną wiadomość od Allegro, w której pojawia się m.in. taki fragment:
„Pamiętaj, że możesz negocjować cenę, ale zgodnie z regulaminem naszego serwisu zabronione jest składanie propozycji sprzedaży towaru poza Allegro.”
Nie widzę tutaj złamania regulaminu, ponieważ cała komunikacja i transakcja odbywa się w ramach Allegro, bez omijania systemu płatności czy prowizji.
Dlatego wydaje mi się, że dodanie do opisu oferty zdania:
„Jeśli moja cena wydaje Ci się wysoka, zaproponuj swoją – może się na nią zgodzę i ustawię mniejszą cenę na Allegro.”
również nie powinno być traktowane jako naruszenie regulaminu, skoro wszystko nadal odbywa się przez platformę.
@N_Nitka28 nie otrzymasz ,, błogosławieństwa ,, od @N_Nitka28 ,a nawet jeśli to booty będą usuwać oferty . Obszar ,, opis ,, MA ZWIERAĆ tylko i wyłącznie cechy sprzedawanego przedmiotu , pozostałe parametry umieszczasz w stosownych obszarach . Taką informację możesz umieścić tylko w zakładce ,, o sprzedającym ,, .. ale kto to przeczyta ...
@www-lapkom24-pl Weryfikuję tę sprawę z odpowiednim zespołem.
@www-lapkom24-pl @kolekcjoner608 To jest jedna z trzech rzeczy, o które prosiliśmy przez 20 lat, i nic się nie wydarzyło. Dodam, że z powodzeniem działa to na cywilizowanych serwisach jak np. e.Bay. Pozostałe to: możliwość sprzedaży kolejnej sztuki drugiej czy trzeciej osobie w licytacji (tzw. second chance offer) oraz wystawianie przedmiotu w dwóch kategoriach.
@www-lapkom24-pl Wracam z odpowiedzią.
Nie zgodzimy się na taki zapis, ponieważ chęć kontaktu przed zakupem może jednak kierować do transakcji poza allegro. Jeżeli byśmy znaleźli taką ofertę, to otrzymałbyś maila o treści:
"Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.10) w opisie oferty nie możesz umieszczać informacji o możliwości sprzedaży przedmiotu poza Allegro lub zachęcających do ustalenia ceny przedmiotu poza licytacją."
Oferta nie może zawierać reklam, treści promocyjnych i ogłoszeniowych (np. propozycji „kupię/zamienię”) oraz innych elementów ułatwiających zakup towarów i usług poza Allegro.
@N_Nitka28 dlaczego kupujący nie otrzymują blokad za składanie takich propozycji?
Cześć, @RED. Składanie propozycji zawarcia transakcji poza Allegro jest niedozwolone, o czym piszemy tutaj. Nasz system może automatycznie zatrzymać nadanie takiej wiadomości, co znacznie ogranicza wspomniane sytuacje. Jeśli jednak dojdzie do naruszenia, możemy podjąć odpowiednie kroki wobec kupującego.
@MiMary System może zatrzymać ale czemu dopuszcza by taka propozycja doszła do sprzedawcy pisana przez allegro . Sam tego często doświadczam i trudno nawet na takie propozycje odpowiadać by się nie narazić ,a trzeba bo odpowiedź na pytanie klienta rzecz święta.
@kolekcjoner608, jeśli spotka Cię taka sytuacja, to zachęcam, abyś to zgłaszał - zweryfikujemy temat i podejmiemy odpowiednie kroki.
Zapewniam, że robimy co możemy, aby nie dochodziło do takich praktyk.
@MiMary w całej swojej 25 ltenij historii na allegro nie spotkałem się z przypadkiem by konto kupującego zostało zawieszone - nawet gdy ewidentnie było widać, że łamie polskie prawo
ewentualnie kupujący dostawał maila, że nie wolno tak robić
z drugiej strony przypominam także, że negocjacja cen jest dozwolona przez polskie przepisy i to co robi allegro (czyli próby ograniczania kontaktu między stronami) jest niezgodne z w/w regulacjami
cyt
"Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.10) w opisie oferty nie możesz umieszczać informacji o możliwości sprzedaży przedmiotu poza Allegro lub zachęcających do ustalenia ceny przedmiotu poza licytacją."
Oferta nie może zawierać reklam, treści promocyjnych i ogłoszeniowych (np. propozycji „kupię/zamienię”) oraz innych elementów ułatwiających zakup towarów i usług poza Allegro.
Tylko jest jeden problem - zabraniacie także umieszczania informacji, które ułatwiają
zakup towarów i usług na Allegro - i oto chodzi @www-lapkom24-pl
np: nie można napisać ofercie skontaktuj się przed zakupem i wypytaj o wszystkie właściwości towaru jeżeli masz wątpliwości - podpowiemy i wskażemy Ci właściwą ofertę na allegro
@RED zapewniam, że takie blokady też się zdarzają. Regulamin naszej platformy dotyczy obu stron, zarówno sprzedających jak i kupujących. Jeżeli zarejestrujemy naruszenia, podejmiemy odpowiednie działania.
Co do zapisu: może on sugerować kontakt poza Allegro. Na stronie oferty klient ma łatwy dostęp do opcji [zadaj pytanie], która jest dedykowana dla przypadków, w których klient potrzebuje dopytać o szczegóły oferty.
99% kupujących wypiera ze swojej świadomości fakt, że sprzedawca może pomóc w doborze towaru bo się na tym zna, wg allegro takie działania sugerujące kontakt to sprzedaż poza serwisem
logiki tu brak, mnożycie zwroty i tworzycie konflikty
jasne :)każdy kij ma dwa końce
tak jak twoja wypowiedź może sugerować działania szkodzące @www-lapkom24-pl
bo zatrudnia Cię allegro
to się po prostu nie spina
@MiMary Takie teksty np. mogę dać tyle... ,ile po za all ... to dość często się trafiają ale brzydko donosić za to na klientów tylko dlatego że sami są nieświadomi że tak nie powinni robić . Kiedyś jak mieli widoczny numer w ustawieniach to dzwonili i łatwo można było wytłumaczyć a odpisywanie na takie pytania może być niebezpieczne ,choć jest przymusowe. Wasz system (czytałem nawet kiedyś na forum) odpowiedź typu "nie sprzedaje poza allegro" może potraktować również jako nieregulaminowe zachowanie.
@kolekcjoner608 to, co opisujesz wygląda na zamierzone omijanie blokady wysłania takiej wiadomości. Co może sugerować, że kupujący jednak wie, że nie powinien składać takiej propozycji. Algorytm nie wykryje 100% przypadków. Jeżeli mamy reagować, to potrzebne jest jednak zgłoszenie.
W sumie dlaczego tak cudujecie skoro wystarczy znaleźć odpowiednią ofertę, poszukać strony "O sprzedającym"? Następnie Przejść do sekcji "Kontakt" i zadzwonić z pytaniem do sprzedawcy czy nie sprzeda w niższej, proponowanej przez dzwoniącego, cenie?
Skoro widzę firmę, która sprzedaje to mogę znaleźć ją w sieci, znaleźć e-mail i napisać bezpośrednio do sprzedawcy. Po co tak cudujecie? Brońcie się jakością i pozytywnymi wrażeniami zakupowymi a nie śmiesznymi ograniczeniami ;).