Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam
chciałbym wprowadzić opcję paczkomatów do naszych aukcji. Niestety temat ten przerasta zarówno allegro jak i konsultantów inpost. Każdy z nich przekazuje nam inne informacje. Nie da się tego ogarnąć. Jedni piszą, że nie trzeba umowy, inni że jest konieczna. Według inpost jeśli klient nie kupi w smarcie, pomimo, że mam ustawione 8,99zł muszę płacić stawkę według normalnej ceny jeśli nie mam umowy, albo według stawek z umowy. Żadna stawka nie jest tak niska żeby koszt był 8,99zł brutto, a dodatkowo jest podział na gabaryty. W żadnej sytuacji nie da się uzyskać tak niskiej ceny. Mam dopłacać z własnej kieszeni ? Jak to wygląda u Was ?
Tu masz instrukcję https://manager.paczkomaty.pl/v1/api/assets/instrukcja-nadawania-przesylek-Allegro-28.08.pdf
Możesz podpisać umowę lub doładować konto przedpłata u i też nadawać za 8,99 zł
Jak podpiszesz umowę bedziesz miał podjazdy, a tak trzeba nosić do paczkomatów 🙂
@mikeza Dla opcji Allegro Paczkomaty 24/7 InPost nie trzeba żadnej umowy .
info od konsultantki inpost:
"Dzień dobry,
Bez umowy muszą Państwo doładowywać konto prepaid, podczas zakupu produktu przez Klienta bez usługi smart policzona zostanie standardowa cena przesyłki (wg cennika z naszej strony). "
Według tej informacji jak ktoś wybierze allegro paczkomat 24/7 bez smarta to zapłacę normalną stawkę, wiec o co tutaj chodzi ??
@mikeza To co napisał @kostas11 . Robisz przedpłatę i nadajesz. Przecież to logiczne, że jak klient wybierze opcję bez SMARTA to SMART nie działa i koszt nie jest finansowany przez Allegro . Zrób sobie odpowiedni cennik, połącz Allegro z Managerem INpostu i aktywuj SMART. Wtedy każde zakupy od 40 zł łapią się na smart.
smart mam od dawna, więc wiem jak działa. Chciałem tylko wprowadzić paczkomaty. Ale nadal nie wiem jak będzie rozliczony zakup przez klienta poza smartem przy wyborze paczkomatu. Ja dostanę 8,99zł, a ile mam zapłacić inpost, bo według info z ich strony według normalnej stawki. Czyli mam dokładać z własnej kieszeni do tej paczki ??
@mikeza Ale masz na myśli sytuację, gdy klient kupi coś poniżej 40 zł i wybierze Paczkomaty ? Wtedy klient opłaca koszt wysyłki i wynosi on tak jak przy opcji Smart 8.99 zł
dokładnie o takie sytuacje mi chodzi, kiedy zakup będzie niższy od 40zł, albo klient nie ma wykupionego smarta. ile płacę inpost. Bo według nich normalną stawkę ??
@mikeza zapłacisz wtedy 8,99 zł tyle że musisz mieć doładowane konto w razie co, jak będzie smart to masz 0 zł wysyłkę allegro rozlicza się z inpostem, tylko warunek musisz połączyć konto z allegro i tylko tam nadawać żeby Ci liczyło 8,99
@mikeza Jednym słowem przy opcji Allegro paczkomaty koszt jest zawsze 8.99 zł. A Smart to jest zupełnie inna para kaloszy, możesz go mieć albo nie 🙂
tak to działa z pocztą. tylko czemu inpost odpisał mi co innego ??
@mikeza Ale jaki jest ten cennik z ich strony ? Pewnie taki, że Allegro paczkomaty to koszt 8,99 brutto.
to nie można tego wprost przekazać - dostałem tabele, gabaryty i bóg wie co jeszcze. Korespoduje z nimi 2 dni i ani razu nie padło takie info jak tutaj rozmawiamy. wysyła Pan allegro paczkomaty - koszt jest 8,99 brutto i koniec tematu.
fajnie, ale to się kłóci z tym:
"Dzień dobry,
Bez umowy muszą Państwo doładowywać konto prepaid, podczas zakupu produktu przez Klienta bez usługi smart policzona zostanie standardowa cena przesyłki (wg cennika z naszej strony). "
według tego, jak ktoś nie skorzysta ze smarta to płacę według normalnego cennika, a nie 8,99. Czyżby konsultanci sami nie wiedzieli jak to działa ??
@mikeza Nic się nie kłóci. Na stronie Inpostu stoi jak byk :
8,99 zł brutto
jak wspomiałem wcześniej - operuje się słowem cennik dla klienta indywidualnego, a to jednak wprowadza zamieszanie, no cóż nie od dzisiaj zatrudniają na infoliniach osoby mało kontaktowe, allegro też to dotyczy (konsultantów)
@mikeza Słowo klucz ALLEGRO paczkomaty 🙂 I nie ma znaczenia czy sprzedajesz jako firma czy jako klient indywidualny .
dziękuję za pomoc - czasami pewne rzeczy są oczywiste, tylko trzeba umieć je przekazać, a w tej sytuacji wygląda, że konsultantka inpost po prostu sama wprowadziła zamieszanie i nie potrafiła sensownie przedstawić bardzo prostej rzeczy 🙂
własnie dostałem wiadomość z inpost:
"Klient kupujący na aukcji poza smartem nie będzie miał widocznej ceny 8,99 tylko cenę, którą Pan ustawi. "
????
@mikeza Bo możesz ustawić np 2 zł jak masz chęć dać rabat kupującemu 🙂 Wyższej nie możesz ustawić.