Witam,
Proszę o pomoc, Allegro naliczyło nam 5x 121,14 za standardowe paczki - ubrania (czapki, skarpetki, ubranka dla niemowląt...)
Czy można się jakoś bronić? Wysyłamy dużo ubrań każdego dnia i jeśli chcę wyłączyć DPD, pojawia się kolejny problem z programem Smart. To nie jest normalne.
Dziekuje za pomoc
Nie tylko wielkość ma znaczenie ale również sposób zapakowania . Wysyłając daną firmą dostawczą trzeba sprawdzić jakie wymogi są potrzebne do spełnienia by nie mogli legalnie doliczać opłat.
@Tulimi @kolekcjoner608
Tu jeszcze trzeba patrzeć czy to DPD czy Allegro Delivery. Formalnie to dwie różne firmy kurierskie i każda ma własne zasady.
DPD.
@Tulimi
Jak to zwykły DPD (nie w ramach Allegro Delivery), to będzie ciężko. Pamiętaj, że DPD, Allegro DPD i Allegro Delivery DPD to nie jest to samo.
DPD i Allegro DPD to jednen przewoźnik
Allegro Delivery DPD to drugi przewoźnik
Dzień dobry, też nie jestem pewna, która DPD to dotyczy. Załączam informacje o jednej przesyłce, za którą naliczono opłatę 121 PLN.

@MiniHomeMart
Zdjęcia nie widać, dopóki moderacja nie zatwierdzi.
Ale jak nr przesyłki składa z ciągu cyfr z literą na końcu, to jest to DPD (na umowie własnej) lub Allegro DPD (na umowie Allegro). Natomiast jak nr przesyłki zaczyna się od litery A (drugą często jest D), to jest to Allegro Delivery DPD.
@pecela Wysyłam z Czech. To jest ciąg cyfr, bez liter
Allegro Výdejní místo DPD Pickup Polsko
13955123731487
@MiniHomeMart
To DPD lub Allegro DPD (kwestia na czyjej umowie). Tu formalnie mogą cię obciążyć, chyba że czeskie prawo pocztowe zabrania. DPD jest w Czechach operatorem pocztowym, więc podlega pod prawo pocztowe, a organem nadzorczym jest ČTÚ.
Ciebie jako nadawcę interesuje (od najważniejszego):
1. Regulamin dotyczący paczek (org. Parcel Post Regulations) (ma on pierwszeństwo nad ustawą i regulaminem przewoźnika w razie konfliktu, na podstawie art 10 Konstytucji Republiki Czeskiej).
2. Prawo pocztowe (czeska ustawa).
3. Rozporządzenie regulujące kwestie reklamacji (czeskie).
4. Regulamin Direct Parcel Distribution CZ s.r.o.
@Tulimi opłaty naliczamy na podstawie informacji od przewoźnika. Jeśli się z nimi nie zgadzasz lub chcesz dopytać, dlaczego przesyłki zostały uznane za niestandardowe, złóż proszę reklamację.
Możesz w tej sprawie skontaktować się z nami za pomocą formularza.
Chodzilo o prawidlowe paczki, biale, torebki pocztowe.
@Tulimi napisał(a):
Chodzilo o prawidlowe paczki, biale, torebki pocztowe.
@Tulimi Allegro DPD ma ustawione sortowanie wyłącznie po paczkach - sorter sprawdza dokładnie czy paczka jest prostokątna, więc nawet użycie kartonu i upchanie go z wybrzuszeniami jest traktowane za niestandard. Koperty w Allegro DPD to proszenie się o dopłaty.
Gdybym nie musiała, nie wybrałbym DPD. Od lat nie korzystamy z usług tego przewoźnika dla naszego sklepu internetowego!
Żaden inny przewoźnik tak nie robi. Korzystamy z niego tylko ze chcemy smarta, inaczej nie korzystałabym z niego.
Tulimi Ja zrezygnowałam z kuriera dpd bo obawiam się właśnie absurdalnych dopłat. Zostawiłam tylko dhl (który nawala z terminami, ale nie ma cyrku z dopłatami) żeby mieć smart. Został mi tylko problem z przesyłkami Allegro One odbieranymi przez dpd i wtedy każdą paczkę przed wysyłką nagrywam (mierzenie + waga)- jest to oczywiście absurd i strata czasu, ale wolę dmuchać na zimne. Poza tym od zawsze wiadomo, żeby unikać foliowania stretchem ponieważ to podobno nie przechodzi gładko na liniach w sortowniach i wiele firm traktuje wtedy paczkę jako problematyczną.
@actp-sklep Szkoda, że nie przeczytałem ostrzeżenia od Allegro dotyczącego folii stretch. Problem pojawia się jednak wyłącznie przy DPD Polska, więc wygląda to na błąd w ich systemie
Czy Tobie też kiedyś naliczono takie opłaty? Czy było ich dużo i jaki był wynik reklamacji? Mam wrażenie, że ostatnio wiele osób zostało obciążonych takimi opłatami. Być może jest też wielu innych, którzy jeszcze tego nie zauważyli albo po prostu jeszcze tu nie trafili.
Już pisałam, ale muszę złożyć reklamacje.
Wysyłamy również za pośrednictwem DPD na inne rynki i markeplace, znamy i szanujemy wymagania i nigdy nie było problemu, bez dodatkowych opłat.
@Tulimi Trzeba wybrać mniejsze zło . Ja osobiście zrezygnowałem ze Smarta właśnie dlatego by unikać dopłat za wysyłki w kopertach (grubo ponad 90% przesyłek tak wysyłamy).
Máme úplně stejný problém. Dnes nám bylo naúčtováno více než 20 objednávek z prosince, za každou z nich byl účtován příplatek za „nestandardní balík“ ve výši 121,14 PLN (149 PLN s DPH).
Jednalo se o malé standardní balíky, věci jako kávové kapsle a další drobné předměty. Nic, co by se ani vzdáleně neblížilo nestandardní zásilce.
Nejabsurdnější na tom je, že se tato obvinění objevují téměř 90 dní poté, bez jakéhokoli varování nebo vysvětlení.
Všechny tyto balíky byly odeslány těsně před Vánoci a kolem Silvestra, což je pro logistické společnosti zjevně nejchaotičtější období. Pokud se v tomto období v třídicích centrech stalo něco neobvyklého, nemělo by to být o měsíce později náhle vnucováno prodejcům jako náhodné přirážky.
V minulosti Allegro tvrdilo, že podobné náboje způsobovala černá fólie, ale my jsme ji přestali používat před měsíci. Náš způsob balení se od té doby nezměnil.
Problém je v tom, že nemůžeme jednoduše přestat používat DPD, protože je fakticky nezbytný pro program Smart.
Účtovat prodejcům poplatky za běžné balíky, jako je tento, až o několik měsíců později, je prostě nepřijatelné.
Mají dnes stejný problém i ostatní prodejci?
Přesně, DPD nejde zrušit, protože padne smart.
Objednávám si i soukromě z Polska i CZ a na 90% jsou to nepravidelné tvary (textil) a pochybuji, že všem takto doúčtují tyto poplatky. Asi chtěji znechutit některým prodejcům prodej.