Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
19 sierpnia 2022 Allegro naliczyło dodatkową opłatę za przesyłkę wysłaną w grudniu 2021 kurierem UPS -5,99zł UPS - opłaty dodatkowe
Numer nadania:
1Z8332YF6892491074
Nazwa usługi dodatkowej:
Dopłata do usługi Allegro Kurier UPS do paczki o wadze powyżej 10 do 20 kg (wagi rzeczywistej lub wymiarowej)
Kod:
UPS_N26_DOPLATA_10_20
Identyfikator zamówienia:
369fd421-63d9-11ec-a3dc-4725f68d2064Identyfikator kupującego:
2916142
Przewoźnik:
UPS
I dlatego ja się wystrzegam tych przesyłek. Na przesyłki kurierskie mam tylko InPost - od lat nie mam żadnych dopłat.
Mnie 22 zł naliczyli za nieprawidłowy typ adresu, (mieszkanie prywatne/firma) -tak jak bym miał wpływ na to co podaje klient Allegro w zamówieniu.
Jednakże po odwołaniu się, uznali reklacje, ale więcej nie zaoferuje, klientom kuriera UPS.
@ARAKOM, czy składałeś reklamację w sprawie tej opłaty?
No ręce opadają, jak mogłem złożyć reklamację, kiedy dowiedziałem się o dodatkowej opłacie 19 sierpnia 2022, a przesyłka była wysłana w grudniu 2021, na jakiej podstawie zostałem obciążony dodatkową opłatą? czy przewoźnik przedstawił jakiś dowód? dlaczego Allegro bezkrytycznie daje wiarę UPS, a nie mi, za Pani pośrednictwem składam reklamację w tej sprawie i żądam zwrotu 5,99 na moje konto w Allegro, pozdrawiam Andrzej ARAKOM
@ARAKOM ale 50 x 40 x 40 / 5000 daje 16 kg wagi gabarytowej więc wychodzi że jest oki 😄
Wg allegro opłaty do paczek Allegro DPD mogą być naliczone najpozniej 2 miesiące od nadania
Jak taki zapis ma sie do paczek ALLEGRO UPS ? Bo tutaj jest ponad pół roku
@Client:80340374 https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/4
d. Opłaty za Usługi i Usługi Dodatkowe zostaną doliczone do rachunku Sprzedającego w miesiącu, w którym nastąpiła ich realizacja lub w kolejnych miesiącach po realizacji tych usług, w zależności od terminu powzięcia przez Spółkę informacji o podstawie do naliczenia tych opłat.
@mr_oma czy możemy dostać konkretne informacje po jakim czasie od wysłania paczki mozna być spokojnym, że nie bedą doliczone do niej żadne opłaty dodatkowe ?
@Client:80340374 Rozumiem, że jest to niekomfortowa sytuacja. Naliczenie opłat w późniejszym terminie jest zgodne z naszym regulaminem. Przewoźnicy, z przyczyn technicznych, nie rozliczyli z nami płatności zaraz po zrealizowaniu dostawy. Niedawno otrzymaliśmy te informacje i dlatego opłaty zostały doliczone do rachunku. Jeśli nie zgadzasz się z opłatą, to możesz złożyć reklamację.
@ko_alka Zdajesz sobie sprawę ile osób na tym straciło? Mało sprzedawców śledzi to jakie kwoty im ktoś niesłusznie lub omyłkowo nalicza i o taki czymś sklep powinien być na bieżąco informowany a tak niezłe sumki przewoźnicy sobie przytulają zamiast to zgłaszać i oddawać. Te przyczyny techniczne to wyglądają też na celowe uśpienie sprzedawców aby im było trudniej wyłapać za co dostali dopłaty.
@ko_alka ile moze trwac maksymalnie ten "późniejszy termin" ? rok ? dwa ? trzydzieści lat ? Dzieci i wnuki bedą odbierać wezwania do zaplaty bo przewoznik sobie cos "przypomnial" ?
Prosze o konkrety
Zabezpieczam sie zdjeciami na wypadek naliczenia opłaty dodatkowej wiec chce wiedziec ile mam to archiwizowac
@Client:80340374 Przykro mi, ale nie jestem w stanie podać Ci konkretów, ponieważ nie ma ustalonego terminu. Wszystko zależy od tego, kiedy przewoźnik przekaże nam fakturę będącą podstawą do naliczenia opłat.
Dlaczego przy wypełnianiu Allegrowego formularza wysyłki, po podaniu gabarytów paczki u danego przewoźnika np. UPS nie jest wyliczona od razu kwota do zapłaty za przesyłkę? Jako jednoosobowa działalność gosp. mam prawa jak Konsument, a więc muszę przed zamówieniem usługi być poinformowany o całkowitym koszcie, co nie ma miejsca - w ogóle nie jestem informowany jaki jest koszt usługi. Dopiero post factum naliczana jest opłata za przesyłkę, a opłata dodatkowa jak w tym przypadku po ponad pół roku. Wg mojej wiedzy jest to działanie bezprawne. Proszę o ustosunkowanie się do tej kwestii. Pozdrawiam
@ko_alka chcesz powiedziec, że przewoźnik do usługi wykonanej w grudniu 2021 wystawil fakture w sierpniu ?
@Client:80340374 Z przyczyn technicznych przewoźnicy dopiero teraz mogli rozliczyć płatności.
Zgodnie z art. 106i ust. 1 ustawy o VAT fakturę należy wystawić nie później niż 15. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano dostawy towaru lub wykonano usługę. A więc kolejne bezprawne działanie?
Zadałem klika pytań, na które nie otrzymałem odpowiedzi, czy wg Regulaminów Allegro istnieje jakiś termin np. rok lub 2-4 lata lub więcej, aby otrzymać odpowiedź na zadane pytanie??
przyczyny techniczne nie mogą łamać prawa podatkowego w RP
czy mogę otrzymać odpowiedzi na zadane pytania, czy nie, proszę się określić.