anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Naliczymy opłatę 1 zł od każdej oferty, w której doszło do sprzedaży

accadia
#13 Ambasador#

@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Proszę o wyjaśnienie powyższej kwestii.

Jeśli w danej ofercie osoba X dokona zakupu - rozumiem, że zostanie naliczona dodatkowa opłata 1 zł.
Czy jeśli następnie osoba Y dokona zakupu w tej samej ofercie - również zostanie naliczona ta złotówka, czy dotyczy to wyłącznie pierwszego jakiegokolwiek zakupu w danej ofercie. 

oznacz moderatorów
546 ODPOWIEDZI 546

ajala12
#9 Pomysłodawca#

Czy nie można by dokonać racjonalnych wyłączeń od tej kolejnej opłaty (np. Kategoria "Kolekcje" albo np. aukcji od 1 zł)?

oznacz moderatorów

mazurkur439
#12 Orędownik#

Trzeba i wytarczyłoby podnieść minimalną cenę sprzedaży do 2 zł.

oznacz moderatorów

wam51
#9 Pomysłodawca#

To nic nie da.  Prowizja dla Allegro (nie licząc paskudnej prowizji od kosztów przesyłki) od sprzedanego przedmiotu za 1 zł i za 2 zł  jest taka sama

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Dział z antykami, kolekcjami to w dawnych czasach była siła Allegro, tych rzeczy nie kupi się w markecie, galerii czy sklepie za rogiem !! A tu pojawiło się miejsce, gdzie nagle z domu można kupić ...pamiętam radość z 15-17 lat temu mojego nieżyjącego już Taty ...

I co teraz tak zapomnieć o swoich historii, korzeniach ?? 😥

oznacz moderatorów

Tom249
#9 Pomysłodawca#

Nie jestem przedsiębiorcą , nie mam działalności a jedynie sprzedaje mój spadek po ojcu , więc abonamentu nie mogę wykupić  a mam ponad 500 pozycji 

i teraz jak sprzedam 10 przedmiotów  po 2 zł to mam zapłacić prowizje za wystawienie + 10 pln + prowizje od sprzedaży ?

Ludzie przecież to jest chore , 

Już nie mówię o tym że allegro będzie pobierać tą złotówkę ale dlaczego osoba taka jak ja nie może wykupić abonamentu 

Ewentualnie mogę założyć DG założyć konto, zawiesić DG i w opisie aukcji napisać że sprzedaje jako osoba prywatna co pewnie też będzie naruszeniem regulaminu . Jak to obejść ? Czy po prostu podnieść ceny czy zrobić komplety z drobnicy ?  Czy po prostu podnieść ceny o 1 zł ? 

A jeszcze jest temat sprzedaży do wyczerpania towaru. Np. mam 10 sztuk tego samego wystawiam np. po 40 pln i ok zapłacę nowy haracz oraz prowizję , ale taką samą ofertę mam jeszcze na innym portalu i załóżmy że sprzedam jedną sztukę a jako osoba prywatna nie mogę zmienić ilości sztuk w ofercie wystawionej przed 2 listopada .

To już po prostu jest kpina z ludzi i zmuszanie do sprzedaży tylko na allegro .

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Mam w tej kwestii trochę doświadczenia - komplety z drobnicy, to duża mniejsza szansa sprzedaży, poza wyjątkami, na wstępie trzeba dać niższą cenę bo to komplet, więc logiczne, a żeby mieć realną szansę sprzedaży to niestety mocno cenę obniżyć ...

A Pana sytuacja bardzo podobna do mojej, mam sporo kolekcji z dwóch dziedzin po zmarłym Tacie i za chwilę gdzie to wystawiać, żeby nie dopłacać do tego ? Tragedia to mało powiedziane !!

oznacz moderatorów

Avar-Parts
#9 Pomysłodawca#

ALLEGRO naliczy opłatę 1 zł od każdej oferty, w której doszło do sprzedaży. Czy to nie jest przesada z strony allegro ciągle szuka sposobów aby wyciągnąć jak najwięcej pieniędzy od sprzedawców. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Avar-Parts nooo.. .przesada , musisz przenieść ten koszt na klienta .. .proste .. prawda ??

oznacz moderatorów

Client:94057046
#14 Krzewiciel#

Albo to, albo kupujesz abonament za 49 złotych. Dla małych sprzedawców to z pewnością jest bolesne.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@Avar-Parts Ci co dużo sprzedają zapewne z przymusu wykupią ten abonament a reszta albo będzie płacić albo płakać . Allegro pokazuje wyraźnie kto nie jest mile widziany na ich platformie .

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Przesada ? NIE ! 

Duża przesada ? NIE !

Wielka PRZESADA ? NIE !

To WIELKA TRAGEDIA !! 

Mógłbym tu ze 200 linijek argumentów napisać !! Ale szkoda mi zdrowia ..

Zadam tylko jedno podstawowe pytanie, jakie od kilka lat coraz częściej mam w głowie:

DLACZEGO ALLEGRO TAK NIENAWIDZI PRYWATNYCH SPRZEDAWCÓW ? A także małych firm ? 

Czy w dzisiejszych, tak ciężkich czasach, chcecie ludzi dodatkowo dobić ? DLACZEGO ?

oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

A dajcie spokój, te 49zł za abonament to wolałbym przeznaczyć na gratisy dla klientów albo jakiś mini dodatek dla pracownika zamiast pchać do Allegro za coś, czego i tak nie wykorzystam.

Posiadałem kiedyś abonament na jednym sklepie, to z tych wszystkich bajerów i tak nie korzystałem, po prostu nie były w ogóle potrzebne, zero plusów z tego abonamentu, nic to nie dawało, w sprzedaży nie zrobiło to absolutnie żadnej różnicy. Jedynie co mi się podobało, to zmiana na kompaktowy widok w zamówieniach 🤣🤣🤣

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@rppf Zapewne jest to tzw "DECYZJA BIZNESOWA".

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Bo dla nich tylko HIPER zarobek się liczy !!

Żeby nie było ...zarabianie jest ok, zarabianie dużo jeszcze bardziej ...

Ale czy tylko kasa się liczy ?

Wiele lat temu widziałem wystąpienie chyba ówczesnego nowego prezesa Allegro ...było gdzieś w sieci, chyba nagrane z ukrycia, choć wyglądało dobrze ...

Po jego wysłuchaniu ...łzy mi się w oczach pojawiły ...była tam wizja jak zniszczyć wszystko co fajne, piękne, lubiane w Allegro, jak zapomnieć o historii, korzeniach ...

Ta wizja od kilku lat jest niestety realizowana i się spełnia ....

Brak słów ....

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@rppf Allegro, w sumie wielki sprzedawca jak i "właściciel wszystkich małych sprzedawców" dyktuje kto może i czym może handlować na swoim portalu . Mali są zbyteczni ,wpływają od nich drobne wpływy na które trzeba wystawiać masę faktur itp. Pozbywając się małych firm ich produkty będzie wystawiał ktoś większy i sprzedaż pozostanie na tym samym poziomie a obsługa dla allegro już będzie zajmować mniej czasu .

oznacz moderatorów

Kino_Paradiso
#8 Zapaleniec#

Mylisz się, mniejsza konkurencja = większe ceny, normalka, monopol. Kupowałem nowe książki na Allegro, to po ostatnich podwyżkach przestało się opłacać, gdzie indziej jest taniej, tak będzie z innymi towarami.

oznacz moderatorów

ALCkow
#13 Ambasador#

Wszystkie koszty i nowe opłaty przeniesiemy na klientów. Normalne. Raczej nikt nie pracuje społecznie (poza wyjątkami). Później dziwić się że jest wysoka inflacja w polsce.

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Odpowiem pół żartem, pół sero ...wystarczy zrezygnować z milionów na reklamy w telewizji, które u mnie ciśnienie podnoszą, bo jak słyszę słowo sklep w odniesieniu do Allegro, to już w głowie mam niszczące działania serwisu 😖 - a kupę dodatkowej kasy się znajdzie !! 

Bo Allegro jest tak nadal popularne, ma taki ogrom klientów i tak mocną pozycję, że reklama za nic mu nie jest potrzebna !! Chyba tylko po to, by wszystkich denerwować !!☹️

oznacz moderatorów

mazurkur439
#12 Orędownik#

Mi to tylko szkoda tego czasu jaki poświęciłem na wpisywanie i te całe zmaganie się z katalogiem, nie mogli wcześniej uprzedzić, że sprzedaż tu przestanie być opłacalna...

oznacz moderatorów