Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
20.11.2019 allegro usunęło mi 2 oferty z uwagi na zgłoszenie ponoć od posiadacza praw autorskich do marki.
Ostatnio zauważyłem że moja konkurencja wystawia ten sam produkt. Z racji że ta firma nie posiada praw autorskich do tego produktu zgłosiłem tą ofertę. Po licznych konsultacjach na facebooku i w tickecie otrzymałem informację że w takich przypadkach mogą zareagować jedynie w przypadku zgłoszenia producenta lub oficjalnego dystrybutora.
Wszystko rozumiem tylko teraz powstaje pytanie - czy mogę ponownie wystawić te 2 aukcje które zostały mi usunięte? Skoro konkurencja może to i ja mogę czyż nie? Tak chyba jest racjonalnie i zgodnie z prawem?
W przeciwnym wypadku będzie to stanowić naruszenie zasad uczciwej konkurencji i nierówne traktowanie przedsiębiorców na platformie allegro.
Prosiłbym adminów @msniezek @_HolaOla_ @cloudcloud o sprawdzenie ticketa 08533408 gdyż aktualnie jest to bardzo nieuczciwe i nierówne traktowanie przedsiębiorców gdzie jeden może a drugi nie. I to tylko dlatego że moje aukcje były wystawione wtedy kiedy właściciel praw monitorował allegro. Teraz nie monitoruje więc aukcja wisi. Cały czas to ta sama platforma i nie możecie traktować przedsiębiorców nierówno. Domagam się zgody na wystawienie tych 2 ofert ponownie lub zbanowanie oferty którą zgłaszam.
@dawal50 Źle kombinujesz. To nie Allegro się przyczepiło do Twoich ofert, a posiadacz praw autorskich. Miałeś pecha, że Cię namierzył. Ci, którzy wystawili później, mieli szczęście, że nie wpadli. Allegro nie jest ekspertem od marek i praw autorskich i nie usunie takich aukcji. Sam je zgłoś do właściciela marki, a oni wystąpią do Allegro.
@WREDZIA-W1 ja rozumiem że miałem pecha. Akceptuję usunięcie tych aukcji. Chodzi mi tylko o to, że powinienem móc wystawić ten produkt ponownie. Skoro konkurencja może to i ja mogę czyż nie? Miałem pecha, ale teraz nie mam i chyba mogę wystawić ponownie żeby móc egzekwować takie samo traktowanie jak konkurencji?
No chyba że ktoś wymyślił sobie że zgłoszenie jest przypięte do konta X a do Y nie? To może w pełni akceptowalnym rozwiązaniem byłoby wystawienie na innym koncie?
@dawal50 Nie, nie możesz ich wystawić ponownie i takiej zgody nie dostaniesz. Było zgłoszenie od właściciela marki i to jest święte. Jedyne co możesz zrobić to zgłosić mu aukcje, które łamią prawo. Właścicielowi praw, nie Allegro. Wtedy,po interwencji posiadacza praw, Allegro je usunie. Nie wcześniej.
@WREDZIA-W1 Moim zdaniem święte jest usuwanie wszystkich ofert związanych z tym produktem, a nie uczepienie się jednej aukcji, a pozostałych traktować jak święte krowy. Nie wiem skąd masz znajomość polityki świętości, ale nie wygląda to na uczciwe i równe traktowanie przedsiębiorców.
@dawal50 Ja wiem, że nie wygląda na uczciwe i zgadzam się generalnie z Tobą, ale wiem jakie mechanizmy tu rządzą i ich nie przeskoczysz.
@dawal50 A nie miałeś czasem taniej od tej drugiej oferty? A do tego np. taniej niż oficjalny sklep Allegro albo któryś ze strefy marek Allegro? Zauważyłem dziwną prawidłowość, mam w ofercie towar X, Y oraz Z od jednego producenta. Oferty wiszą kilka miesięcy i nikomu nie wadzą. Trafia się okazja i mam na hurtowni promocję na towar Z, cenę obniżam o 30%, jest jedną z najniższych. Niedługo potem oferta Z wylatuje z powodu naruszenia praw. X,Y, które są niezbyt atrakcyjne cenowe nie naruszają niczyich praw. Oferty praktycznie bliźniacze, ta sama seria produktowa. 😎
też czasami mam podobne wrażenie
U mnie było dokładnie to samo. Towar najwyższej jakości i usunięcie bo ktoś coś. Na **piiip**u mam to samo i tam nikt nic nie usuwa a to chyba ten sam eurobajzel? Najlepsze jest to (i tu dochodzimy do sedna sprawy), że jak wystawisz ponownie to tracisz wszystkie opinie o produkcie a tych super pozytywnych było mnóstwo. Allegro usuwa po prostu aukcje konkurencji i to jest całe logiczne wytłumaczenie sprawy. A zasłanianie się osobami trzecimi to całkiem śmieszne. Sprawa została zgłoszona do UKOiK. Problemem jest to, że all jest sędzią we własnej sprawie a uczciwość nie jest im znana. Są zaślepieni pazernością.
wy_pi_po_wa_li serwis na literę E a potem b itd
Racja a Allegro samo się utrzymuję z 70% nieoryginalnych rzeczy promują na pierwszych stronach takich co sprzedają tysiącami nawet dają im SUPER SPRZEDAWCÓW, a ty wystawisz coś podobnego jedną rzecz i nawet, że chcesz odsprzedać ro ci skasują i jeszcze konto zawieszą.