anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Negatyw za produkt nie będący częścią oferty

DogControl
#9 Pomysłodawca

Pokrótce sprzedajemy zapasowe pompki do fontann dla zwierząt. Klientka kupuje przedmiot, po otrzymaniu zamówienia zgłasza reklamacje. Domagając się od nas zestawu rurek do przyłączenia kupionej zapasowej pompki. Ponieważ pompki stosowane są w różnych modelach fontann, występują różne długości rurek, gumowych kominów, wężyków itd. sprzedawana jest bez akcesoriów przyłączeniowych, jest uniwersalna. Ponad tydzień tłumaczenie kupującej, stracone godziny pracy i bez skutku ona chce rurkę do przyłączenia pompki.

Reklamacja odrzucona, ponieważ klientka żąda części niebędącej przedmiotem sprzedaży. Nasze wielokrotne prośby o zwrot produktu lekceważyła (nie minęło 14 dni ), poprosiła Allegro o pomoc i co-otrzymuje zwrot wpłaty. Po czym wystawia nam negatywną opinię, oceniając produkt jako: Dostarczono produkt inny niż w zamówieniu, oraz w treści opinii nienadający się do fontanny. Opinia kompletnie nieprawdziwa zgłoszona do administracji. Allegro oczywiście klasycznie odrzuca prośbę o usuniecie komentarza. Wniosek z tego jest jeden, można żądać od kupującego rzeczy, która nie jest przedmiotem sprzedaży. Kupimy opony i zażądamy felg, bo na coś musimy je w końcu założyć, aby jeździć, po drodze wyciągniemy kasę od Allegro pozostawiając sobie produkt, a na koniec wystawimy sprzedającemu negatywny komentarz.

Sprzedawca pod groźbami najpierw obciążenia finansowego za zwrot przez Allegro, następnie negatywnego komentarza od klienta jest zmuszany do wysyłania klientowi rzeczy których nie ma w zestawie/ofercie? Czy to już nie jest absurdalna sytuacja?

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jest.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ej może ja kupię opony i dadzą mi autko xD  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Dziewczyny jak myślicie, mogę spróbować? 

A dzieciak zbiera na kompa, każę mu RAM sobie kupić i burzyć się o brak kompa w zestawie. Ale będzie oszczędność w rodzinnym budżecie xD

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@DogControl przykro mi, ale możemy ingerować w komentarze tylko jeśli naruszają nasze zasady. Nie jesteś zmuszany do wysyłania przedmiotów, których nie masz w ofercie. Przyznaliśmy kupującej rekomepnsatę, ale nie została ona dodana do Twojego rachunku, prawidłowo odrzuciłeś reklamację.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca

Chyba się nie rozumiemy? Owszem zwróciliście jej wpłatę, dokładnie za nieuzasadnione roszczenie dotyczące części niebędącej ofertą sprzedaży, macie wgląd w przebieg odrzucenia reklamacji. Dostarczony produkt był pełnowartościowy i zgodny z zawartą umową.

Tym samym utwierdziliście klientkę w swojej teorii, iż jej roszczenia były jak najbardziej zasadne. Klientka wystawiła nam negatywny komentarz, który kompletnie mija się z prawdą, a teraz wy umywacie ręce zasłaniając się zasadami.

oznacz moderatorów

k-kari
#10 Popularyzator

Niestety to, co opisujecie, to już codzienność. Sprzedajemy konkretny produkt, jasno opisany, bez dodatkowych akcesoriów, a mimo to coraz częściej klienci zgłaszają reklamacje, domagając się rzeczy, które nigdy nie były częścią oferty lub funkcji które urządzenie ma ma. 

Reklamacji jest coraz więcej i są coraz bardziej absurdalne: uszkodzenia z winy użytkownika ewidentne połamanie plastikowych elementów, rozładowane baterie, albo zgłoszenia typu „niezgodne z opisem” bez żadnych szczegółów. Klient nie odpowiada na pytania, mija 14 dni, reklamacja zostaje prawidłowo odrzucona, a Allegro i tak wypłaca z POK.

Co gorsza, pracownicy Allegro bardzo często próbują podważać decyzję sprzedawcy w sprawie reklamacji – sugerują inne rozstrzygnięcie, dopytują w kółko o to samo albo sprawiają wrażenie, jakby byli arbitrem, żadając dodatkowych dowodów. A przypominam: Allegro nie jest sądem ani biegłym i nie ma prawa narzucać sprzedawcy sposobu rozpatrzenia reklamacji, ani jej podważać. To, że wypłacają środki z własnego programu, jest wyłącznie ich decyzją i odpowiedzialnością.

Dlatego rada dla innych sprzedawców: na reklamacje zawsze odpowiadać terminowo (14 dni!), bardzo konkretnie i merytorycznie, punkt po punkcie. Jeśli reklamacja jest bezzasadna - jasno to napisać i ją odrzucić. Nawet jeśli Allegro później wypłaci pieniądze, w dokumentacji zostaje, że sprzedawca postąpił prawidłowo - nie mają wtedy prawa doliczyć wypłaty z POK do rachunku sprzedawcy.

Mam też wrażenie, że jedynym „językiem”, który Allegro rozumie, są pieniądze. Skoro serwis tak hojnie wypłaca rekompensaty z POK, to może jedyne wyjście to po prostu o tym głośno mówić - że z POK można korzystać praktycznie bez powodu i że Allegro niemal zawsze wypłaca środki. Im więcej takich wniosków i wypłat, tym większa szansa, że w końcu, z czysto finansowych powodów, ktoś zacznie się nad tym systemem zastanawiać i podejdzie do odszkodowań bardziej rzetelnie.

A negatywnymi komentarzami niestety nie ma się co specjalnie przejmować – Allegro rzadko je usuwa, nawet gdy są ewidentnie nieprawdziwe. Najlepiej spokojnie odpowiedzieć pod opinią i opisać przebieg sytuacji, żeby inni kupujący widzieli, jak było naprawdę. Na dziwnych i roszczeniowych klientów wpływu nie mamy.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@k-kari

Takiego odejdą. Co najwyżej podniosą opłaty i prowizje, aby kasa się zgadzała. 

oznacz moderatorów

k-kari
#10 Popularyzator

Prowizji nie da się podnosić w nieskończoność. Każda podwyżka to wyższe ceny na Allegro, a już teraz serwis należy do jednych z droższych.

Wystarczy się rozejrzeć – wiele rzeczy można dziś kupić taniej poza Allegro. Jeśli dalej będą dokładać koszty sprzedawcom, to sami będą klientów przyzwyczajać do kupowania gdzie jest taniej. Ją obecnie zawsze sprawdzam ceny poza Allegro, już powoli mam takie przyzwyczajenie, odchodzę od zakupów na Allegro, chodź sam na nim sprzedaję. Allegro jest za drogie, poza tym trudno coś znaleść, przez tą wyszukiwarkę. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Pogrzało was

totalnie

fajnie że nie obciążyliście nieboraka 

ale po ch….. zwracaliście pieniądze skoro sama przyznajesz że element za który zapłaciliście nie był częścią oferty

Sprawdź czy osoba decyzyjna w tej sprawie ma z powrotem dostęp do swoich leków!!!

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ale po choinkę zwracaliście pieniądze skoro sama przyznajesz że element za który zapłaciliście nie był częścią oferty

@Monika__L przecież to typowe działanie allegro nieopisane regulaminem,

serwis przystąpił do długu którego nie było

do tej pory allegro na gruncie swojego regulaminu i krajowych przepisów nie potrafi wyjaśnić czym jest pok

wielokrotnie pisałem tutaj, że pozaregulaminowe rozdawnictwo kasy wraz ze słownictwem używanym w dyskusjach utwierdza kupujących, że mają rację w reklamacjach

@DogControl za roszczenie kupującego serwis uznał jego niezrozumienie treści oferty i poziom jego rozumu oraz przykrość jaką sobie sprawił - inaczej nie można tego wytłumaczyć

oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca

Niepojęte jest dla nas jak można "gryźć rękę która karmi " 

Wielu kupujących traktuje zwrot z Allegro Protect nie jako polubowne rozwiązanie sporu, ale jako wygraną "walkę" ze sprzedawcą. Otrzymanie pieniędzy utwierdza ich w przekonaniu, że mieli 100% racji, co ośmiela ich do wystawienia surowej oceny. Czują się bezkarni, bo mają już i pieniądze, i towar, więc negatywny komentarz staje się dla nich ostatnim aktem dominacji, a sprzedajacy jest z gory na przegranej pozycji.

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik

DogControl  Niestety, tak to wygląda. Niezasadne, niezgodne z regulaminem wypłaty to codzienność na allegro, nawet firmom przy B2B (także Sp. z o.o.) potrafią wypłacać pieniądze, nie tylko z tytułu odrzuconej reklamacji, ale i odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, które im nie przysługuje. Walka z wiatrakami, szkoda czasu i nerwów. 
oznacz moderatorów

la_nika

@DogControl przykro mi, ale tak jak pisałam wcześniej nie możemy usunąć tego komentarza.
Skonsultowałam przyznanie rekompensaty kupującej z odpowiednim zespołem, decyzja została podjęta w poszanowaniu Twojej decyzji o odrzuceniu reklamacji oraz w trosce o satysfakcję kupującej. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca

Odpowiedz bardzo omijająca nasze pytanie o nieprawdziwy komentarz  dotyczący transakcji, a nie rekompensaty dla kupujacej.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To jest tak absurdalne, że aż ciężko to pojąć.

Kupująca składa reklamację kompletnie oderwaną od rzeczywistości - na brak czegoś co nie stanowiło w ogóle treści oferty i Allegro wypłaciło jej za to rekompensatę 🙈

A sprzedający buja się negatywem.

Normalnie żyć nie umierać na tym Allegro.

oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca

Ok, ale Allegro jest zobowiązane do zapewnienia, że opinie nie są wynikiem manipulacji. Zwrot z POK wpłynął na opinie kupującej i stał się narzędziem do "zemsty" przy braku winy sprzedawcy, opinia ta powinna zostać uznana za naruszająca zasady.
Automatyczny zwrot z POK został potraktowany przez kupującą jako "potwierdzenie winy" sprzedawcy.
Klientka otrzymała zwrot pieniędzy i mimo to wystawiła negatywną opinię .
Allegro odmawiajac jej usunięcia doprowadza do naruszenia dóbr osobistych sprzedawcy tym bardziej jesli jest ona szkalująca lub nieprawdziwa.

Cyt opinie:Dostarczono produkt inny niż w zamówieniu

" Dostarczono produkt , który do zastosowania wg tytułu aukcji się nie nadaje. Sprzedajacy chyba nie wie co sprzedaje. Sugerowałam aby zmienił tytuł, który wprowadza w błąd, ale nie wiem czy to odniosło jakiś skutek....

1.Dostarczono produkt zgodny z treścią oferty i umową sprzedaży.
2.Orginalny, sprawny i działajacy oraz spełniajacy swoje przeznaczenie.
Opinia ewidentnie zawiera treści nieprawdziwe i jest odwetem po tym jak zwróciliście jej wpłatę z POK za przedmiot nie będące ofertą sprzedaży. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca
oznacz moderatorów

k-kari
#10 Popularyzator

Kolejna akcja z POK, ręce opadają. Klient zgłasza reklamację na latarkę. Odpowiadamy normalnie, prosimy o odesłanie towaru, dokładnie tłumaczymy co i gdzie wysłać. Klient… nie odsyła nic. Zero kontaktu, zero współpracy.

W takiej sytuacji reklamacja została odrzucona, bo jak mamy potwierdzić wadę, skoro produktu nawet nie widzieliśmy? Wszystko jasno opisane w decyzji.

I co robi Allegro? Klient składa wniosek POK, wypełnia formularz i dostaje zwrot pieniędzy. Produktu nie oddał, wada niepotwierdzona, reklamacja odrzucona – a kasa i tak wraca do kupującego.

Dla mnie to już jest jakiś absurd. Klient może olać reklamację, nie odesłać towaru, zatrzymać go dla siebie i jeszcze dostać pieniądze. To nie jest żadna ochrona kupujących, tylko zachęta do kombinowania. Tak to zaczyna wyglądać z perspektywy sprzedawcy.

Naprawdę nie tak to powinno działać. Jeśli ktoś nie odsyła towaru do reklamacji, to temat powinien się kończyć. A obecnie wystarczy złożyć wniosek i pieniądze się pojawiają. To nie są pojedyncze historie, tylko codzienność na Allegro.

@la_nika  Ja dziś też, składam reklamacje do każdego zakupu na allegro, sprzedawcy ją odrzucą, proszę allegro o wypłatę z POK. Mam nadzieje ze ja także zostanę potraktowany jak inni kupujący. 

oznacz moderatorów

DogControl
#9 Pomysłodawca

To takie strzelanie sobie samemu w kolano, wiec niech oddają. Niestety z systemem nie wygramy, straciliśmy wiele h pracy przy ostatniej takiej sytuacji i tylko szkoda nerwów. Allegro samo się wykończy bo takich naciągaczy bedzie co raz wiecej. 

oznacz moderatorów

k-kari
#10 Popularyzator

Kolejny dzień, kolejna reklamacja do zakupu sprzed roku, brakuje elementu. 
Reklamacja odrzucona, w ciagu minuty zgłoszony wniosek POK. 
Już się rozeszło że allegro za darmo rozdaje pieniądze. 

oznacz moderatorów