Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, piszę w sprawie która zapewne znana jest większości sprzedających na tym portalu. Sprawa dotyczy licytacji a raczej osób licytujących które licytują a później nie kończą transakcji. Jeśli już tak się stanie i ktoś napisze że rezygnuje sprawa jest w miarę prosta bo można przedmiot wystawić ponownie i wystąpić o zwrot prowizji jednak są osoby które licytują i na tym się kończy. Przedmiot nie jest opłacany, nie ma żadnej wiadomości, po prostu cisza. Irytujące jest w tym momencie że ja jako sprzedający muszę czekać, blokować towar, tracić czas, tłumaczyć się i prosić o zwrot prowizji a kupujący po prostu olewa temat i robi to dalej. Dziś sytuacja pojawiła się ponownie i perfidność kupującego zmusiła mnie do wystawienia tego postu, pani napisała mi sms " rezygnuje z zakupu bo ktoś mnie przelicytował i kupiłam gdzie indziej"!!!
Czemu kupujący są też całkowicie chronieni w takich sytuacjach? Czemu za przeproszeniem robią sobie jaja ze sprzedających i nikt z władz allegro nie widzi problemu? To my sprzedający płacimy prowizje, ba nawet musimy płacić prowizje od wysyłki do której często dokładamy z własnej kieszeni!. A dalej to my sprzedający mamy tylko obowiązki i nikt z władz portalu nie chce nam pomóc...
@br. Wybacz, ale piszesz bzdury! Jak chciała kupić za 120,to po jakie licho wpisała 150? Powiem Ci kto podbija aukcje. Podbija wściekły przelicytowany, na zasadzie: przelicytowałeś mnie, to ja, w ramach zemsty, wyciągnę z ciebie twoje maximum.
@WREDZIA-W1 Nie piszę bzdur, wiem jak jest i Ty też to wiesz.
Jeżeli jest normalna licytacja, jest wielu licytujących, wtedy normalne jest że ktoś wygrywa. I powinien kupić a jeśli nie on to kolejny najwyżej licytujący.
Ale wiele razy spotkałem się z sytuacją że nikt nie chce kupić, więc ktoś, załóżmy że to ja daje jakąś cenę - na wszelki wypadek.
Nikt tego nie przebija, bo ten szmelc nikomu nie jest potrzebny, ale w ostatniej minucie jakaś dobra duszyczka podbija cenę, delikatnie, kilkakrotnie po 1 zł żeby sprawdzić i podbić.
Ja w takiej sytuacji nie kupię, po prostu dla zasady i nie ważne czy to ktoś złośliwy czy dobry duszek chce pomóc sprzedającemu.
A poza tym kupujący ma prawo zrezygnować zawsze i nie ma co drążyć tematu.
Pozdrawiam
Wygrywając licytację zawierasz umowę więc tak możesz odstąpić od umowy bez podawania przyczyny ale tak samo ja mam prawo żądać otrzymania zapłaty za towar bądź oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Dobrze że podaje się tu nazwy użytkownika, będę wiedział kogo nie należy traktować poważnie...
@br. Nie dość, że piszesz bzdury to jesteś kompletnie oderwany od aktualnej sprzedażowej rzeczywistości na allegro. Potwierdza to brak komentarzy u Ciebie na koncie.
Sprzedający zawiera wiążącą umowę z Kupującym. Kupujący może zrezygnować tylko jeśli jest konsumentem a Sprzedającym firma. Sprzedający nie ma żadnej możliwości sprzedać drugiemu licytantowi. Sprzedający nawet nie ma się jak skontaktować z pozostałymi licytantami. Dostaje dane tylko osoby która wygrała licytację.
I tym sposobem czyniąc takie popisy tak "na wszelki wypadek" jesteś już na mojej czarnej liście i bez pozdrowień.
@__RPM_ I tym sposobem czyniąc takie popisy tak "na wszelki wypadek" jesteś już na mojej czarnej liście i bez pozdrowień.
na połowie użytkowników AG jest 😄
To dobrze że jestem na czarnej liście.
Otóż ja jako kupujący nie mam czarnej listy, nie jestem również pamiętliwy i niezręcznie by było gdybym kiedyś kupił niechcący coś u co niektórych tutaj piszących.
Mam więc nadzieję że owa "czarna lista" w przyszłości do tego nie dopuści.
Pozdrawiam wszystkich, również tych niepozdrawiających 😲
@br. Ja wystawiam przedmioty w licytacjach. Być może słyszałeś o prowizji od sprzedaży którą można odzyskać w przypadku nie dokończonej sprzedaży. Lecz są jeszcze opłaty za wystawianie aukcji, która jest bez zwrotna. I całkiem spora za opłata za promowanie. Tak więc możesz narazić mnie na konkretne finansowe straty. Dodatkowo to strata czasu gdy trzeba wystawiać od nowa a jak wiadomo czas to też pieniądz.
Powyżej sam podkładasz się pisząc, że nie realizujesz wszystkich swych zakupów. Zgodnie z regulaminem:
"Oferty złożone przez Licytantów wiążą uczestników Licytacji, chyba że Sprzedający dokona ich odrzucenia. Odrzucenie oferty Licytanta może nastąpić wyłącznie przed zakończeniem Licytacji:
a. na prośbę Licytanta albo
b. gdy Sprzedający ma uzasadnione wątpliwości co do wiarygodności Licytanta albo..."
Tym samym zostałeś odrzucony już przed trwaniem licytacji.
@__RPM_ Szanowny sprzedawco, wypraszam sobie taki ton...
To nie ja się podkładam, to ty jako sprzedawca się podkładasz pisząc takie teksty. Cieszę się że nic więcej u ciebie nie kupię, wiem z doświadczenia że zawsze u konkurencji jest taniej, jest lepsza obsługa, etc...
Powinieneś jeszcze zrobić fotki podpadniętych kupujących i wywiesić fotki na swojej tablicy ogłoszeń, zupełnie tak jak w filmie Stanisława Barei. "Tych klientów nie obsługujemy".
Powrót do przeszłości marzy się co?
@br. I po raz kolejny się mylisz. Sprzedający w Kolekcjach nie mają takiej konkurencji do której możesz pobiec. Nie sprzedaje się masówki. Tamtejsi Sprzedawcy blokują nie uczciwych kupujących którzy uwalają licytacje. Sprawdzone info.
I kolejny raz muszę wyprowadzić Ciebie z błędu. Tutaj na forum nie masz żadnej mocy sprawczej aby pisać innym użytkownikom co mieliby napisać. Swe marzenia możesz wypowiadać do woli. Pozostaną one nie spełnione.
Życzę Tobie abyś dalej marzył, że nikt nie pociągnie Ciebie do odpowiedzialności za nie wywiązanie się z umów i realnie poniesione straty.
O jakich fotkach bredzisz? Tu nie ma tablicy ogłoszeń. Ja nie mam Twojego zdjęcia.
P.S. Czarna lista nie zawiera danych osobowych więc danych osobowych nie przechowuję a Twój login którego nie mogę powiązać z imieniem i nazwiskiem. Wiele osób ma zapewne takie same inicjały, przyznasz.
@__RPM_ Co znowu nie tak ??? Brałeś coś??
1. Nie interesuje mnie jaką konkurencję mają sprzedawcy w Kolekcjach czy gdzie indziej.
2. Nie usiłuję mieć jakiejkolwiek mocy sprawczej. To chyba swoich marzeniach piszesz
3. Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek nie wywiązał się z zawartej umowy. Chyba o sobie piszesz
4. Zacytowałem scenę z filmu MIŚ Stanisława Barei. Nigdy nie oglądałeś? Rozumiem nie chodzisz do kina, albo nie jesteś stąd.
Życzę aby poprawiło ci się w interesach bo jeśli z kupującymi prowadzisz takie dysputy to raczej kiepsko widzę twój biznes.
@br., MIŚ Stanisława Barei. Nigdy nie oglądałeś?
pokolenia 89+ nie oglądają takich filmów, zwykle, ja np nie oglądałem 🙂
jedyne co to Poniedziałku Lubię Nie 😛
ALE PAN TU NIE STAŁ! 😄
@konto zamknięte
Zajrzyj do tego tematu >KLIK< , to się dowiesz, ile jest warta czarna lista.
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
@Client:79179573 Czytałem😑
No cóż, są różni ludzie. Mają odchylenia od normy zarówno niektórzy sprzedający jak i niektórzy kupujący co widać na załączonym przykładzie.
Ale to ma jakąś przyczynę, może to żle obsłużony albo oszukany kiedyś klient, a może po prostu konkurencja.
Ciekaw jestem jakie umocowanie prawne ma ta "czarna lista"? Przecież gromadzenie danych osobowych innych osób jest prawnie niedozwolone.
Ale to osobny temat.
Pozdrawiam
Czarna lista to relikt z czasów, kiedy w Allegro można było mieć tylko jedno konto. Jej legalność zawsze była wątpliwa, a obecnie nie ma żadnego sensu. Utrzymują to tylko po to, żeby sprzedawcy-frustraci mogli jakoś podreperować swoje nadszarpnięte ego.
CL ma też inną fajną funkcjonalność 🙂
Jak jakiś sprzedający jest beznadziejny, to prosisz go o dodanie siebie, jako kupującego, do jego CL. Masz pewność, że za jakiś czas nic więcej tam nie kupisz. Działa!
@gpz500 Świetny sposób 😁
Tylko obawiam się, nie każdy sprzedawca, zwłaszcza ten beznadziejny, ma dostatecznie wysoki IQ żeby załapał o co biega.
Pozdrawiam
@br. - to prawda, dla większości jest o czarna magia.
Ale 2 razy poprosiłem i dwa razy dostałem potwierdzenie. Pierwszy to potentat na Allegro w sprzedaży płyt CD i DVD, ma siedzibę w Koninie. Drugiego nie pamiętam. I nie mam czego żałować...
"Hurr durr! Witaj na mojej CL!"
Skisłem. xD
@WREDZIA-W1: "Powiem Ci kto podbija aukcje. Podbija wściekły przelicytowany..."
Podbijają też przyjaciele z Cafe, jeśli się ich o to poprosi przez priv. Niektórym nawet usuwano z tego powodu aukcje i udzielano ostrzeżeń, prawda WREDZIU?
@Client:79179573 Mylisz się, albo celowo, albo nic nie wiesz, albo nie pamiętasz. Zapytaj Romki to ci przypomni jak było i co to było 🙂