Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
A cóż to za cuda: Nie mam żadnych przedmiotów wystawionych po 1 listopada 2022, a Allegro nalicza nowe prowizje razem z opłatą 1,- zł. Właśnie sprzedałam książkę za 2,00 zł, a prowizję mi naliczyli 2,40 zł - czyli dopłaciłam do całej operacji i to sporo. A wyraźnie czytałam w ogłoszeniu, które wydało Allegro kilka dni temu, że "zmiana nie dotyczy ofert wystawionych na koncie zwykłym przed 2 listopada 2022." Miałam właśnie zamiar likwidować moją działalność na Allegro, ale nie myślałam, że trzeba się aż tak spieszyć!
Nie sprzedaję na allegro ale mam mega jazdę ze zwrotami towaru ktory kupuję. Muszę prowadzić odpowiednie statystyki bo duza czesc sprzedawcow nie oddaje kasy w terminie i jeszcze jest mocno zbulwersowana jak zakladam spór 30 dni od daty odebrania paczki przez handlarza.
Sam pan widzisz co się dzieje. Ktoś chce sprzedać za parę groszy (dokładnie 2,00 zł) książkę, której nie potrzebuje, a może inni jej szukają. Chciałby chociaż na piwo zarobić. A tu nie dość że nic nie zarobił, musi dopłacić 40 groszy. A co tu mówić jak jeszcze ktoś odda książkę i zażąda zwrotu kasy. Jakiej kasy, ja mam stratę. Nie warto w tym kraju dzielić się dobrymi książkami, lepiej wyrzucić je na śmietnik. Tak będę robić.
@Borsuk_100 już wyjaśniam - przy sprzedaży w zamówieniu nr 55866923-5aa1-11ed-aeb0-29b71a4de8af nie została pobrana opłata utrzymaniowa, tylko prowizja od sprzedaży.
Wyniosła ona 2,40 zł, ponieważ prowizja pobierana jest od ceny sprzedaży oraz kosztów dostawy, która w tym wypadku wyniosła 14 zł. W tej kategorii dla produktów ze stanem innym, niż nowy prowizja wynosi 15%, 15 % z 16 zł to 2,40 zł, dlatego taka prowizja została naliczona. Koszt prowizji możesz sprawdzić w Regulaminie Allegro.
@la_nika To jaka jest obecnie prowizja w kategorii" Desing i antyki -srebra " bo już nie nadążam a chciałbym wiedzieć czy warto jeszcze coś wystawiać.
@kolekcjoner608 w kategorii Allegro > Kolekcje i sztuka > Design i Antyki > Srebra jest pobierana opłata początkowa - 0,1% ceny początkowej, ale nie mniej niż 0,05 zł. Maksymalnie 2,5 zł/10 dni.
Natomiast prowizja od sprzedaży (nie licząc prowizji od kosztów dostawy) wynosi 10 %, minimum 0,50 zł i nie więcej niż 250 zł.
To normalne? Może jakaś refleksja?
Pobieranie prowizji za koszt wysyłki - to jest nieuczciwość. Ja nie zarabiam ani grosza na kosztach wysyłki, bo stosuję ceny dyktowane przez Pocztę Polską, albo inpost. W przytaczanej wyżej sprawie kupujący wybrał paczkę pocztową, a NAJNIŻSZA (sic!) obecnie cena paczki to 14,00 zł i tyle zapłacił kupujący. Ja nie decyduję o cenie przesyłek. Jeśli Allegro chce pobierać prowizję od ceny przesyłki to powinien ją pobrać od przewoźnika, a nie od sprzedawcy, który nie może przecież wysłać książki za darmo, bo musiałby za każdym razem dokładać do transakcji i to dużo dokładać.
Prowizja od kosztu przesyłki została wprowadzona chyba w 2020 roku !! Do przesyłek Smart też przecież dopłacasz, mimo że na nich nie zarabiasz i to coraz więcej ..... takie uroki Allegro.