Szukam informacji co w przypadku sprzedawcy który sprzedaje na Allegro produkty zakupione u polskiego dystrybutora czyli nie wprowadzamy jako pierwsi na rynek w kraju produktów w opakowaniu lub samo opakowanie.
Z tego widzę to Czechy mają utrzymać system zwolnień:
@euromix-pl to dosyć ciekawa informacja, bo z tego co było na webinarze nic takiego nie wynikało. Ponoć wszystko miało być ujednolicone i te limity miały być zniesione. Czyli od pierwszej paczki rejestrujemy się w czeskim systemie. A to niemały niestety koszt i mało komu będzie się to opłacało. Ale może poszli po rozum do głowy i coś tam zmienili. Czekamy na stanowisko allegro.
Również się podpinam. Przeliczyłem, że wartość wysłanych w całym 2025 przesyłek do Czech wyniosła 68 744 CZK, 136 kartonów o wadze 500g co daje 68kg.
Raczej w tym roku sprzedaż spadła, a co za tym idzie nie wygeneruje prawdopodobnie obrotu 25mln i 300kg opakowań.
Wydaje mi się, że i tak trzeba będzie przeprowadzić proces rejestracji i opłacić przedstawiciela - jedynie zostaną utrzymane ulgi wewnętrzne, więc jeśli nie przekroczy się 300 kg to nie będzie trzeba wnosić opłaty recyklingowej.
Circular-Pro ~ ok. 140 EUR
EKO-Kom rejestracja: 1600 CZK
Podobno dodatkowo jakieś tłumaczenia i elektroniczny podpis jako dodatkowe koszty (tzw. ukryte - zazwyczaj niewymieniane nigdzie w tekstach).
@la_nika
@euromix-pl W przytoczonym przez Ciebie artykule wyraźnie jest napisane że :
Kto musi zarejestrować się w systemie EPR dla opakowań w Czechach
Każdy podmiot, który po raz pierwszy wprowadza opakowanie na rynek czeski, musi spełnić te wymogi, w tym: Producenci/firmy pakujące z siedzibą w Czechach Importerzy/dystrybutorzy sprowadzający towary pakowane z zagranicy
Sprzedawcy e-commerce bez siedziby w Czechach (muszą działać za pośrednictwem upoważnionego przedstawiciela
Wynika z tego że nawet jeśli sprzedawca z Allegro nie przekracza ilości wprowadzanych opakowań to i tak musi się zarejestrować w czeskim systemie ........ Dobrze by było aby Allegro jasno określiło czy trzeba czy nie trzeba się rejestrować w Czechach.......
@euromix-pl plus obligatoryjnie przedstawiciel na czeski rynek. to się nie kalkuluje, bo wychodzi na dzień dobry ok 2000-2500zł i to bez opłat za wprowadzone opakowania. dodatkowo tam są sprawozdania co kwartał, a nie raz do roku. Możemy podziękować UE, że zamiast wszystko ujednolicić zrobiła sobie jaja i wszędzie każe uzyskiwać osobne numery, opłacać opłaty i przedstawicieli. Chory system.
Generalnie rozwiązaniem byłoby tzw. "paszportowanie" takiej ustawy, uzyskanie licencji w jednym kraju (opłacenie zobowiązań) i następnie przesłanie rejestracji do innych państw UE, tylko to są czcze sposoby rozwiązań, ponieważ wtedy wystarczyłoby BDO w PL.
System mógłby działać na zasadzie OSS - płacisz w kraju nadania, urząd przekazuje do kraju odbiorcy - tylko po co 😉
@la_nika - wiemy, że były webinary, ale liczymy na jednoznaczne określenie - jak ostatecznie ma to działać.
Allegro odpowie, że nie może udzielać porad prawnych...
Pewnie tak, bo cała ta zmiana i pytania o nią oraz jakiekolwiek konwersacje np. na czacie kończą się taką odpowiedzią 😉
@la_nika
@euromix-pl allegro samo nie wie jak to ma działać, na webinarze wypowiadali się głównie zewnętrzni eksperci, którzy reklamowali swoje usługi jako pośrednicy w kwestiach BDO. O zagranicznych rynkach praktycznie nie było mowy, więc dla mnie taki webinar jest mało warty.
@euromix-pl oczywiście jako Allegro nie udzielamy porad prawnych, więc najlepiej będzie skonsultować to z odpowiednim urzędem, natomiast potwierdzam, że jeśli w danym roku kalendarzowym wprowadzasz na rynek czeski opakowania, które ważą łącznie mniej niż 300 kg, a Twój roczny obrót jest mniejszy niż 25 mln CZK (przy obliczaniu rocznego obrotu weź pod uwagę wszystkie rynki, na których prowadzisz sprzedaż), nie dotyczą Cię obowiązki dotyczące:
- zagwarantowania możliwości zwrotu opakowań klientom,
- recyklingu wprowadzonych na rynek opakowań,
- wpisania na Listę Podmiotów.
Dopytuję o oświadczenie oraz rejestr wagi, o których napisałeś w swojej wiadomości, wrócę z informacjami, gdy otrzymam odpowiedź.
I to samo ma obowiązywać po 12.08.2026? - tzn. zwolnienie, jeżeli nie wprowadzamy powyżej 300 kg?
Czekamy na szczegóły co do pozostałych informacji.
@la_nika
Czy jest szansa na otrzymanie konstruktywnej i wiążącej odpowiedzi przed 12.08.2026?
Bo nie bardzo aktualnie wiemy czy mamy rezygnować ze sprzedaży cross-border przez Allegro czy nie...
@la_nika
Na pomoc Allegro nie licz. Zebrałem informacje użyteczne dla drobnych sprzedawców i się nimi mogę podzielić. Źródło: bezpośrednio ze stron internetowych firm eko-kom i Natur-pack. Węgry pominąłem ze względu na rezygnację z tego rynku pobrań dla zabawy oraz rygorystyczne przepisy związane z tematem.
EPR Czechy
Brak siedziby w kraju - Konieczny Autoryzowany przedstawiciel EKO-KOM, roczna opłata 1600 CZK (280 zł), wewnętrzny audyt masy opakowań, nie potrzeba raportów, limit 300 kg rocznie.
EPR Słowacja
Brak siedziby w kraju - Autoryzowany przedstawiciel Natur-pack, kwartalna opłata min. 25 €, audyt masy opakowań, raportowanie co kwartał, limit 100 kg rocznie.
Oczywiście nie biorę odpowiedzialności prawnej za informacje;)
@euromix-pl gdy tylko trzymam odpowiedź w tej sprawie, wrócę tutaj. Wiem, że trochę to trwa i przepraszam, że musicie czekać, ale robię co w mojej mocy, żeby móc przekzać Wam pełną, konstruktywną odpowiedź. Odpowiadając na Twoje, chyba retoryczne pytanie, tak zamierzam wrócić z odpowiedzią przed 12 sierpnia.
@euromix-pl tak to powinno wyglądać, masz nr BDO w Polsce i np. wysyłasz przesyłki do innych krajów. Prowadzisz sobie własną ewidencję i wykazujesz w niej ile i gdzie wysłano. Potem wyliczasz opłaty i przelewasz na konto krajowe, a ktoś centralnie to rozdziela na poszczególne destynacje. proste, ale unijni urzędnicy nie po to biorą pensje, żeby nam coś ułatwiać.