Szukam informacji co w przypadku sprzedawcy który sprzedaje na Allegro produkty zakupione u polskiego dystrybutora czyli nie wprowadzamy jako pierwsi na rynek w kraju produktów w opakowaniu lub samo opakowanie.
OK. Pytam, bo znalazłem i podałem tu informacje o Czechach i Słowacji, które tego nie potwierdzają.
Z tego co widzimy to również koleżanka ( @la_nika ) konsultuje to już drugi tydzień i nie uzyskała żadnej odpowiedzi.
Nadal nie ma jednoznacznych wytycznych, pomimo webinarów, artykułów i wielu wątków dotyczących tego samego na forum.
Prosicie o dostosowanie się do przepisów, a sami nie potraficie jednoznacznie ich zinterpretować aby sprzedawcy mogli się do nich dopasować i podjąć odpowiednie kroki.
Dla większości sprzedaż cross border na rynki, które Allegro rozwija i nazywa rynkami z potencjałem może zostać po prostu ucięta, ponieważ stanie się nieopłacalna.
Także "konsultujcie" Państwo dalej 🙂
@N_Nitka28
@euromix-pl Przepraszam za to, że wciąż nie mamy dla Was odpowiedzi. Zdajemy sobie sprawę, że są to bardzo ważne kwestie dla prowadzenia Waszych biznesów, dlatego zależy Wam na jak najszybszym uzyskaniu konkretnych informacji. Cały czas monitorujemy ten temat i gdy tylko otrzymamy oficjalne dane, od razu przekażemy je w tym wątku. Dziękuję za Waszą cierpliwość i wyrozumiałość.
Rozumiem, że nie otrzymamy odpowiedzi jednoznacznej przed 12.08, nikt nie będzie czekał do ostatniego dnia.
Cóż, pozostaje wycofanie ofert z rynków SK, CZ.
@_HolaOla_ @la_nika @N_Nitka28
@euromix-pl przykro mi, ale my również wciąż czekamy. Na ten moment nie mamy dla Was nowych informacji w tym temacie.
@euromix-pl tak to powinno wyglądać, masz nr BDO w Polsce i np. wysyłasz przesyłki do innych krajów. Prowadzisz sobie własną ewidencję i wykazujesz w niej ile i gdzie wysłano. Potem wyliczasz opłaty i przelewasz na konto krajowe, a ktoś centralnie to rozdziela na poszczególne destynacje. proste, ale unijni urzędnicy nie po to biorą pensje, żeby nam coś ułatwiać.