Dzień Dobry. Jestem producentem wyrobu sprzedawanego na allegro i zwracam szczególną uwagę na opinie produktu wystawione przez kupujących. System jest ten bardzo niewiarygodny , ponieważ osoba która wystawia negatywną opinie bardzo zaniża średnią produktu. Przykładowo jeżeli produkt ma 4,60 i zostaje dodana pozytywna opinia ocena wzrasta do 4,80. Natomiast jeżeli kupujący doda negatywną opinię spada ona do 4,50. Jest to dziwny sposób oceny produktu. Powinna być taka sama punktacja produktu. Aby uzyskać taką samą ocenę potrzeba aż 5 pozytywnych opinii żeby powrócić do poprzedniej oceny. W moim przypadku wykorzystuję ten mechanizm firma która sprzedaję podobny produkt i zaniża w ten sposób ocenę mojego produktu. Wystarczy że złoży fikcyjne 5 zamówień i jest w stanie obniżyć szybko średnią produktu. Natomiast żeby odbudować na ten sam poziom potrzeba aż 25 ocen. Proszę o wyjaśnienie kwestii oceny produktu.
@higropol Ocena jest wyliczana na zasadzie średniej arytmetycznej i działa poprawnie. Mechanizm nie przyznaje konkretnej liczby "punktów" za pozytywną i nie odejmuje za negatywną, tylko dodaje wszystkie oceny i dzieli je przez liczbę dodanych ocen.
Dziękuję za odpowiedź. Nie mogę jednak zgodzić się ze stwierdzeniem, że mechanizm średniej arytmetycznej w obecnym kształcie działa "poprawnie" w kontekście ochrony partnerów biznesowych Allegro.
Poniżej przedstawiam twarde wyliczenia oraz argumenty dowodzące, że system ten skrajnie faworyzuje oceny negatywne i ułatwia niszczenie renomy produktów przez nieuczciwą konkurencję.
Matematyczny dowód na asymetrię ocen
System oparty na zwykłej średniej faktycznie działa tak, że jedna negatywna ocena ma gigantyczną siłę niszczącą w porównaniu do oceny pozytywnej.
Szczegółowa weryfikacja liczb (krok po kroku):
Załóżmy, że mój produkt ma 40 ocen, które dają średnią 4,60. Oznacza to, że suma wszystkich punktów (gwiazdek) wynosi 184 bo 40x4,60 = 184
Wniosek: Jedna ocena negatywna (1/5) ma 9-krotnie większą siłę rażenia niż jedna ocena pozytywna (5/5). Aby odrobić straty po zaledwie jednym złośliwym uderzeniu konkurencji, potrzeba aż 9 ocen maksymalnych. Przy 5 fikcyjnych zakupach i 5 "jedynkach", odzyskanie pozycji wymaga blisko 50 pozytywnych opinii. Nazywanie tego algorytmu "sprawiedliwym" jest krzywdzące .
Luki systemowe generujące nadużycia
Obecny kształt platformy tworzy idealne warunki do bezkarnego zaniżania ocen przez nieuczciwe podmioty:
Propozycja zmian w systemie
Aby system był rzetelny, możliwość oceniania produktu powinna zostać zablokowana do momentu, w którym klient faktycznie decyduje się na zatrzymanie towaru.
Ocena produktu powinna być możliwa do wystawienia dopiero po upływie 14 dni od zakupu – czyli po wygaśnięciu ustawowego czasu na zwrot bez podania przyczyny. Jeśli klient oddaje produkt i odzyskuje pieniądze, jego opinia o produkcie nie powinna wpływać na ogólną kartę produktu na Allegro, gdyż transakcja została anulowana.
W związku z powyższym oczekuję ponownej, głębszej analizy mojego zgłoszenia
@higropol Jeśli uważasz, że system ocen powinien zostać zmieniony, zachęcam do zamieszczenia sugestii na tym forum, które powstało, by umożliwić Wam dzielenie się swoimi pomysłami. Po zgłoszeniu są one analizowane i oceniane. Zamieszczenie pomysłu na wskazanym forum zwiększa szanse na to, by proponowane rozwiązanie zostało wdrożone.