Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, Klientka złożyła zamówienie, wybrała metodę dostawy Kurier DPD. Niestety odmówiła przyjęcia paczki, więc jutro do mnie zapewne wróci. Wtedy też DPD naliczy mi opłatę 14,99. Moje pytanie brzmi:
Czy mam prawo w takiej sytuacji pomniejszyć zwrot środków o te 14,99?
Będę wdzięczny za pomoc.
Tak. Pomniejszasz o kwotę kosztu zwrotu przesyłki do Ciebie.
Co w przypadku, gdy kupująca odstąpi od umowy?
@991221 a to od klienta otrzymałeś taką informacje czy tylko odczytałeś ze statusu paczki, że odmowa?
Sprawdziłem po statusie paczki.
@991221 Nic to nie zmienia. Nadal koszt powrotu nieodebranej paczki spoczywa na niej. Pod warunkiem, że rzeczywiście odmówiła odbioru tej paczki a nie było tak, że kurierowi się nie chciało jechać i wklepał odmowę przyjęcia.
Dziękuję
@991221 Niewykonanie umowy przez kupującego - nie oddajesz ani kosztu wysyłki, ani kosztu odsyłki towaru.
Nieodebranie przesyłki przez klienta, nie jest tożsame z odstępem przez niego od umowy, towar nadal jest jego własnością.
Dopóki klient nie odstąpi od umowy, nie masz podstaw do zwrotu środków za zamówienie. Ewentualnie możesz wyznaczyć dodatkowy termin na odbiór przez klienta (może on np opłacić ponowną wysyłkę lub przysłać swojego kuriera) i po jego upływie anulować umowę sprzedaży.
Tak, wiem. Zawsze gdy klient nie odbiera przesyłki, to najpierw w wiadomości wyznaczam termin. Termin w którym kupujący ma opłacić ponowną wysyłkę lub odstąpić od umowy. Jednak zawsze były to dostawy Delivery lub inpost. Teraz jest to DPD kurier, więc naliczona zostanie opłata 14,99. Dlatego pytam czy mam prawo (nawet po odstąpieniu od umowy) odjąć tę kwotę.
@991221 Cześć! Z informacji, które podałeś, nie wynika czy klient formalnie odstąpił od umowy.
Jeżeli tak, i zakup był w ramach Smart!, to zgodnie z warunkami programu klient nie pokrywa kosztów zwrotu. Natomiast, jeżeli nie korzystał ze Smart! to pokrywa koszty zwrotu zgodnie z art. 34 ust.2 Ustawy o prawach konsumenta.
W przypadku gdy klient nie odstąpił formalnie od umowy, to powinieneś skontaktować się z nim, żeby ustalić, czy chciałby formalnie odstąpić od umowy, z jakich przyczyn nie mógł odebrać towaru i czy jest zainteresowany ponowną wysyłką.
Klientka nie odstąpiła od umowy, tylko odmówiła przyjęcia paczki. Napisałem do niej wiadomość. Czekam na odpowiedź.
@N_Nitka28 Wprowadzasz w błąd. Niezależnie od tego czy to był Smart czy nie DPD nalicza opłatę za zwrot NIEODEBRANEJ paczki - 14,99 zł. I ten koszt pokrywa kupujący niezależnie od tego czy przesyłka była w ramach Smart czy nie. Kupujący nie wywiązał się z umowy nie odbierając paczki.