anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oskarżenie o sprzedaż podróbek - ocena sprzedawcy a ocena przedmiotu

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

Proszę o wyjaśnienie pewnej kwestii. 

w lipcu dostałam 2 negatywne komentarze oskarżające mnie o sprzedaż podróbek - oczywiście produkty są oryginalne, kupujący dostali wezwania przedsadowe na które nie zareagowali i w tej chwili prawnik pisze pozwy, które zostaną złożone jeszcze w tym tygodniu. 

jedna z kupujących poza wystawieniem mi negatywa napisała także opinie o produkcie - ze to podróbka. Ponieważ produkt nadal mam w sprzedaży a te ocenę widział każdy potencjalny kupujący to zgłosiłam ja do usunięcia i UwAGA - została usunięta. Produkt miał 2 opinie o tym ze jest podróbka (jeden zakup u mnie, drugi u innego sprzedawcy) - oba zgłosiłam, oba usunięte. Skoro można usunąć opinie produktu to dlaczego ja muszę iść do sądu żeby wywalczyć usunięcie kłamliwych komentarzy? Zwłaszcza ze to są naprawdę oczywiste przypadki - jedna kupująca kupiła tusz do rzęs, kartonik został uszkodzony w transporcie (tylko kartonik) wiec dla niej to już dowód ze tusz jest podróbka. Druga kupiła próbki perfum i twierdzi, ze to podróbka bo ona używa tych perfum od 7 lat. I nie dociera do niej ze to nowa wersja wydana w tym roku. 

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Oceniając produkt opinia kierowana jest do wszystkich podobnych produktów w katalogu (również tych z Oficjalnego Sklepu Allegro) a ocena sprzedawcy jest tylko subiektywną opinią kupującego nie szkodzącą nikomu innemu . Jak masz pewność co do produktu to w sądzie powinni to uznać za pomówienie i koszty spadną na klienta . Mając wyrok allegro zapewne będzie w stanie usunąć opinie ,bo ekspertów od rozpoznawania oryginalności to mogą nie mieć.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 oni maja ekspretow od tuszowania rzeczywistosci

Lapanka z ulicy na umowe zlecenie i klep kopiuj wklep ekspercie od reklamacji prawa konsumenckiego i pocztowego

Patrzac obiektywnie

Ap wyplacane z tylka na przekrety hurtem

Onebox porazka transportowa po nascie postow dziennie pt gdzie moja paczka

W dyskusjach co kto rozpatruje to z innej litanii i kazdy klepie takie kocopoly ze szok

Wmuszanie swojego dziadboxa na sile pod smarta uokik powinien sie przyjrzec

Wrozkowe terminy dostawy z algorytmow allegro pt przesylka teleportacyjna 

Dopuszczanie komentarzy kupujacych bedacych jawnymi pomowieniami 

Dopuszczanie obrazania publicznie sprzedawcy w dyskusjach 

Regulamin wykluczajacy odpowiedzialnosc za wszystko

Etc etc 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@kolekcjoner608 Ale opinie od miesiąca „wiszą” i obniżają mi jakość sprzedaży. Czy po wyroku Allegro mi to jakoś zrekompensuje? Oczywiście to ostatnie to była ironia 😉 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Po wyroku ja bym im pozwem przywalił za pozwalanie na umieszczanie szkalujących opini na serwisie mimo zgłoszeń i proszenia się o ściągnięcie

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Health___Beauty tak naprawdę pozew powinien zostać skierowany przeciw allegro a nie kupującemu. To na stronie allegro widnieje ta opinia i Oni są jego administratorem. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@sl-aw-ek Na razie działamy przeciwko kupującemu - jednak to on pisze kłamstwa. Jak wygramy w sądzie pomyśle o dalszych krokach wobec Allegro. 

oznacz moderatorów

BizuteriaFront
#7 Wielbiciel

Mam ten sam problem, sprawa jest w sądzie, pozwany (klient) robi uniki (odbiera w ostatni dzień wezwania, nie odpowiada na wezwania, wnosi o przesuniecie rozpraw itp.). Poniosłem niebagatelne koszty związane z pozwem, wezwaniem przedsądowym, czy też z ekspertyzami że klient nie otrzymał podróbki. Allegro nie usunęło komentarza o treści: " sprzedawca sprzedaję podróbki..."dalej pozwalając na naruszanie moich dóbr osobistych. Tłumaczy się, że nie wnika w komentarze. A co z regulaminem Allegro? Pozwala na sprzedaż podróbek? Skoro kupujący tak twierdzi bez dowodów. wyznaczenie sprawy w sądzie to około 2 lat. Przez takie działania Allegro traci samo Allegro bo zmniejsza się sprzedaż. Sprzedawanie podróbek jest przestępstwem, a więc stwierdzenie że ktoś sprzedają podróbki to tak samo jak stwierdzenie że sprzedający jest przestępcą, oszustem. To na autorze komentarza spoczywa udowodnienie swoich tez. Dlaczego Allegro nie stosuje się do tego? Może jeszcze nie dostało wezwania przedsądowego samo Allegro od sprzedawcy/sprzedawców, za pozwalanie na naruszanie dóbr osobistych, jako administrator, mają tą świadomość powinien niezwłocznie uniemożliwiać dalsze naruszanie dóbr osobistych.

oznacz moderatorów

Client:74250890
#12 Orędownik

Serwis niestety nie jest sądem, żeby ustalać czy coś narusza dobra osobiste, czy nie. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty przerobiłem , taki negatyw i nawet nie podjąem mediacji z klientem tylko napisałem odpowiedź i wyobraź sobie O DZIWO !! tuż po tym sprzedaż produktu wystrzeliła ponad dwukrotnie .

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@mdrogeria Tak, produkt się nadal sprzedaje ale wszyscy wiecie jak taki komentarz wpływa na jakość sprzedaży, pozycjonowanie ofert itp - dwa takie komentarze w ciągu kilku dni i spadek jakości sprzedaży o ponad 100 punktów 

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik

Health___Beauty jeśli kupujący napisał komentarz typu "sprzedaje podróbki" to Allegro powinno usunąć taki komentarz bez wyroku sądu. Tak samo jak nie można w komentarzu napisać oszust, złodziej itp.
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@it24_pl no właśnie - moim zdaniem oskarżenie sprzedawcy o sprzedaż podróbek czyli de facto o przestępstwo podchodzi pod te sama kategorie co „oszust”, „złodziej” itp i jeśli kupujący nie ma twardych dowodów na poparcie swoich tez to Allegro nie powinno pozwalać na takie publikacje. 
niezmiennie nie rozumiem czemu z oceny produktu Allegro usunęło takie stwierdzenie , a z oceny sprzedawcy nie. 

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik

Wszystko zależy na kogo trafisz, do tego dochodzi że kontakt ze strony allegro możesz mieć codziennie z kimś innym i nie sposób się dogadać. Mnie raz w dość długim sporze (gdzie byłem kupującym), rację przyznała dopiero 4 wypowiadająca się osoba z allegro (chyba ktoś wyżej, zaznajomiony z przepisami). Z poprzednimi nie szło się w żaden sposób dogadać.. pomimo że podpierałem się przepisami, czy stroną UOKiK.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

"mam wątpliwości co do oryginalności tuszu, opakowanie pogięte i z pewnością nie pierwszy raz otwierane... chętnie bym zwróciła " ten komentarz masz na myśli?

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

@Health___Beauty  napisał(a):

w lipcu dostałam 2 negatywne komentarze oskarżające mnie o sprzedaż podróbek - oczywiście produkty są oryginalne, kupujący dostali wezwania przedsadowe na które nie zareagowali i w tej chwili prawnik pisze pozwy, które zostaną złożone jeszcze w tym tygodniu. 

(...)

Na razie działamy przeciwko kupującemu - jednak to on pisze kłamstwa. Jak wygramy w sądzie pomyśle o dalszych krokach wobec Allegro. 

Witaj, @Health___Beauty.

Minęło już 2,5 roku od momentu, kiedy złożyłaś do sądu pozwy przeciwko kupującym, którzy Cię fałszywie oskarżyli o sprzedaż podróbek. Domyślam się, że już dawno wygrałaś obie sprawy i podjęłaś kroki prawne wobec Allegro. Niestety nie mogę znaleźć posta, w którym opisałaś jakie kary ponieśli ci kupujący i jakie kroki podjęłaś wobec Allegro. Możesz przypomnieć, jak zakończyły się Twoje sprawy sądowe? Byłoby to przestrogą dla tych kupujących, którzy kłamliwie pomawiają uczciwych sprzedawców o sprzedaż podróbek. Na pewno pomogłoby to też użytkownikowi @BizuteriaFront w Jego sądowej walce o dobre imię sprzedawcy.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pupil_Admina  szczególnie dla tego sprzedawcy: 🙂

"Uwaga!!! Nadaje się do zgłoszenia na Policję. W pudełku udającym LEGO są podrobione klocki bez logo firmy. Nie trzymają, budowla się rozsypuje. To podpada pod KK"
Komentarz z dnia

"Zapewniamy, że wszystkie sprzedawane przez nas produkty są oryginalne i pochodzą z uznanych dystrybucji. Dbamy o to, aby w naszej ofercie znajdowały się jedynie produkty najlepsze jakościowo, dlatego nie oferujemy zamienników i produktów pochodzących z niesprawdzonych źródeł. Jeżeli produkt nie spełni Pana oczekiwań, może Pan skorzystać z darmowego zwrotu za pośrednictwem Allegro lub zareklamować produkt."
Odpowiedź z dnia

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ale na poważnie - to subiektywny zgodny z regulaminem serwisu komentarz czy nie?
każdy może sobie coś takiego po zakupie napisać?
oznacz moderatorów