anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paczka dostarczona uszkodzona bez zawartości

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

Nadałam paczkę zamówienia de53a980-c320-11f0-a15d-abfa98d9197c prawidłowo. Produkt był w kartoniku, owinięty folią, dodatkowo zabezpieczony dodatkowym kartonem oraz folią sterczową. Opakowanie było wykonane zgodnie ze standardami.

Klient zgłosił, że paczka została rozcięta, a jej zawartość zaginęła. Informację o rozcięciu przesyłki mam wyłącznie od klienta — nie mam pewności, kiedy ani w jaki sposób faktycznie doszło do utraty zawartości. Nie mam żadnej realnej możliwości zweryfikowania, co wydarzyło się w sortowni lub podczas transportu.

Zasugerowałam złożenie reklamacji do przewoźnika. Reklamacja DPD została rozpatrzona, jednak wygląda na to, że przewoźnik oceniał ją jedynie pod kątem uszkodzenia, a nie utraconej zawartości, co jest kluczową różnicą. Odwołanie również nie przyniosło skutku.

Ani ja jako sprzedający, ani kupujący nie czujemy się winni tej sytuacji, dlatego kupujący złożył wniosek w ramach Ochrony Kupujących.

Proszę o informację, jaką winę przypisujecie mi w tej sprawie.
Skoro:

• paczka została zapakowana poprawnie,

• nie mam możliwości ustalenia, kiedy faktycznie doszło do utraty zawartości,

• przewoźnik rozpatrzył reklamację pod niewłaściwym kątem,

• a wszystkie informacje o rzekomym rozcięciu mam jedynie od klienta,
    to dlaczego mam ponosić za to odpowiedzialność?

Proszę o wyjaśnienie jak to ma być teraz rozwiązane Dodam ze jakieś 2 miesiące temu była podobna sytuacja i to wszystko DPD  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@AlleMakijazPL napisałaś dokładnie to samo w wiadomości do złożonego wniosku do Allegro Ochrona Kupujących, więc póki co poproszę Cię o cierpliwość. Kupująca złożyła wniosek dwie godziny temu, więc na ten moment nie pozostaje nic innego niż poczekanie na decyzję i odpowiedź w tym wniosku. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

tak napisałam e-mail ale również chciałam uzyskać inf. od innych czy spotkali się takimi sytuacjami 

bo jak można odrzucić reklamacje i napisać ze zapakowanie nie było poprawne w przypadku kiedy paczkę ktoś celowo przeciął i wyjął zawartość 

co ma wspólnego wiec zapakowanie z celowym działaniem kogoś kto miał złe zamiary 

proszę się  do tego odnieść dlaczego dochodzi do takich sytuacji 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@AlleMakijazPL

Tu sprawa jest prosta. Kupujący odebrał przesyłkę z widocznym uszkodzeniem opakowania (rozcięcie)? To kończy sprawę, bo odbiór takiej możliwości przesyłki jest równoznaczny ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika. Nie ma żadnej możliwości tego podważyć czy wznowić. 

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

A co to dla mnie oznacza? 

Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji 

Strach tu cos sprzedawać 

Każdy moze odebrać paczke i powiedzieć ze byla pusta a zwrot wziąść x Pok 

Trudna to dla mnie sytuacja 

Itd 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdy kupujący wypełnił wniosek, od razu dostałam wiadomość, że mam się do niego ustosunkować — i zrobiłam to natychmiast. Odpisałam od razu, szczegółowo i konkretnie.

A wiecie co?
Nikt nawet nie odpisał. Zero reakcji. Zero odpowiedzi. Zero potwierdzenia, że ktokolwiek przeczytał mój komentarz.

I mimo że ustosunkowałam się zgodnie z procedurą, to i tak pieniądze zostały wypłacone kupującemu, a mnie po prostu obciążono kosztami. Bez rozmowy, bez analizy, bez sprawdzenia faktów. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_    wniosek został zaakaceptowany i doliczono mi ten ksozt do rachunku jestem tym zbulwersowana 

nie dosć ze paczkę ktoś celowo uszkodził to ja mam za to mieć doliczony koszt ?

prosze o pomoc w wyjaśnieniu tej sytuacji 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@AlleMakijazPL Czy kupujący zgłosił to do przewoźnika i został sporządzony protokół szkody zawierający dokładnie co było nie tak? Bo z tego wszystkiego wynika że zgłosił jedynie uszkodzenia opakowania, a nie brak zawartości przesyłki.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Kupujący kupil perfum 485 zl na drugi dzień po odebraniu paczki założył dyskusje wpis byl ze paczka byla rozerwana i nie było w niej  perfum .Wyslal tez zdjecia 

Faktycznie, karton byl z dziurą wielkości dłoni  która spokojnie by weszła aby wyjąć produkt.

Następnie poprosiłam o złożenie reklamacji do przewoźnika 

A przewoźnikiem byl Allrgro delivery 

Po kilku dniach otrzymal inf odrzucenie reklamacji a powodem jest ze sprzedający nie zapakował paczki poprawnie 

A ja nadałam paczke perfum w kartonie plus folia separory kartonowe i to wszystko  w karton strecz .

Poprosiłam o odwolanie 

Dzis o 12 napisał ze odrzucili odwolanie A zaraz za tym przyszło z allegro zapytanie czy udało sie rozwiązać problem jeśli nie wniosek i Kupujący zgłosił ochronę zanim ja cokolwiek mogłam zrobić 

Napisałam  email a zaraz za nim ze zaakceptowali wypłatę i ze doliczą mi do rachunku 

To sie w głowie nie mieści 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@AlleMakijazPL Na drugi dzień po odebraniu?To wcześniej dziury i braku nie zauważył?Na prawdę w głowie się nie mieści co tu się wyprawia.

Przecież Allegro Delivery miało brać całą odpowiedzialność za przesyłki na siebie.Jak to się ma do tego przypadku?

Coraz większe pole do działania dla cwaniaków i oszustów.

Masz te zdjęcia co przesłał?

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Tak w dyskusji załączył zdjecia Ale co z tego 

Wszystko dzis sie rozegrało w 2 h 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@AlleMakijazPL @ART_FOTO

Tu jeszcze jest kwestia kiedy został sporządzony protokół. Jeżeli po odbiorze, to niestety jest to za późno.

Jak paczka jest uszkodzona to najpierw robi się weryfikację zawartości (na protokół otwarcia), a potem ewentualnie w razie konieczności spisuje protokół szkody (może to być jeden dokument). Następnie adresat może zdecydować czy:

- odbiera przesyłkę bez zastrzeżeń

- odbiera przesyłkę z zastrzeżeniem zgłoszenia reklamacji 

- odmawia odbioru i prosi o zwrot do nadawcy

- odmawia odbioru i zastrzega ubieranie się o odszkodowanie

Jest też jeszcze jedna możliwość zamiast weryfikować przesyłkę i jej zawartość przed odbiorem, można odmówić odbioru i poprosić o pozostawienie w oddziale w celu spisania protokołu szkody (komisyjnego takiego, gdzie poza trzema pracownikami można mieć świadka (wtedy może być dwóch pracowników w drodze wyjątku), a protokół podpisują wszyscy). Wtedy kurier zostawia awizo. 

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Nie było protokołu 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@AlleMakijazPL Skoro nie było protokołu to kto składał reklamację?Bo rozumiem że kupujący.Zatem na jakiej podstawie to zrobił? Skoro odebrał przesyłkę i nic nie zgłosił to znaczy że nie miał zastrzeżeń do momentu... aż pomyślał że może naciągnąć.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Tak, kupujący sam   zlozyl reklamacje tytułem uszkodzenie paczki i zawartości 

Ale tu chodziło uszkodzenie paczki i utraty zawartości 

Reklamacje odrzucili bo zle wybral powod 

Jednak konsekwencje wszystkiego ponoszę ja tak działa Allegro protect 

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#11 Animator

@ART_FOTO  napisał(a):

Skoro odebrał przesyłkę i nic nie zgłosił to znaczy że nie miał zastrzeżeń do momentu... aż pomyślał że może naciągnąć.

Ja uważam, że to tutaj należy szukać przyczyny całej tej sytuacji. Nie ma miesiąca w którym ktoś nie próbuje naciągnąć, bądź zwraca niekompletny towar. Odkąd założyliśmy kamery i oklejamy paczki z taką informacją o około 90% spadły zgłoszenia braków w przesyłkach. Rekordzistką była Pani, która zgłosiła brak 5kg gwoździ w paczce, a po otrzymaniu zdjęcia z kamery nagle się znalazły i jak wyjaśniła wyrzuciła je z pudełkiem bo myślała że było puste 😁 Klienci są jak sztuczna inteligencja, szybko się uczą 😉

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

no niestety i mnie dopadła ta cała sytuacja z naciągaczami 

tak sobie myślę teraz ze ten perfum jednak był - bo on był bardzo spokojny 

nie narzekał na sytuacje był miły i komunikatywny 

teraz jak mu napisałam, ze proszę o wysłanie mi treść reklamacji oraz obu odpowiedzi napisał ze wyjechał ze dopiero po nowym roku może mi to wysłać . 

czuje się oszukana całą tą sytuacją a Allegro nie spojrzało na to obiektywnie 

teraz wystarczy  kupić - zgłosić ze  nic nie było , a  DPD uzna winę OPAKOWANIA Allegro wypłaci z Pok  a ty sprzedawco otrzymasz ich zwrot do rachunku - to się w głowie nie mieści 

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@pecela Pytanie, czy było to dostarczenie do rąk własnych czy odbiór w automacie.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ART_FOTO

Jak to było do automatu, to na ekranie jest stosowna opcja. Jak nie kliknie się w odpowiednią opcję, że ma się uwagi do przesyłki, a opakowanie było uszkodzonego, to niestety zgodnie z prawem kończy to sprawę.

@AlleMakijazPL

Protokół szkody nie jest bezwzględnie wymagany. W rozporządzeniu w sprawie reklamacji usługi pocztowej mamy:

3) kopię protokołu sporządzonego przez operatora pocztowego bezpośrednio przy przyjęciu uszkodzonej przesyłki rejestrowanej lub stwierdzonych ubytkach jej zawartości - w przypadku przyjęcia tej przesyłki przez adresata - albo

4) oświadczenie o stwierdzonych ubytkach lub uszkodzeniach przesyłki rejestrowanej złożone przez przyjmującego tę przesyłkę bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki;

Czyli zamiast protokołu szkody może być oświadczenie. Takie oświadczenie składa się na dokumentach przesyłki (obecnie na terminalu kuriera).

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@pecela Dlatego dla mnie działania Allegro jest niejasne, skoro zgłoszenie miało miejsce dopiero na drugi dzień.

Z drugiej strony nie wiem jak to działa w DPD, bo automaty nie maja wyświetlaczy.Chyba że wszystko robi się w aplikacji. Tak czy inaczej zgłoszenie dzień po odebraniu przesyłki dyskwalifikuje jakąkolwiek reklamację.

oznacz moderatorów