anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o usunięcie ofert - sprzedający kopiuje aukcje, zdjęcia a nawet nasze logo

jadowitepl
#8 Zapaleniec#

Witam,

Mamy notoryczny problem z jednym ze sprzedawców - notorycznie kopiuje nasze aukcje wystawiając NASZE PRODUKTY, których nawet nie jest w posiadaniu. Prawdopodobnie działa na zasadzie drop shippingowej na naszych aukcjach. 

Nasze aukcje skopiowane są 1:1 łącznie z naszymi zdjęciami oraz logo. 

W obawie o utratę naszej pozytywnej opinii przez negatywny wpływ tego użytkownika prosimy o:

1) Odpięcie jego ofert od naszych produktów

2) Usunięcie przedstawionych ofert

3) Pouczenie sprzedającego co wyprawia

Lista ofert:

16272125464

16293735269

16280623223

16279763641

16297803160

16322022971

16296787250

16322075364

16322095977

16322122623

Proszę o interwencję.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Ziolko39
#21 Demiurg#

@jadowitepl Korzysta tylko z katalogu > wystawiając aukcję zaakceptowałeś regulamin > zgodziłeś się na korzystanie z Twoich opisów i zdjęć > podczas wystawiania aukcji pokazuje się taki oto komunikat > Teraz możesz dodać zdjęcia i opis produktu z Katalogu, aby szybciej wystawić ofertę.

oznacz moderatorów

jadowitepl
#8 Zapaleniec#

Tak i ja to rozumiem doskonale - natomiast wystawianie loga naszej firmy jest lekko śmieszne 😉 Wypadałoby patrzeć na to co się wystawia.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@jadowitepl No cóż > zarówno niektórzy kupujący jak i sprzedający nie potrafią czytać ze zrozumieniem > nie włączają też myślenia przed podjęciem jakiejś czynności😂

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No, niestety, zwyczajnie i po prostu , jesteś kolejną ofiarą Allegro. Obiecywali złote góry , zgodziłeś sie z ich regulaminem nawet pewnie go nie czytając, za to skuszony szybkim zyskiem i reklamami szybko klikałeś "ZATWIERDZ"  No to teraz, cóż , masz to co masz ..

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@jadowitepl na zdjęciach nie powinno być Waszego logo. Jeśli sprzedający sprzedaje dokładnie ten sam produkt, to może połączyć swoje oferty z Twoim produktem, korzystać ze zdjęć i opisu. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@la_nika w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi na jakiej podstawie prawnej i regulaminie allegro - użytkownik kopiujący oferty ma licencje i zgodę od jego autora na takie działania

@jadowitepl w polskich przepisach takie działania są wyszczególnione jako czyny nieuczciwej konkurencji - np podszywanie się pod inną firmę

oznacz moderatorów

jadowitepl
#8 Zapaleniec#

Witam,

To, że na zdjęciach przedstawiających produkt nie może być logo to wiem - jesteśmy w trakcie poprawiania swoich ofert. Natomiast w samym opisie oferty jest logo naszej firmy - które również jest po prostu skopiowane do oferty innego sprzedawcy wprowadzając w błąd. Proszę zerknąć na podesłane numery ofert to zrozumie Pani o czym mówię. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@jadowitepl rozumiem i sprawdziłam podesłane oferty. Logo jest w opisie produktu (dodane ze zdjęcia w galerii), a gdy inny sprzedający oferuje ten sam produkt to może skorzystać z opisu i zdjęć w produkcie. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

Nic nie rozumiesz😏, jeśli ktoś sprzedaje mercedesa i umieści logo w opisie, to Ty możesz sprzedać skodę i umieścić w ogłoszeniu logo mercedesa, bo Allegro Ci pozwala😂

oznacz moderatorów

k-kari
#9 Pomysłodawca#

Witam, 

ja od wielu miesięcy mam podobny problem. Inni sprzedawcy kopiują moje oferty, zdjęcia, podłączają się pod mój produkt, mój EAN nie oferując produktów z mojej dystrybucji, używają mojej zarejestrowanej marki do sprzedaży nie moich produktów. Allegro odpisuje kupuj wklej punkt 5.5 regulamin. 

Allegro dosłownie nić nie robi, ostatnio otrzymałem nawet upomnienie że wysyłam do tych sprzedawców wezwania do zaprzestania używania mojej marki do sprzedaży produktów, nie będących z mojej dystrybucji

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/allegro-kara-za-mnie-za-to-%C5%BCe-kto%C5%...

Allegro czerpie korzyść majątkową, z nielegalnie działalności tych sprzedawców, od każdej sprzedaży ma prowizje, więc nie będzie usuwać ofert na których zarabia. 

Trzeba to zgłaszać do UOKIK oraz nagłośnić w mediach, innego wyjścia nie ma. 

oznacz moderatorów